Ikšķilieši protestē pret skandaloziem projektiem

Arhitekts Laimonis Šmits
Arhitekts Laimonis Šmits

Šovakar Ikšķiles novada domes durvis vērs ne mazums vietējo iedzīvotāju, lai izteiktu viedokli par pašvaldības ieceri būvēt nesamērīgi lielus objektus

– milzu kultūras centru pie estrādes un lielu stadionu pie skolas.

Pret šīm iecerēm iebilst vairāk nekā tūkstotis ikšķiliešu.

Arhitekts Laimonis Šmits Neatkarīgajai stāsta: “Pēc mūsu aplēsēm, būtu nepieciešami apmēram āetrarpus vai pat pieci miljoni latu, lai realizētu šos plānus. Mēs neiebilstam – šādas iestādes ir nepieciešamas, taāu jautājums ir par ko citu. Mēs gribam, lai objekti būtu pareizā vietā un augstā līmenī.”

Pēc arhitekta teiktā, iecerētajā kultūras centrā būtu daudz neizprotamu lietu – ieeja skatītāju zālē plānota no aizskatuves, ēkā nav paredzēti lifti, tai ir tikai viena evakuācijas izeja.

“Plānotais projekts lēšams āetros miljonos latu, no kuriem vairāk nekā 200 000 latu pārskaitīti firmai SIA India, kuras arhitekte Zane Karpova ir Ikšķiles domes izpilddirektora Jāņa Karpova meita. Ir saskatāms interešu konflikts,” iepriekš informēja Ikšķiles kultūras biedrība.

Savukārt stadions plānots ar 400 metru garu skrejceļu. Skolā, kur mācās nedaudz vairāk nekā 600 bērnu, pēc kultūras biedrības domām, pilnībā pietiktu ar 250 metru garu skrejceļu. Un tādējādi būtu jānocērt septiņi bērzi, nevis 73, kā tas paredzēts, ja būvēs lielo skrejceļu.

Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis vietējā mežniecībā noskaidrojis, ka plānoto nocērtamo koku vecums ir virs 50 gadiem, un mežinieki esot ļāvuši cirst bez bažām. Jautāts, vai pieci miljoni latu septiņu tūkstošu iedzīvotāju pašvaldībai neradītu milzīgu slogu budžetam, uzņemoties kredītsaistības, J. Rudzītis Neatkarīgajai norāda uz pretējo: “Mēs redzam, kā būvniecībā cenas sarūk, līdz ar to ir pamats domāt, ka šo projektu īstenošana varētu būt krietni mazāka. Domāju, tie varētu būt divi līdz trīs miljoni.”

Šogad pašvaldība ekspluatācijā nodeva apmēram miljonu latu vērto skolas piebūvi, arī ceļu sakārtošanai iztērēts apmēram miljons latu.

Lēmumu par kultūras centra un stadiona projektu īstenošanu Ikšķiles novada dome pieņems nākamajā domes sēdē 17. septembrī.

Kristaps Kārkliņš NRA.LV

 

11 KOMENTĀRI

  1. “Šogad pašvaldība ekspluatācijā nodeva apmēram miljonu latu vērto skolas piebūvi, arī ceļu sakārtošanai iztērēts apmēram miljons latu.
    Kur tad tas miljons ir ierakts Rudzīša kungs?

  2. Vispār cilvēkiem vajadzētu saprast, ka neviens, kas cīnas ar domi, nav pret kultūras centru vai namu, šī cīņa ir par formu, vietu un veidu, kā dome mēģina to panākt.

    Ja šobrīd paskatās, tad praktiski visos punktos, kas saistīti ar projektu, ir pārkāpumi vai aizdomas uz korupciju.

    Man nav saprotams, kā var tik ilgi būt pie varas un praktiski neizdarīt neko ikdienā redzamu (piem., soliņi).

    Paldies Jānim Rudzītim un ZZS, ka Ikšķile ir kā atsevišķs novads, bet ar to nepietiek.

  3. Rudzītis var patikt vai nepatikt, bet projekts ir labs! Diemžēl Ikšķilē ir daudz vecu stagnātu, kuri būtu ar mieru līst atpakaļ alās, lai tikai kaut kas netiktu mainīts, kaut arī uz labo pusi.

  4. To: Raimis
    “Tie koki tāpat nevienam 100 gadus nav un nebūs vajadzīgi, pēdējā laikā arī neesmu kautkā dzirdējis, ka Latvijā būtu baigais koku trūkums, un vienmēr jau var iestādīt jaunus vietā.”

    Tie koki vismaz 50.gadus ir ražojuši skābekli! Zāģētāju vienmēr pietiek, grūtak ir ar stādītājiem!

  5. Gribu redzēt, kā dome tai jaunatnei ļaus tur stadionā iet, Bokmelders būs pirmais, kas bļaus, ka visu tak salauzīs (aiz žoga viss būs).

    Ja domē kads gribētu ko paveikt, tad vajag sākt ar maziem darbiem, lai pierādītu, ka viss sanāks, piemēram, skeitparks, soliņi, basketbola grozi, bērnu laukumiņi (ar vienu ir par maz).

    Latvijā netrūkst papīrmalkas, bet parku nekad nav par daudz. Ikšķilē palielinās auto daudzums, Riga-Daugavpils šoseja kļūst par autobāni, kur lai rodas skābeklis (par to māca biologijas stundās).

    Apciemojiet Ventspili! 🙂

  6. To ka LIELĀKĀ DAĻA ikšķiliešu projektus atbalsta (it īpaši jaunieši) neviens jau nepiemin, vai ne? Kādēļ ir tik daudz pesimistu(drošvien tie paši kas delfos un tvnetaa bārsta savas “gudrības”), kas negrib lai pilsēta attīstās? Kam vajadzīgs tas vecais, smirdošais kultūras nams un gandrīz pilnīgi nelietojamais stadions (ja to vispār var nosaukt par stadionu)… Kādēļ attīstības vārdā kautko nevarētu arī ziedot? Tie koki tāpat nevienam 100 gadus nav un nebūs vajadzīgi, pēdējā laikā arī neesmu kautkā dzirdējis, ka Latvijā būtu baigais koku trūkums, un vienmēr jau var iestādīt jaunus vietā. Tas pats ir ar apli. Neviens jau laikam nav pamanījis, ka no rītiem pie skolas ir pilnīgākais murgs ar mašīnām. Un cilvēku/mašīnu mazāk taāu nepaliks. Pagaidām nekā ievērības cienīga šajā pilsētā nav. Tā vienmēr paliks vai kautkas tomēr mainīsies uz pozitīvo pusi?<br />
    <br />
    Ai labi, pagaidām pietiks. Iegriezīšos šeit vēlāk, lai ieraudzītu kādu pretargumentu manam teiktajam. 🙂

  7. “Mēs redzam, kā būvniecībā cenas sarūk, līdz ar to ir pamats domāt, ka šo projektu īstenošana varētu būt krietni mazāka. Domāju, tie varētu būt divi līdz trīs miljoni.”<br />
    <br />
    un tā viņi saruks ar katru gadu tie miljoni, varētu domāt. Būs hipermoderns nefunkcionāls kultūras centrs-koncertzāle, uz kuru piebrauksim pa aizlāpīto asfaltu …

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu