“Ikšķiles Pārmaiņu iniciatīva” prezentē sevu paveikto Briselē

Ikšķiles Pārmaiņu Iniciatīva Briselē

Katram ikšķilietim ir zināms Libertu sulu pagrabs, Ikšķiles Brīvā skola un Sauleskalnu ikgadējais festivāls “Upes dziesma”. Tagad par šiem un citiem unikāliem ikšķilnieku projektiem dzirdējusi arī Eiropas Komisija un Eiropas Ekonomisko un sociālo lietu komiteja, kura 23. janvārī iepazinās ar pārmaiņu kustības praktiskajām izpausmēm Eiropā. Pārmaiņu kustība (Transition Movement) šajā gadījumā nozīmē iedzīvotāju pašorganizēšanos, lai samazinātu enerģijas patēriņu un oglekļa izmešu daudzumu, vienlaicīgi veicinot vietējo ekonomiku, labklājību un ilgtspējību. Eiropas uzmanību Ikšķile izpelnījusies ar to, ka šeit darbojas Baltijā pagaidām vienīgā oficiālā pārmaiņu iniciatīva, pazīstama arī kā IPI…

IPI ir skaitliski neliela biedrība, kurā apvienojušies novada aktīvākie zaļi domājošie uzņēmēji, organizāciju vadītāji un iedzīvotāji. Biedri savstarpēji informē viens otru par visdažādākajiem zaļā dzīvesveida pasākumiem Latvijā un ārvalstīs, kā arī tiekas sanāksmēs, filmu vakaros, semināros, pirts vakaros utt. Visus pasākumus caurvij diskusijas un pieredzes apmaiņa par to, kā veicināt pašpietiekamību savā personīgajā dzīvē un sabiedrībā kopumā.

Eiropas Ekonomisko un sociālo lietu komitejas Transporta, enerģijas un infrastruktūras sekcija 2012. gada vasarā nolēma sīkāk iepazīties ar pasaulē populāro pārmaiņu kustību, lai izprastu, kā iedzīvotājus iesaistīt ar enerģētiku saistītos jautājumos. Bet kā lai sarīko iepazīšanās ekskursiju, ja kustību veido 1000 dažādas iniciatīvas? Tika nolemts, ka 17 EESK locekļi varēs doties individuālās vizītēs uz pārmaiņu iniciatīvām savās valstīs.
Līdz ar to 2012. gada augustā IPI uzņēma ciemos Andri Gobiņu, kurš ir ne tikai EESK loceklis, bet arī Eiropas Kustības Latvijā prezidents. Pēc Andra Gobiņa ierosinājuma pārmaiņu kustībai tika piešķirta EESK Pilsoniskās sabiedrības gada balva. 23. janvāra EESK TEN sekcijas sēdē Andris ar sajūsmu stāstīja un prezentācijā rādīja Ikšķilē redzēto, ko papildināja IPI vadītāja Artūra Poļa prezentācija. Prezentācijā bija redzamas arī bildes no Vilnīšu kaņepju saimniecības, permakultūras semināriem, kā arī Brīvās skolas permakultūras dārza vīzijas.

Līdzās Ikšķiles Pārmaiņu iniciatīvai pasākumā tika pārstāvētas arī līdzīgas iniciatīvas no Apvienotās karalistes, Beļģijas, Francijas, Portugāles un Itālijas. Neformālās sarunās šo valstu pārstāvji secināja, ka Latvijas sabiedrība sevī vēl glabā tās zināšanas un prasmes, kuras pavisam drīz atkal būs vitāli nepieciešamas, ieejot pastāvīga enerģijas deficīta laikmetā, tāpēc pārmaiņu iniciatīvām Eiropā ir ko mācīties no latviešiem. Zināmā mērā šo viedokli apstiprināja EESK loceklis Deivids Sīrs sakot, ka “ar steigu jāīsteno pārmaiņu iniciatīvu piedāvātie risinājumi, lai ekonomisko krīzi pārvarētu tuvākajos 10 gados. Ja mēs vilcināsimies, tad krīze nebeigsies nekad… ”

Esam priecīgi, ka Ikšķile ir devusi nozīmīgu ieguldījumu pārmaiņu kustības starptautiskajā atzīšanā. Gaidīsim turpmāko reakciju no ES institūcijām, bet sākums ir visnotaļ daudzsološs.

Lai gan izskanējusi Eiropā, arī IPI ir pirmsākumos. Viss interesantais vēl ir priekšā, tāpēc aicinām visus interesentus pieteikties ziņu lapas saņemšanai e-pastā. Ziņu lapā parādās jaunumi arī no dažādiem ekociematiem un tādām biedrībām kā „Ikšķiles Brīvā skola”, „Saules upe”, „Homo Ecos”, „Latvijas Permakultūras biedrība” un citām. Nav jāuztraucas, ka e-pasts pēkšņi tiks pārpludināts ar mēstulēm (spamu), jo IPI ziņu lapa tiek izsūtīta 1-2 reizes mēnesī. IPI regulāri informē par jaunākajiem ekoloģijas ievirzes pasākumiem un kursiem, par kuriem nereti nekur citur netiek ziņots.

Pieteikties var atsūtot sava e-pasta adresi īsziņā uz numuru: 29656778

www.parmainupilseta.wordpress.lv

1 KOMENTARS

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu