Atpūtas kompleksa vietā Ikšķilei grants karjers

Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Attēlam ir ilustratīva nozīme.

2004. gadā Ikšķiles pašvaldība bez maksas iznomāja zemi kādam uzņēmējam, kas solīja tajā investēt 60 000 latu un izveidot atpūtas kompleksu. Pagājuši pieci gadi, un iznomātā teritorija neizskatās pēc vietas, kas vilinātu tūristus. Atpūtas kompleksa vietā izveidots grants karjers.

Sašutis par notiekošo ir Ikšķiles novada iedzīvotājs, bijušais deputāts Jānis Gunārs Rubenis. Viņš vairakkārt vērsies Ikšķiles novada domē ar iesniegumu, lai tā izvērtē notikušo un vainīgos sauc pie atbildības. „Ir notikusi apzināta novada domei  piederošu resursu izsaimniekošana,” pārliecināts J.G. Rubenis.

Viņš stāsta, ka 2004. Gada maijā dome, nerīkojot konkursu, bez maksas iznomāja zemes gabalu Kaparāmuru ezeri uzņēmējam Viktoram Lahmanovam. Arī nekustamā īpašuma nodokli līdz 2008. gada 1. Janvārim maksāja dome. Nomas līgums paredzēja atpūtas kompleksa izveidi un dīķa rakšanu. V. Lahmanovam līdz 2012. gadam teritorijā bija jāiegulda 62 000 latu. Pašlaik paredzētā atpūtas kompleksa vietā atrodas bedre, kas pilna ar ūdeni. J.G. Rubenis stāsta, ka tās dziļums ir 15 metru. Ja cilvēks neprot labi peldēt , tad , atrodoties karjera tuvumā jābūt ļoti uzmanīgam, jo tā malas ir ļoti stāvas.

Līgumu domes vārdā slēdza Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis. Viņš vēlāk arī parakstīja atļauju derīgo izrakteņu ieguvei. Visus ienākumus par derīgajiem izrakteņiem saņēma nomnieks, nevis pašvaldība.

J. Rudzītis gan noraida apgalvojumu, ka notikusi apzināta domes īpašuma izsaimniekošana. Slēdzot nomas līgumu, viņš bijis pārliecināts, ka V. Lahmanovs patiešām veiks teritorijas labiekārtošanu un atpūtas kompleksa izveidi. Pēc tam, kad dome atklājusi, ka uzņēmējs nepilda noteiktās saistības, līgums par zemes iznomāšanu lauza.

J.G. Rubenis ir pārliecināts, ka domes vadošās amatpersonas nebija ieinteresētas nelikumību novēršanā, jo 2005. gada februārī J.G. Rubenis un Ikšķiles domes deputāts  Oļģerts Tamovičs vairakkārt iesniedza pieprasījumu izskatīt līgumu par zemes nomu un tikai pēc ceturtā iesnieguma saņemšanas dome izveidoja komisiju notikušā izvērtēšanai. Komisija atzina, ka iznomātajā teritorijā notikušas vairākas nelikumīgas darbības – izraktas robežzīmes un veikta neatļauta garants izvešana. Tomēr nekāda domes rīcība nesekoja. Tā paša gada rudenī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs apstiprināja nelikumīgu 23 210 kubikmetru grants ieguvi. Par šo pārkāpumu ierosināta krimināllieta.

J.G. Rubenis Neatkarīgajai pastāstīja, ka SIA Agroprojekts ir veikusi nodarīto zaudējumu apjoma novērtējumu un , ņemot vērā 2003. gada veiktā augstuma atzīmes, aprēķinājusi, ka izvestās garants apjoms ir 117 000 kubikmetru.

Tikai 2005. Gada rudenī par notikušo ierosināta krimināllieta. J.G.Rubenis ir neizpratnē, kādēļ lietas izmeklēšana ievilkusies vairāku gadu garumā un kādēļ atbildīgās amatpersonas tik mierīgi noskatās uz notiekošo.

Ogres rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas biroja 1. Nodaļas priekšniece Inga Meikšāne Neatkarīgajai pastāstīja, ka pašlaik notiek lietas izmeklēšana un apgalvot, ka tā nevedas, būtu nepareizi. Lieta ir ļoti apjomīga un prasa daudz resursu. Tajā nepārtraukti tiek iesniegti jauni materiāli un liecības, kas, protams, paildzina izmeklēšanu. Visgrūtāk ir izvērtēt to, cik liels ir bijis sākotnējais derīgo izrakteņu apjoms . Šis apstāklis traucē precizēt nelegāli izvesto zemes bagātību daudzumu.  Viņa norāda, ka šobrīd visi iesniegtie materiāli ir izpētīti un, ja netiks atklāti jauni pavērsieni, izmeklēšanu varētu pabeigt jau pēc diviem  vai trim mēnešiem. I. Meikšāne norāda, ka par nelikumīgo 23 210 kubikmetru grants ieguvi, ko fiksēja KNAB, vainīgās personas jau saņēmušas sodu.

J. Rudzītis Neatkarīgajai pastāstīja, ka pagaidām zemes gabalam ir piešķirts karjera statuss un tas netiek kopts. Līdz pašvaldību vēlēšanām arī nekādas izmaiņas teritorijā nav plānotas – par karjera nākotni būs jālemj nākamajam domes sasaukumam.

Raksts publicēts laikrakstā „Neatkarīgā” 2009. gada 8. aprīlī

Šobrīd cena par m3 grants ir Ls 7.80 (ietverts PVN)

 

 

77 KOMENTĀRI

  1. Gaidam rezultātu no esošās domes, jo Jānim Gunāram Rubenim esot pozīcijā un kā arī PA “Līvi” amatā šķiet nav nekādi šķēršļi, lai šo lietu atrisinātu.

  2. Gaidam rezultātu no esošās domes, jo Jānim Gunāram Rubenim esot pozīcijā un kā arī PA “Līvi” amatā šķiet nav nekādi šķēršļi, lai šo lietu atrisinātu.<br />
    Nedaudz no Jāņa Gunāra Rubeņa priekšvēlēšanu solījumiem:<br />
    “Kā Tu vērtē pašreizējo domes darbu?<br />
    Strādājot domes iepriekšējā sasaukuma opozīcijā, varu atzīmēt domes zemo vadības kultūru, absolūtu necieņu un pazemojošu attieksmi pret opozīcijas deputātiem. Novada saimnieciskā vadība ir haotiska un nepārdomāta. Kā piemēru varu minēt nelikumīgo derīgo izrakteņu iegūšanu pašvaldības īpašumā „Kaparāmuru karjers – Ezeri

  3. Kas,kas, bet par asfaltēto ceļu Priedaiņi-Vīksnas es esmu stāvā sajūsmā.Ir jauns ceļš ar sakoptu apkārtējo vidi. Nu vienkārši prieks par to gan braukt, gan iet ar kājām! Paldies visiem, kam rūpēja, lai novads tiktu sakārtots.

  4. Vēsture ir redzējusi arī nodevību un nevienu vien. <br /> <br /> <br /> <br />Tādi godavīri? <br /> <br /> <br /> <br />Godavīri nemēdz būt “tādi”, no minētajiem par godavīru uzskatu Ansi Trapiņu, ko diemžēl nevaru teikt par Rubeni un Induli Trapiņu. <br /> <br /> <br /> <br />Abi šie negodā kritušie lieliski dziedāja pirms vēlēšanām, bet tagad sēž augstajā laktā un groza galvu.

  5. Juglas zieda laikā gan nekādas zagļu bandas nebija un zagšanas nenotika ne priekšsēdētāja Trapiņa laikā, ne priekšsēdētāja Rubeņa laikā. Vēl jau visi kolhoznieki nav miruši un var liecināt kā patiesībā bija. Roberts 15:07 stipri šauj pār strīpu. Par tādu godavīru apmelošanu var dabūt pa muti. Ja gribi zagļus ķert, labāk pameklē kurš izzaga karjeru un kurš izzaga Urgas upes baseina būvsmilti.

  6. Tā lieta izskatās vienādi, ja skatās “bijušais deputāts”, bet ja uz to skatās “esošais deputāts”, tad pavisam citādi. Te atkal derētu tas video par “škuras mešanām” 🙂

  7. Visa peļņa zemes nomniekam…..?!Baumas gan klīst savādākas-peļņa draudzīgi dalīta ar X kungu,bet tā kā neviens nozieguma vietā nav pieķerts….Bet varbūt šīs karjeras nomnieks,ja tagad tiek tiesāts tāpat,varētu mums pastāstīt kāda tā noruna bija patiesībā,jo zaudēt vairs nav ko!

  8. Cik liels ir Meikšānes minētais sods par nelikumīgi izraktajiem 23210 m2 grunts. Tā laika cenās iegūtā grunts vērtība ~ 150000,0 ls. vai dabas poztījumi vainīgajiem nav jākompensē? Vai gadiem ilgā izmeklēšanas termiņa nepieciešamība nav apšaubāma? Vai nav pārāk daudz dīvainības? Rezultātā tikai postījumi un valsts naudas izšķērdēšana. Tāpat kā Taukuļa un Bērziņu gradiozo dabas postījumu sakarā.

  9. Paldies Rubeņa kungam, ka plašakai sabiedrībai cēlis gaismā šo nejēdzību ar trases izpostīšanu, karjeru izrakšanu un teritorijas vērtības mazināšanu. Sakoptas teritorijas un dabas resursi ir Iksķiles lepnums. Droši vien vairums iksķilnieku nemaz nenojauš, cik lielas nejedzības līdz šim notikušas ar Domes ziņu. Ikšķiles sabiedrībai jāstāv par Ikšķili! Neviens cits to nedarīs!

  10. Ļoti centīgs esi, Nu Nevajag! Tas pats Kaspars, Jānis utt<br />
    <br />
    Izskatās, ka “zemnieki” vai ar tiem saistītie “biznesmeņi” nopietni ķērušies pie “sava” novada sargāšanas. Tas parāda, ka Ai pareizā virzienā rok un jau diezgan tālu aizrakušies.

  11. Kāpēc “fiziskais monstrs”?? Nevajag mani apvainot, es, šķiet, to nedaru.<br />
    Mani tekstiņi ir tikai maigas provokācijas, tā ka nesatraucaties ikšķilnieki, dusiet mierīgi….Un ja jūs naktī pamostaties nosvīduši un strauji pukstošu sirsniņu, tad ziniet, ka tas nav KK, kas atkal spokojas…:D:D:D

  12. piesārņot e-telpu. sen nav lasīts tāds aprobežotības un vājprāta vervelējums. Tā vien liekas, ka te kāda saistība visnejēdzīgākā KK projekta autoru bezspēcības histēriju.

  13. Liekas, ka jūs stipri putrojaties. Vai te nav vainīgi kādi kompleksi?<br />
    1) Kāpēc Jūs piesaucāt tantes miršanu, ja Jums, kā pats atzīstat, tantes vispār nav?<br />
    2) Kultūras tautas izjūt cieņu pret nelaiķiem, it sevišķi pret tiem, kas dzīves laikā daudz paveikuši. Viņiem pat ceļ lielus un daudzus piemiņas monumentus. Protams, miršanas akts, ja vien tas nav saistīts ar varonību, nevienu cienījamāku nepadara.<br />
    3) Kur Jūs esat ķēris, ka pretendēju uz darbību domē?<br />
    4) Vairākus gadu desmitus esmu daudz laika un darba veltījis Ikšķilei. Uzskatu ka pārrunātie jautājumi (bērnu veselība, mācību vide, pašvaldības darbības tiesiskums un loģiskums u. c.) ir ļoti svarīgi. No manas puses iesaistīšanās ŠAJĀ diskusijā nav tieši saistīta ar vēlēšanām. <br />
    5) DARBAVIETAS, SOCIĀLĀ DROŠĪBA ir ļoti svarīgi jautājumi. No pašreizējās domes nekādus priekšlikumus par tiem neesmu dzirdējis. Un ja esošā pašvaldība atklāti, godprātīgi, tiesiski un demokrātiski nespēj atrisināt ilgstoši sasāpējušus vienkāršākus sīkumus, tad kur nu sagaidīt fundamentālu problēmu risinājumus! Varbūt Jums ir kādi priekšlikumi? Jūsu minētās lielās lietas, ziniet, veidojas no sīkumiem, un ja vienu mazu klapīti sirdī nosprosto, pat liels zilonis viens un divi atstiepj kājas. Tādēļ ar tiem sīkumiem ļoti jāuzmanās.<br />
    6) Jūs iepriekš ieminējāties par grāmatu lasīšanu. Iesaku arī Jums to darīt. Saka, ka tas veicinot loģisko domāšanu. <br />

  14. Diemžēl, acīmredzot nesaprotat, par ko te vispār runa.<br />
    Izskatās, ka tiešām domājat,ka esat piedzimis, lai ēstu un pa laikam nomainītu auto. <br />
    Bet nevajag savas vēlmes piedēvēt un uzspiest citiem.

  15. Nu nevajag ir bezsakara kalngals, kuram iepējams ir saulesdūriens kopā ar apsaldējumu. Šādu sviestu var grūst garīgi vājš ar potences traucējumiem, kurš ļoti grib bet baigi nevar!!<br />
    <br />
    gy-gy-gv-gv

  16. Kāpēc atkal sācies tik nenormāls satraukums, kad te parādījies šis raksts par nelikumībām un noziedzības pazīmēm pašvaldības darbā?<br />
    Vai saistāt to zināmā mērā ar to, ka bēdīgi slavenā nešedevra projekts arī tika bīdīts pilnīgi nelikumīgi, bez detālplāna, pretrunā ar esošo teritorijas plānu, un tagad izrādās, ka trešdaļmiljons noziedzīgi izšķērdēts?<br />
    Nu nevajag te uzbrukt cienījamiem cilvēkiem, bet par savu rīcību beidzot padomāt.<br />

  17. Gana labi zinu, kādēļ dzīvoju. Tieši tādēļ par to nerunāju anonīmās diskusijās. :D:D<br />
    Saprotu, ka ikšķilietis nav sataisījies diskutēt par manu primitīvo materiālismu, bet vēlas paust, ka viņš, ikšķilietis, gan ir tik lielā mērā garīgs, ka neēd desu, bet lasi. Vai karbonādi.Ar štovētiem kāpostiem. Un pilnīgi noteikti visu zin. Jo viņam ir lasis. Un arī mersedess. Tiesa, vecs, bet to jau, kā domā ikšķilietis, neviens nezin. Tāpēc viņš ir gudrs. Tas ikšķilietis. Un mums to pasaka. Jo mēs visticamāk to nezinām.<br />
    gy-gy-gy-gy-gy-gy……

  18. Kurš tad dzīroja un neko nedarīja šos gadus, lai cilvēkiem radītu iespējas. Esat laikam aizmirsušī kas valdīja un grib turpināt valdīt un dzīrot. Un tadi Nu vajag un tā nevar būt vienmēr laizās gar štellēm ko bida skaldītaji.<br />
    <br />

  19. Tad, kad tu varēsi izņemt savu protēzīti un uzkarināt uz nagliņas lietošanai gaišajā nākotnē, jo starp šīs protēzītes zobiņiem ievietot ta` nebūs ko, varēsi balsot par šo gaišo nākotni.Tikai neuztiepies tiem, kas grib dzīvot.<br />
    Nepiesauc cipariņus anonīmā diskusijā un netracini vientiešus. Arhitekta honorārs attiecībā pret projekta izmaksām – pameklē netā.Ja ir viedoklis, ka radošam cilvēkam jāstrādā par sviestmaizi un vispār jāpārtiek no svētā gara dvašas – pakonsultējies ar Villeruša kungu – vai viņš tā dzīvo.<br />
    Mans viedoklis – labāk lai ir normāls kultūras nams, kurš nav šedevrs, nekā nav nekāda.Tā vienkāršā iemesla dēļ, ka vienkāršā ikšķilnieka kultūras aktivitātēm ir jānotiek kādās telpās. Kultūras DZĪVEI ir jānotiek, par telpām domas var dalīties, tas tiešām nav tik būtiski.

  20. Ja uzskatāt,ka esat piedzimis, lai ēstu desu un nodrošinātu kanalizācijas noslogošanu, tad tā ir jūsu izvēle.<br />
    Nemāciet citus, kā jādzīvo.

  21. 1)Internetam ir savas priekšrocības un savi trūkumi, ko par ko uzskata. Man nav baiļu diskutēt atklāti, bet domāju reāli. 2) Cilvēks vai nu ir vai nav cienījams savas dzīves laikā – nāve nevienu nepadara cienījamu. Mēs noliecam galvas nāves neizbēgamības priekšā – tas nav viens un tas pats. 3) Mana tante nevar nomirt, jo viņas nav vispār.4) No potenciāla domes darbinieka ir šausmīgi apnicīgi klausīties kaut ko par skolotāju istabas iekārtojumu vai Urgas upīti brīdī, kad galvenais ir DARBAVIETAS. Saprotu, Jūs bezdarba draudi neskar.Un līdz ar to šī tēma ir neinteresanta. Cilvēku SOCIĀLĀ DROŠĪBA. Ko jūs darīsiet brīdī, ja valsts saviem algotajiem darbiniekiem nevarēs algas izmaksāt?? Aicināsiet mauriņā burkānus audzēt?? Un tā tālāk un tā joprojām. Cilvēkiem,kas grib uzvarēt pašvaldību vēlēšanās, jābūt spējīgiem vadīt DZĪVI šajā pašvaldībā, nevis nodarboties ar SAVIEM SVARĪGAJIEM, atvainojiet, niekiem…

  22. Tieši tā, NU NEVAJAG mums tādu “Nav nekāds šedevrs, pasaulē tādu ir miljons. Varbūt drusku vecmodīgs pēc formas….” bet par šedevra cenu.<br />
    <br />
    “Nu nevarat jūs apmaksāt ekstarklases arhitekta darbu” tieši tā, bet pašvaldība izvēlējās pasūtīt studentei par 300 000 tūkstošiem drusku vecmodīgu nešedevru. Tas vēl būtu sīkums ja “arhitekte” ieklausītos iebildumos un būtu gatava ko labot, bet nē tas esot šedevrs.<br />
    <br />
    Apsveicu tevi NU NEVAJAG, tu vari droši balsot par kanalizāciju, mēs skatīsim kandidātus un vēlēsim cilvēkus kas rūpēsies par Ikšķiles novada nākotni.

  23. Hermani, jūs te virknējat pludenas frāzes, kurās jēgas ir tikpat, cik vistas kājā gaļas. Laikam esat bijis kompartijas pirmais sekretārs. Tas pats stils. Tur jau ir tā lieta, ka noskatījos gan apspriešanu, gan arī citus diskusijas materiālus palasīju. Un secināju, ka projekts ir pilnīgi normāls un profesionāls. Nav nekāds šedevrs, pasaulē tādu ir miljons. Varbūt drusku vecmodīgs pēc formas, tīri subjektīvi tā šķiet. Bija jau tai apspriešanā gan daži “šedevrāli” aspekti – emocionāli nelīdzsvarotā Ikstena, kas nekad nekādi nesapratīs, ka viņas naba nav Visuma ass, kompleksainais un nervozais Jānis Krastiņš, kas par visu vairāk baidās, ka kāds uzdrošināsies apstrīdēt viņa kompetenci, tādēļ ar lētiem jociņiem spēlēja uz publiku, turklāt tādā stilā, kas nebūt nedara godu profesionālam lektoram. Bet tas viss ir mazsvarīgi. Īsi sakot – ja Ikšķiles kultūras namam ir jābūt pasaules mēroga šedevram, kas ideālā veidā atbilstu katra indivīda vēlmēm, tad tāda būve nav iespējama vispār. Nu nevarat jūs apmaksāt ekstarklases arhitekta darbu – tas pirmkārt, otrkārt – jūs vispār nezināt, ko jūs īsti gribat. Da kaut ko skaistu, mūsu, tādu, lai mums būtu labi…Nākas secināt, ka nespēja verbāli definēt mērķus un uzdevumus jebkurā līmenī ir visaptveroša tieši tādā mērā, lai par Ikšķiles domes priekšsēdētaju uzaicinātu Nezinīti no Saules pilsētas ar viņa palīgiem Skrūvīti un Ķīlīti. …gy-gy-gy….<br />
    Ja man jāizvēlas starp Pieminekli Heroiskajai Pagātnei un ūdensvadu un kanalizāciju, tad patlaban un šeit izvēlos otro. Tas ir tāds tēlains salīdzinājums, ja kas.

  24. Jūs atsaucaties uz manu komentāru, kuru vai nu neesat kārtīgi izlasījis (izlasījusi) vai arī nespējat uztvert rakstītu tekstu. Tieši pretēji Jūsu „secinājumam

  25. Izskatās, ka Jūs neesat informēti par to, kāpēc tika apturēts Kultūras kalna projekts… un kāpēc biedrība „Par sakārtotu un laikmetīgu kultūrvidi Ikšķilē

  26. Izejot no iepriekšlasītā, nākas secināt, ka kultūra ir izstāžu atklāšanu un bēru apmeklējumi. Kas priecē – es i` kulturāls bez gala – tante aizviņnedēļ nomira…:))<br />
    Nekādi nevaru piekrist Villeruša kunga viedoklim par to, ka kultūra ir dažu cilvēku demonstratīvi dekoratīva sevis pozicionēšana – kamēr tā sauktā inteliģence neuzskatīs, ka tās vienīgā patiesā misija ir nesavtīga kalpošana cilvēkiem (tautai), visām vīzijām un fantāzijām graša cena. Jūs “nogriezāt” kultūras namu tāpēc, ka jums tas nav vajadzīgs, jūs braucat uz Rīgu, lasat savas grāmatas un sapņojat. Vai murgojat par skolas ēku, kurai ir jābūt tādai, kādu jūs to pēkšņi esat sagribējis. Tas nekas, ka pašreizējā ēka izmantojama. Jūs vispār zināt, ko pašvaldības savā teritorijā dara?? Kādām konkrēti jābūt zināšanām likumdošanā, finansēs utt.???<br />
    Jo vairāk sekoju “iedzīvotāju” kampaņai , jo vairāk kļūst skaidrs, ka jebko, kaut vai Hotābiāu ar Alibabu komplektā, tik ne šos…

  27. Mans ieteikums smēķēšanas jautājumā ir sarkastisks. Bet, ko lai citu saka, ja pasaules civilizēto sabiedrību satraucošā problēma Ikšķiles skolas vadībai, pēc maniem vērojumiem, nav aktuāla. Tās risināšanā varētu iesaistīt arī pašvaldības policistus. Viņi vizinās tikai ar automobili (pēdējā laikā gan retāk – laikam krīzes iespaids), nepievēršot uzmanību, kas notiek apkārt. Dažkārt policisti daudzas reizes dienā bez bēdu pabrauc garām automašīnām, ar kurām sajēgu zaudējuši īpašnieki reizēm nosprosto Ozolu ielas nesen uzbūvēto gājēju ietvi. Ziemā, lai ar bērnu ratiņiem tiktu garām, māmiņas spiestas dzīties cauri sniega kupenām, bet lietainā laikā – caur dubļiem. Liekas, ka ne policisti , ne viņu darba devēji īsti nezina tradicionālos municipālās policijas pienākumus. Blakus skolai atrodas dome. Tās priekšsēdētājs, izsakot bažas par bērnu veselību, raksta:

  28. Godātais,Kaspar,Jums nav ko lieki satraukties.Mūsu novadā ir iesniegti 8 saraksti un sešos no tiem figurē tieši tie paši cilvēki,kas jau tagad sēž domē.Ja Jums patīk tas viss ko Jūs redzat un kas apkārt notiek,Jums tikai jāizvēlas viens no šiem sešiem sarakstiem un nākošos gadus droši nekas nemainīsies,tāpat kā iepriekšējos padsmit gadus.

  29. Paldies Valdim Villerušam par garo un saturīgo atbildi, visādā ziņā varu piekrist Jums par neiepriecinošo situāciju Ikšķiles kultūras dzīvē, kur viss balstās tikai uz atsevišķu personību iniciatīvu. Un, protams, izveidot Ikšķilē skaistu, iekoptu un omulīgu centru ar savu seju (padomju-kolhoznieciskā vietā) būtu tikai prāta darbs. <br />
    Ceru, ka turpmākie pilsētas saimnieki skolas ēku apmetīs un nokrāsos, ka iekārtos sporta laukumu un vēl skolas dārzu, ka atraisīsies pacilājošs, saliedēts un entuziastiks cilvēcības gars, kas balstīsies draudzīgā, cieņpilnā attieksmē vienam pret otru! <br />
    Tikai vienu nevaru atbalstīt – ka Ikšķiles skolas bērniem vajadzētu oficiālu pīpētavu. Drīzāk varbūt vajadzētu noskaidrot un novērst iemeslus, kāpēc skolniekiem gribas smēķēt, un sniegt narkoloģisku un psiholoģisku palīdzību tiem, kas jau kļuvuši atkarīgi. Citādi sanāks, ka mēs atbalstām nelāgus ieradumus. Jūs taāu nedomājat, ka analoģiski vajadzētu legalizēt alkohola iegādi mazgadīgajiem, narkotiku vai ieroāu nēsēšanu un pielietošanu tikai tāpēc, ka dažiem to skolas laikā patīk vai gribās darīt, vai ne?<br />
    Atvainojos visiem, kuri jūtas aizskārti, bet izveidojusies diskusija gluži neviļus tomēr atbilst tematam par grants karjeru atpūtas centra vietā! :))<br />

  30. Gunilai<br />
    Gunila, daži komentāri jūsu rakstītajam.<br />
    Par skolu: Uzmanīgi pavērtējiet skolas fizisko tēlu, plānojumu un funkcionalitāti! Ikšķile kā viens no Latvijas bagātākajiem novadiem jau sen varēja gādāt, lai mūsu „nākotnei

  31. Kultūra – vides kultūra, arhitektūra, profesionālā un pašdarbības māksla, tajā skaitā mūzika, bibliotēka, muzejs, atpūtas kultūra un pat sadzīves kultūra līdzšinējiem vadoņiem ir svešs un nīstams jēdziens. Ļoti cerams, ka pēc 6. jūnija neviens no līdzšinējiem darboņiem nevarēs turpināt tumsonības producēšanu Ikšķiles novadā. Tāpat cerams, ka neiekritīsims joku popkultūras un bezdarbnieku eksperimentos.

  32. Tautas nams ir nosaukums kas būtu jalieto, jo tas būvēts priekš tautas. Kultūra ir viena no sastavdaļām kas aizpilda, Tautas namus.<br />
    <br />
    Pašvaldība lietoja šo piepelējušo āaulu un nesūdzējās, jo bij pa “velti”. <br />
    <br />
    Vai Ikšķiles centrā ir kādas pieejamas telpas kas nav JĀLŪDZĀS pašvaldībai.

  33. Par kultūras dzīve smakšanu Gunilai taisnība – un vistiešākajā nozīmē. Jo tumšajā , piepelējušajā šķūnī, lepni dēvētā par Kultūras biedrības namu vai iedzīvotāju versijā pat par Tautas namu, gaisa patiešām nav.

  34. Kad Tu pēdējo reizi vadīji Ikšķiles bērniem eglītes iedegšanas pasākumu?<br />
    Lūdzu atsauci uz informācijas avotu, kas Kaspars Upaciers pretendē uz Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja amatu.<br />
    Ja jau nu korekti, tad korekti!

  35. Par kultūru komentāri ļoti gaidīti šeit:<br />
    <br />
    <a href=”http://ikskile.com/news/Novada/Ikskiles_novada_kulturas_strategija.html<br” target=_blank>ikskile.com/news/Novada/Ikskiles_novada_kulturas_strategija.html<br</a> />
    <br />
    Veiksmīgi izpausties!

  36. Ja ir vēlme konstruktīvi apspriest AI programmu, tad laipni lūgtum: www[.]iedzivotaji[.]lvsarunas<br />
    <br />
    Tomēr šeit ir vieta komentāriem par rakstu.

  37. Gunila,vai pati saproti, ko runā: <br />
    Gadu desmitiem Ikšķiles pilsētā kultūras dzīve burtiski smok…-<br />
    <br />
    vai pie tā arī vainīgi Apvienība Iedzīvotāji???<br />
    <br />
    Un Zemnieku savienība arī nekorekti lieto savu nosaukumu.Es kā zemnieks iebilstu, ka kāds manā vārdā runā!<br />
    <br />
    <br />

  38. Kultūras centra zāle būtu tik pat skaista kā skolas aktu zāle, tikai par 5000000 Ls. Toties katrā Ikšķiles kūltūras pasākumā mēs pienesam meslus Ikšķiles kūrfirstam un visi iestāžu vadītāji ir spiesti zemoties lai kūrfirsts visu pieņemtu un ļautu, vēl latus iedotu.<br />
    <br />
    Daudz foršāk ir klusu slīkt vecos mēslos un domāt, ka nekustoties tie nav mēsli.

  39. Diemžēl nav atrodams Apv. iedzīvotāji programmā nekas konkrēts par ko balsot, līdz ar to nebūs arī pēc gadiem ko paprasīt, kas izdarīts. Ko gan nozīmē, piem., “mēs rūpēsimies, lai radītu bērniem un jauniešiem motivējošu vidi, modernizējot izglītības iestāžu aprīkojumu”. Kas cits viņu radīs? Kāpēc tikai rūpēsieties, lai cits rada? Kāpēc nav konkrēti minēts, ko AI darīs, ko cels, ko dibinās? Ko vispār nozīmē “motivējoša vide” – uz ko motivējoša? Turklāt liela nezināšana slēpjas jauno Censoņu pūliņos, jo, piem., tieši aprīkojuma ziņā Ikšķiles bērnudārzs un skola ir vieni no visbagātāk apgādātajiem Latvijā. <br />
    Tāpat visa pārējā programma, piedodiet, kungi, ir tukša salmu kulšana: Kā Jūs “nodrošināsiet iedzīvotāju intelektuālajām un radošajām izpausmēm piemērotas vides veidošanu un veicināsiet sabiedrības līdzdalību kultūras vērtību radīšanā” (citāts no AI programmas), ja konceptuāli šo iespēju nocirtāt jau saknē, darot visu, lai Ikšķilē nebūtu kultūras nama. Gadu desmitiem Ikšķiles pilsētā kultūras dzīve burtiski smok, kaut gan mūsu bērni – skolas dejotāji, dziedātāji un teātra spēlētāji izceļas ar labiem panākumiem ne tikai Ogres rajonā, bet arī plašākā mērogā. Bērniem un jauniešiem trūkst vietas, kur darboties, par to vajadzētu uztraukties visiem iedzīvotājiem, kuru bērni te iet skolā un patiešām ir Ikšķiles patrioti. <br />
    Vispār apvienība nekorekti izvēlējusies savu nosaukumu, jo iedzīvotāji esam mēs visi, bet lielākā daļa ne tuvu nedomā kā šī mazā saujiņa jauno darboņu. Turklāt visās AI aktivitātēs ir manāma liela atsvešinātība no reālās Ikšķiles un ļoti izteikts subjektīvisms. Tāds pretendents uz domes priekšēdētāja amatu kā UFO jau nu būtu varējis kaut reizi kaut vai Eglītes iededzināšanas pasākumu bērniem Ikšķiles centrā novadīt un dziedādams smiedams rotaļās paiet. Bet kur nu – viņam nav neērti savu pilsētu izķengāt pa visu valsti.

  40. Kapars:šobīd es redzu pilnas ielas ar traktoriem kuri strādā, un ja pareizi saprotu tad par ES naudu.<br />
    OTTO: Traktorus kas rok es redzu, bet neredzu sistemātisku darbību kas pēc rakšanas salabo ielu un ietvju segumu, neredzu sitēmu kurā nodrošinātu jaunu tīklū izbūvi nevis kaudzi ar Jauniem skaistiem “ielāpiem”.<br />
    Kaspars: es redzu lielisku bērnudārzu<br />
    OTTO: redzu lielisku bērnudārzu, kura apjoms nav atrisinājis neko. Par nerviem ko zaudēja cilvēki nerunāšu. <br />
    Kaspars: es redzu foršu skolu<br />
    OTTO: Skolai nav ne vainas, bet arī viņai ir nomākta iniciatīva un brīvais gars.<br />
    Kaspars: zinu ka neskatoties uz ļoti nopietniem mēģinājumiem mēs esam palikuši kā Ikšķiles Novads nevis daļa Ogres vai Rīgas<br />
    OTTO: Par novadu varu piekrist, bet vai Jāņa nopelns vai Rīgas kungu, kuri saņem daļu..?<br />
    Kaspars: es redzu daudz pašvaldības atbalstīas sporta komandas, pašdarbniekus kuri darbojas ar gana labiem panākumiem.<br />
    OTTO: Sportisti tiešām mums ir un pašdarbnieki arī mums ir. Ir tikai viens bet, vai tas ir pašvadības nopelns vai cilvēku pašu ieguldītais darbs.<br />
    Kaspars: es redzu ļoti skaistu pludmali (tieši to kas ir pašvaldības) nevis meidropa.<br />
    OTTO: Pludmale tādā izpratnē kā pludmale ir atdota Meidropam, tajā purvainajā daļā kur nav smilšu un peldēties jālien caur krūmiem man grūti iedomaties sevi peldam (itsevišķi ja tajā peldētavas daļā ieplūst Meidropa biologiski atīrītā atteja)<br />
    Kaspars: es neredzu dzertuves un spēļu automātus.<br />
    OTTO: Viena dzertuve nodega, spēļu biznesam cilvēku par maz, nopelnus nevienam nepiedēvēšu.<br />
    Kaspars: es redzu domē atsaucīgus darbiniekus, varbūt ja es skraidītu apkārt un gānītu Rudzīti tad viņi tik atsaucīgi nebūtu bet tagad ir OK.<br />
    OTTO: Darbinieki tiešām ir atsaucīgi, tikai nedrīkst neko lemt, viss jāiet pie Jāņa. Un tas pats Jānis nesakārtoja attalgojuma jautājumu, lai šie jaukie cilvēki pēc algu apgriešanas varētu arī iegādāties pārtiku. Jo redz dažiem labiem pietiek ar projektu bīdīšanu. <br />
    Kaspars: es redzu ka iepriekšējo vēlēšanu solijumi ir izpildīti un nevajag teikt ka tur nekas jēdzīgs netika solīts, par tiem solījumiem nobalsoja ļoti daudz cilvēku.<br />
    OTTO: Solijumus jau pa lielam izpildīja, bet ne uz ko vairāk nebija spējīgi. Pārēj<br />
    Kaspars: es redzu jaunu kapliāu Ladukalna kapos.<br />
    OTTO: Kapliāu vajag, bet varbūt tomēr vairāk padomāt par dzīvajiem.<br />
    Kaspars: es redzu sakārtotu mūri vecajiem kapiem.<br />
    OTTO: Mūris tiešām salabots, un tā laikam ir viena no galvenajā prioritatēm.<br />
    Kaspars: ātrumā tā tekoši nekas vairs prātā nenāk bet ja padomātu noteikti vēl ko redzētu.<br />
    OTTO: Kaspar, tu padomā un tad izdali to visu uz 12 gadiem! Vai nav tā kā nedaudz tukši kūlts 12 gadus pa vienam darbam gadā.

  41. Šis Kaspars ir mācījies :)<br />
    <br />
    Sākumā sasniegumi, pa vidu mazliet kritikas, beigās patiesie vaininieki. Bija kursus?<br />
    <br />
    Pēcpusdienas komentārs komentāram:<br />
    <br />
    rok, tikai velns viņu zina, ko saraks un kad. bērnudārzu solīja 3 mēnešos, uztaisīja 3 gados un manai ģimenei aukles algā tas izmaksāja Ls 1000+. Mēs maksājām gan nodokļus remontam, algu auklei un vēl algu tiem, kas to remontu organizēja – domei. Jāatgādina, ka toreiz septembrī Rudzītis pats uz laiku no amata atkāpās, atzīdams savu nespēju situāciju vadīt!<br />
    <br />
    es redzu foršu skolu – citur ir DAUDZ FORŠĀKAS<br />
    <br />
    es zinu ka neskatoties uz ļoti nopietniem mēģinājumiem mēs esam palikuši kā Ikšķiles Novads nevis daļa Ogres vai Rīgas. – Tas ir atzīstams fakts, tikai kāds ir bijis patiesais iemesls šādai zemnieku centībai? tikpat neatkarīgi Rīga Dienvidu tiltu uzbūvēja un tagad jau droši vien par bankrotu domā. <br />
    <br />
    es redzu daudz pašvaldības atbalstītas sporta komandas, pašdarbniekus kuri darbojas ar gana labiem panākumiem. – es zinu par desmitiem un droši vien simtiem bērnu un pieaugušo, kuri šo visu spiesti meklēt ārpus novada<br />
    <br />
    es redzu ļoti skaistu pludmali (tieši to kas ir pašvaldības) nevis meidropa. – to meidropa pludmali tāpat kā raksta objektu gādīgās privātās rokās nodeva šī dome<br />
    <br />
    es neredzu dzertuves un spēļu automātus – tauta dzer uz ielas, turpat arī āurā un pat kakā. ARVER ACIS Ikšķiles centrā vakaros!<br />
    <br />
    Nu, tā, pagaidām, bet alternatīvu piedāvājums ir :)<br />

  42. Es varu liekot roku uz sirds pateikt, ka ir iespējams izdarīt labāk… un Apvienība “Iedzīvotāji” (AI) tāpēc arī iesaistās šajos procesos, lai panāktu, ka viss notiek labāk.<br />
    Pirmsākumos gājām uz dialogu ar Domi…. bet tie bija neefektīvi, jo Dome nevēlējās dzirdēt neko… lai gan izteicām kompetentus viedokļus un ieteikumus. Tas arī bija priekšnosacījums tam, ka tika dibināta politiskā apvienība, lai piedalītos vēlēšanās un mainītu tiešā veidā ietekmējot Domes procesus.<br />
    <br />
    Tas ko AI piedāvā ir plānveidīga un pragmatiska novada attīstība ilgtermiņa skatījumā. Ja ir vēlme sīkāk izlasīt AI programmu, tad laipni aicināti www[.]iedzivotaji[.]lv. <br />
    <br />
    <br />
    <br />
    to rāda arī citu pašvaldību pieredze. <br />

  43. Hermanis: “Un kas tad ir izdarīts? Un pat tas, kas Jūsu skatījumā ir izdarīts, vai to nevarēja izdarīt labāk, efektīvāk izmantojot līdzekļus?”<br />
    kaspars: Un Jūs, liekot roku uz sirds, varat garantēt ka “iedzīvotāji” izdarīs tā ka labāk vairs nav iespējams?

  44. šobīd es redzu pilnas ielas ar traktoriem kuri strādā, un ja pareizi saprotu tad par ES naudu.<br />
    es redzu lielisku bērnudārzu<br />
    es redzu foršu skolu<br />
    es zinu ka neskatoties uz ļoti nopietniem mēģinājumiem mēs esam palikuši kā Ikšķiles Novads nevis daļa Ogres vai Rīgas<br />
    es redzu daudz pašvaldības atbalstīas sporta komandas, pašdarbniekus kuri darbojas ar gana labiem panākumiem.<br />
    es redzu ļoti skaistu pludmali (tieši to kas ir pašvaldības) nevis meidropa.<br />
    es neredzu dzertuves un spēļu automātus.<br />
    es redzu domē atsaucīgus darbiniekus, varbūt ja es skraidītu apkārt un gānītu Rudzīti tad viņi tik atsaucīgi nebūtu bet tagad ir OK.<br />
    es redzu ka iepriekšējo vēlēšanu solijumi ir izpildīti un nevajag teikt ka tur nekas jēdzīgs netika solīts, par tiem solījumiem nobalsoja ļoti daudz cilvēku.<br />
    es redzu jaunu kapliāu Ladukalna kapos.<br />
    es redzu sakārtotu mūri vecajiem kapiem.<br />
    ātrumā tā tekoši nekas vairs prātā nenāk bet ja padomātu noteikti vel kko redzētu.<br />
    Protams ka ir lietas kuras vajag darīt savādāk, un daudz savādāk nekā to dara pašreizējās amatpersonas bet nekļūdas tas kas neko nedara.<br />
    Es būtu grbējis vel skolai stadionu, kulturas namu un lupīnu ielas sporta kompleksu bet visvairāk es gribētu Ikšķiles domē ļooooti labu PR speciālistu kurš spētu domes darbu pozitīvi prezentēt rezidentiem.<br />
    Minētais raksts jau arī velk uz priekšvēlēšanu kampaņu tikai jocīgi ka to raksta NRA, ja pareizi atceros tad mūsu esošie jau ir no ZZS un visiem zināms ka zzs=lembergs=nra. 2004 gadā noslēdza līgumu un 2005 lauza bet 2009, pēc 4 gadiem raxta, dīvaini.<br />
    Nezinu par ko es balsošu vēlēšanās bet zinu ka nebalsošu par “iedzīvotājiem” jo no jums nāk ļoti daudz negatīvā bez piedāvājuma kā un ko darīt labāk, un man nav ticības ka “iedzīvotāji” ir spējīgi kaut ko pareizi izdarīt, un šo neticību es gūstu no iedzīvotāju avīzes kuru saņemu savā pasta kastītē. Varu minēt arī piemērus.<br />
    “iedzīvotāji” pirmais ko darīs nozāģēs ķieģeli pie domes, nākošais kas notiks būs avārija pie domes stūra jo visi kas brauks uz doktorātu vai bibiliotēku domes priekšpagalmu izmantos kā caurbraucamu vietu.<br />
    “UFO” sakārtos Tīnūžu centru, tikai nevar zināt vai paspēs iztērēt nodokļu maksātāju naudu pirms to sakārtos valsts autoceļi, nojauks privāto sķūnīti un sakārtos to “nesaprotamo trīsstūri” tīnūžu centrā kurš arī ir privāts.<br />
    “iedzīvotāji” par nodokļu naudu uzcels ledushalli un peldbaseinu, neskatoties uz to ka Ogrē ar daudz vairāk iedzīvotājiem baseins nīkuļo un ledushalli taisās pārtaisīt par veikalu.<br />
    Vispār diezgan skumji, ļoti cerīgi es skatijos uz iedzīvotāju projektu bet jo dienas jo vairāk man viņi nepatīk. <br />
    upps: tikko tikai saskaitīju, gadījums kurš aprakstīts rakstā tak bija vēl pirms pagājušajām vēlēšanām, vai tad tiešām nav neviena “skeleta skapī” ar nenotecējušu derīguma termiņu?<br />
    /ATVAINJOS JA KĀDU AIZSKĀRU/<br />
    <br />
    <br />
    <br />

  45. Kaspar Jums ir radies maldīgs iespaids… visu nenoliedzu, bet gan noliedzu tās lietas, kas ir absurdas un savā ziņā neprātīgi radītas…. diemžēl tā nav mana vaina, ka tādas ir vairākumā…. <br />
    <br />
    Iesaku izpētīt gan ārvalstu, gan arī citu Latvijas pašavaldību darbības rezultātus … un patiešām būsiet pārsteigts, ka ar stipri mazākiem budžetiem var sasniegt daudz labākus rezultātus, kad tās lietas dara mērķtiecīgi un orientējoties uz nākotni vienlaikus apzinot un ievērojot iedzīvotāju intereses.

  46. Un kas tad ir izdarīts? Un pat tas, kas Jūsu skatījumā ir izdarīts, vai to nevarēja izdarīt labāk, efektīvāk izmantojot līdzekļus? <br />
    Pats es uzskatu, ka Dome saimniekot var labāk un vairāk kā 10 gadus mana nodokļos samaksātā nauda ir ienākusi Domes budžetā un atdevei no tās būtu bijis jābūt lielākai. <br />
    Apzinos, ka latviešu dabā ir dzīvot ar domu: “labāk zināma nelaime, nekā nezināma laime”, bet kādreiz jau ir jāmainās tautas domu gājienam… es vismaz tam ticu!!! <br />
    <br />
    Un kur ir uz nākotni vērsta attīstība? Vai tad Domes vadība ir kādam pastāstījusi kādu viņi redz novadu tuvākā un tālākā nākotnē? Vadītājam ir jābūt tādam, kas definē mērķus un aizrauj cilvēkus ar tiem un stimulē tos darbam, lai mēŗki tiktu sasniegti. Šobrīd darbs notiek pēc principa: gaida, kad kādam kaut ko savajadzēsies, kad sagaidīts kārtējais iesniegums par kāda cilvēka vēlmēm, tad vēl bišku pagaida varbūt cilvēks pārdomās. Ja nepārdomā, tad izdomājam 100 un 1 iemeslu kāpēc to “nevar” izdarīt un neko nedara. Protams ir lietas, kas attīstās starujāk, tad cilvēkam ir jānāk ar līdzmaksājumu… vakar pat dzirdēju ka kaut kas līdzīgs ir noticis ar Sila ielas labiekārtošanu… Kamēr neesat saskāries ar šadu lēmumu pieņemšanas “tehnoloģiju” tikmēr šķiet neticami.

  47. Herman, es labāk ticu Rudzītim nekā kādam ko vispār nepazīstu, kurš nepārtraukti visu noliedz un kuram visu laiku viss ir slikti.<br />
    Rudzītim es ticu tādēļ es redzu kas ir izdarīts.

  48. Ja pareizi saprotu tad 2004 gadā noslēdza līgumu un 2005 lauza tādēļ ka nepilda līguma nosacījumus.<br />
    Tagad viss policijas rokās.<br />
    Vai kāds var pateikt kā konkursa rīkošana garantē pareizo rezultātu?<br />
    Protams es saprotu, “iedzīvotāji” tur piedāvā ierīkot atpūtas kompleksu par domes naudu, NO PROBLEMS!<br />
    Starp citu tagad tur tikuntā izskatas labāk nekā pirms 2004.

  49. Pirms gadiem bija forša peldvieta tur,<br />
    dzīvojāmies no rīta līdz vakaram. Bija Forši :)<br />
    Jā kādam prāta pietiktu tur viss kaut ko varētu realizēt, tieši kā atpūta pie ūdeņiem utt.

  50. Nu un kurš tad vēl tic, ka Rudzītim noslēdzot nomas līgumu par Lupīnu ielas Stadiona iznomāšanu izdosies panākt, lai līgums tiktu pildīts? Tā vien izskatās, ka māk tik slēgt līgumus un pēc tam tik pateikt: “Līdz pašvaldību vēlēšanām arī nekādas izmaiņas teritorijā nav plānotas – par karjera nākotni būs jālemj nākamajam domes sasaukumam.”. Bēdīgi….

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu