Ikšķiles novada tirgus

Ikšķiles tirgus laukums.
Ikšķiles tirgus laukums.

Laika gaitā Eiropas Savienības prasības ir veicinājušas mājsaimniecībām nenodarboties ar lopkopību mazos apmēros – nebūs likumīgi kaut cūku pašu rokām turpat aiz kūts, kā to darījuši mūsu senāi gadsimtiem ilgi.

Esmu dzimusi un augusi patiesi īstos laukos, esmu pieradusi pie pašu audzēta kartupeļa, burkāna, bietes un kāposta, dillītēm, lociņiem un citiem zaļumiem, gurķiem un tomātiem, āboliem un bumbieriem, plūmēm un ķiršiem, zemenēm un avenēm, jāņogām, upenēm un ērkšķogām. Kūtī turējām mājlopus – govis, cūkas un vistas. Protu slaukt govi, dzēru tikko slauktu pienu, kopā ar vecmāmiņu vai mammu taisījām krējumu, vārījām biezpienu un sējām sieru – to visu pašas darījām. Tētis kāva cūku, taisījām desas, cepām aknas, sālījām speķi, žāvējām gaļu, vārījām ribiņu zupu un auksto gaļu. Manas mammas „firmas zupa” – „profitroļu vistas zupa” un kaimiņu tantes ceptā torte nebūtu tik garda bez pašu audzēto vistu dētajām olām.

Kopš pārcēlos uz dzīvi Ikšķiles novadā, atmiņas par visiem lauku labumiem katru reizi ienāk prātā, kad eju uz lielveikalu, lai izvēlētos pārtiku savai ģimenei, īpaši bērniem. Iespēju robežās braucu uz Ogres tirgu, lai iegādātos Latvijā ražoto produkciju, bet, kopš atsāku darbu Rīgā un nedēļas nogales pavadu ar ģimeni laukos, vairs tirgū neiepērkos. Žēl.

Apvienībā Iedzīvotāji ir apvienojušies daudzi novadnieki, lai veidotu mūsu Ikšķiles novadu atbilstoši iedzīvotāju prasībām – lai visiem mums būtu labi.

Ikšķiles novada tirgus varētu būt viens no novadu raksturojošiem objektiem, ar kuru mēs visi varētu lepoties. Apjautājoties gan pircēju, gan vietējo ražotāju lokā – interese ir liela visiem, tātad, būs gan pieprasījums, gan arī piedāvājums.

Mūsu mērķis ir attīstīt pārtikas preāu tirgu, kurā var realizēt lauksaimniecības un pārtikas produktus, arī lietišķās mākslas un amatniecības izstrādājumus.

Esošā Ikšķiles tirgus situācija ir dramatiska, lai neteiktu vairāk.

Starptautiskās Darba dienas – 1.maija rīta agrumā visupirms aprunājos ar zemnieku Uģi Zirnīti no Birzgales, kurš Ikšķiles „tirdziņā” tirgo dārzeņus no sava autobusiņa. Vietējie jau visi viņu zina, ir iegūta klientu uzticība. Uģis atzīst, ka galvenā „tirdziņa” problēma ir tā, ka Ikšķiles novadā nav tirgus pēc būtības. „Te nav, kur rokas nomazgāt, nav labierīcību – pamēģiniet nostāvēt visu dienu bez iespējas izmantot labierīcības, labi, ka mamma tepat dzīvo… Tirgošanās vietas arī nav noteiktas, te darbojas princips – kurš pirmais atbrauc, aizņem visus galdiņus. Reizēm nav vietas, kur piebraukt ar autobusiņu. Ja ieviestu normālu nomas maksu – arī kārtība tirdziņā būtu pavisam citādāka. Ogrē maksā 0,50 LVL / 1m2 vietas. Man jau nekas, es varu arī uz ielas tirgot, bet gribas jau kā pie cilvēkiem.” Esošā situācija neatbilst tirgus statusam, tādēļ netiek arī iekasēta nomas maksa par tirdzniecības vietu.

Nedaudz vēlāk redzu, ka viena tirgus sieva nes no veikala laukā kases aparātu – Uģis skaidro, ka kases aparātam vajag elektrību, veikalā viņa pa nakti uzlādē aparātu.

Eju tālāk aprunāties un iepazīties ar tirgotājiem. Stādus pavasarī, tomātus un gurķus uz rudens pusi tirdziņā pārdot arī Mārīte Šleine – viņa izlikusi stādu kastes zemē, jo galdiņi nav piemēroti, neko daudz nevar salikt. Mārīte pati mājas siltumnīcā audzē tomātus un gurķus, kā saka, bez ķīmijas – ekoloģiski tīri, smaržīgi un garšīgi. Tiesa gan, viņai nav un nebūs ekoprodukta zīmīte, taāu viņai ir „savs vārds” un klientu uzticība. Mums vajag vairāk tik uzcītīgu un darbīgu cilvēku – atbalstīsim viņus!

Tālāk trīs galdiņus aizņem „puķu tantes”. Ar puķēm tirgojas arī Rudīte Rozenberga. Sievas kooperējas savā starpā, ja nu uz mirkli kādai ir jāaizskrien…

Vēlāk ar savu automašīnu un būdiņu piebrauc Rasma Dumpe, tirgojas ar dārzeņiem. Arī viņas dzīvesstāsts nav no rožainajiem, bet uzņēmība uz darītprieks jūtams. Rasma bijusi pat ar mieru pati uzlikt galdiņam jumtiņu, bet pašvaldības priekšnieks esot tikai pasmaidījis, lai liekot vien, bet diezin vai rīt no rīta to atradīšot.

Pašreiz Ikšķiles novadā tirgus nav, un mēs gribam izveidot īstu Ikšķiles novada tirgu.

Patlaban ir pieejami tikai un vienīgi 5 puslauzti galdi, kas nav piemēroti dārzeņu un augļu izvietošanai tirdzniecībā. Tāpat tirgus vieta nav norobežota, pa vidu izveidojusies samērā intensīva automašīnu satiksme uz un no bērnudārza. Iepirkšanos tirgū man traucē šī satiksme – ģimenei ar bērniem tas ir pat bīstami.

Tā kā internetā nav pārāk daudz informācijas par tā saucamajiem „Zemnieku” (man netīk šīs termins, jo zemniekus jau mēs te nopirkt nevaram) jeb „Zaļajiem” tirdziņiem, veicu tikai trīs zvanus uz Pārtikas un Veterināro dienestu (PVD), lai nonāktu pie īstajiem cilvēkiem, kuri mani varētu pakonsultēt, kas būtu jādara, lai Ikšķiles novadā izveidotu tirgu, kurā novada zemnieki un mājsaimniecības varētu pārdot savu saražoto produkciju. Izrādās, ka Ogrē PVD inspektori sniedz konsultācijas 2 reizes nedēļā. Telefoniski izdevās uzzināt visai maz, tikai to, ka prasības nav lielas un visu var viegli nokārtot, lai PVD reģistrētos tirgoties gribētāji, kas ir obligāta prasība, ko arī pārbauda.

Uz konsultāciju Ogrē aizbrauca Liene Kopštāle un apkopojot uzzināto, varam secināt, ka vajag tikai darīt, viss ir iespējams. Dārzeņu tirgum no PVD puses nav nekādu īpašu prasību, taāu, ja kāds vēlas tirgot skābus kāpostus vai konservētus gurķus (svaigi skābētie no trauka), tad jābūt jumtam virs galvas. Zemniekiem vēlams reģistrēties PVD, jo reizēm viņi vēlas apskatīt dārzeņu novietnes. Tas vairāk attiecas uz tiem, kuri iztirgo gadā pāri par 3000 kg savas produkcijas (. Dārzeņu tirgotājiem jābūt izziņai, ka viņam pieder zeme, kur to visu izaudzēt.

Ir atļauts tirgot savvaļas augus, ogas, sēnes un riekstus saskaņā ar likumu "Par meža apsaimniekošanu un izmantošanu" – diezin, kura tirgus „sieviņa” ir lasījusi šos noteikumus?

Sarežģītāka ir tirgošanās nodrošināšana ar dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem, pienu un pārstrādāto produkciju, kam ir stingrākas prasības un jāievēro MK noteikumi. Gaļai obligāti jābūt paviljonam vai kioskam un obligāti ir aukstumskapji. Ja tirgo pienu vai gaļu, obligāti jābūt pieejamam gan aukstam, gan karstam ūdenim. Lai izveidotu atbilstošu tirgus vietu arī šai produkcijas tirdzniecībai, Ikšķiles novada tirgū varētu izvietot skaistas koka nojumes dārzeņu tirdzniecībai un koka paneļu māju ar aukstumvitrīnām. Tāpat obligāti jāierīko tirgus teritorijā ūdens ņemšanas vieta un labierīcības.

Pēc visām šīm sarunām apkopoju būtiskākās lietas, kas vēl vajadzīgs, lai tirgotos:

  • Tirgus plāna un noteikumu izstrāde;
  • Tirgus laukuma ierīkošana:
    • galdi ar jumtiņu;
    • ūdens;
    • labierīcības;
    • elektrība;
    • žogs;
    • atkritumu konteiners;
    • apgaismojums tirgus laukumam;
    • vietas tirgotājiem no automašīnas;
  • Tirgus attīstība – uzcelt ēku piemērotu tirdzniecībai no aukstumvitrīnām (piena produkti, gaļa, zivis, konditorijas izstrādājumi);
  • Tirgus laukuma uzkopšana (sētnieks), apsaimniekošana un uzturēšana (apsardze vai videonovērošana).

Noteikumos rakstīts, ka tirgoties var gan Latvijā reģistrētie uzņēmumi (juridiskas personas), gan individuālā darba veicēji, kuriem ir atļauja realizēt pašu saražoto produkciju, gan Latvijas iedzīvotāji (fiziskās personas), kuri realizē pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, uzrādot pašvaldības vai tās pilnvarotas institūcijas izdotu izziņu par zemes lietošanas tiesībām; likumā noteiktajā kārtībā pašu iegūto zvejniecības produkciju un medījumus, uzrādot zvejas vai medību speciālo atļauju (licenci) vai apstiprinātu tās kopiju; savvaļas augus, ogas, sēnes un riekstus saskaņā ar likumu "Par meža apsaimniekošanu un izmantošanu". Jāsaka, ka uzņēmējiem patiešām ir stingrākas prasības kā mājsaimniecībās izaudzētajiem pārtikas produktiem un amatniecības darbiem, piemēram, adītiem cimdiem un zeķēm, cepurītēm.

Tirdzniecība tirgū ir atļauta tikai tirdzniecības vietās, kas norādītas tirgus plānā. Plānā norādītās tirdzniecības vietas ir numurētas.

Pašvaldībai ir jāuzņemas ierīkot atbilstoša tirdzniecības vieta un jābūt Ikšķiles novada tirgus pārvaldniekam un apsaimniekotājam. Par piemērotu tirgus vietu aicināti izteikties Iksķiles novada iedzīvotāji. Manā skatījumā tā varētu būt, piemēram, pie stacijas (iespēja sakārtot arī labierīcības) vai pāri vilciena sliedēm pie kaltēm un smago automašīnu svariem.  

Iveta Biezā,
„APVIENĪBAS IEDZĪVOTĀJI” Ētikas komisijas locekle

 

Papildus informācija:

Ministru Kabineta noteikumos Nr.388 ir skaidri definēts tirgus jēdziens:

tirgus — norobežota teritorija, kurai piešķirts tirgus statuss un kurā tiek pārdotas preces.
Tirgus teritorijā ir tirgus paviljoni, kioski, novietnes un citi slēgti stacionāri tirdzniecības objekti, nojumes, tirdzniecības galdi (letes) vai citas speciāli iekārtotas tirdzniecības vietas, kā arī brīva tirgus teritorija tirdzniecībai no transportlīdzekļiem.

Pārtikas produktu tirdzniecību regulējošie noteikumi.

  • Ministru kabineta noteikumi Nr.388 "Noteikumi par tirdzniecības kārtību tirgos, gadatirgos, ielu tirdzniecības vietās un izbraukumos"
  • MK 02.10.2007. noteikumi Nr. 665 „Higiēnas prasības olu apritei nelielā apjomā”
  • MK 06.11.2007. Nr.741 „ Noteikumi par kārtību, kādā kontrolē un apkaro salmonelozi un citas ar pārtikas produktiem pārnēsājamas infekcijas slimības mājputnu ganāmpulkos, kas paredzēti pārtikas produktu iegūšanai nelielā apjomā un tiešai piegādei galapatērētājam ”
  • Regula EK 853/2004 (29.04.2004.), ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku

50 KOMENTĀRI

  1. Esmu PAR šāda varianta izskatīšanu. Vieta ir arī tālāk pa Skolas ielu – pie nākošās 5 stāvu ēkas. Mazliet nostāk, bet tas samazinātu satiksmes blīvumu MAXIMAS 100 metros.<br />
    Jebkurā gadījumā ir nepieciešams atklāts process “ir varianti”, nevis esošās vadonības stilā “ir pareizais variants”.

  2. Nu jau maijs beidzies,bet tikai 2 reizes esmu redzejusi 2 damites spelejam tenisu.<br />
    Vienkarsi par maz noslogots tas laukums pasa centra.<br />
    Dzirdeju, ka dome 2009. gada iedalijusi 600 latus laukuma sakartosanai,bet, cik tad treneris iegulda tur, tikai iekase naudu un nemaksa nodoklus no ta.<br />
    Lai ir laukums,bet pieejams visiem un visu dienu vasara.

  3. Zaļā zona starp Skolas ielu un 5 stāvu ēkām patiešām būtu interesants risinājums. Tādā veidā dzīvojamo zonu atdalītu no Maximas satiksmes mezgla un Kranciema šosejas. Šim risinājumam būtiska ir nepārtraukta klātbūtne, lai tirgus nekļūtu par uteni vai Rīgas centrāltirgus tālo galu. Šeit varētu būt novada informatīvais centrs (vienas pieturas aģentūra plus komunālo norēķini) un municipālās policijas diennakts dežūrdaļa (var būt arī sadarbība ar apsardzes firmām). <br />
    <br />
    Bet tas noteikti jāveido publiskā diskusijā ar šo 5 stāvu māju iedzīvotāju piedalīšanos. Man pretī ir vecais tirgus un tenisa laukums. Man nemaz nepatīk doma, ka kāds anonīms $$$ izziņo šo objektu neatbilstību viņa priekšstatiem par pareizo. Esmu pārliecināts, ka arī 5 stāvu māju iedzīvotājiem ir savas fasādes vides uztvere un tur nevienam bez atļaujas ar motorzāģi vai asfalta licēju darboties nevajadzētu. Vismaz ne pēc šīm vēlēšanām 🙂

  4. Tas tenisa laukums jau no maija līdz septembrim darbojas – atbilstoši laika apstākļiem. Vasarā mūsu pašu bērniem 3-4 stundas katru dienu, vakarā arī pieaugušie. To dēļ, kuri naktī sēž uz tirgus soliņiem, likvidēt tenisa laukumu nedrīkst. Vienu sporta laukumu ar žogu Rudzīša kompānija jau ir likvidējusi 50 m tālāk – iekšpagalmā. Varbūt tieši tādēļ uz tiem soliņiem pa naktīm vairāk sēdētāju?!

  5. Tirgotaju velmes butu piesaistit tirgu tomer tai MAXIMA, jo jau tagad cilveki noparkojusies pie MAXIMA, parskrien pari ielai uz tirgu.<br />
    Bet,ja nav labas parkosanas iespejas,nav jega ari tadam tirgum.<br />
    Nu isti neizprotu ari to zalo zonu starp MAXIMA un preti esoso 5stavu maju.<br />
    Nu nav neka tur skaista taja raibaja stadijuma no 6 kokiem.<br />
    Ja tur tirgu veidotu?<br />
    Lai ir konkurence MAXIMAI jutama ari no Latvijas audzetaja.<br />
    Ko sakat?

  6. Nu tas tenisa laukums,kuru izmanto 30 dienas gada pa 2h diena, ir pilnigi garam!<br />
    Un pasa centra vel, ka komunisma regs pilnigi.<br />
    Taja pasa laika jauniesi sez uz tirgus soliniem un dzer alu,jo nav kur fiziski padarboties, laukums – bieds iezogots, nepieejams.<br />
    Kam no ta laukuma kads labums?<br />
    Tikai trenerim un tad vel 30 dienas gada!<br />
    Nu tur labs laukums tirgus budinam un esosa vieta tirdzniecibas vietas no auto.<br />
    Un,ja tirgus nebus liels,stipri japadoma par to,ka tirgosanas iespeja jadot tikai Ikskiles un novada iedzivotajiem.<br />
    Par to gan neviens neruna, bet tas bus nopietni.<br />
    Un jarisina jau laicigi, jo musdienu ekonomiskaja situacija bus arvien vairak pardot gribetaju tantuku un ne tikai.<br />
    Ludzu padomat par to.

  7. Vispār jau Dome pati varētu sevi aizstāvēt savā portālā ikskile.lv – vienkārši publicējot idejas, piedāvājot apspriešanas, informējot par pieņemtajiem lēmumiem, notiekošajiem darbiem un to beigu termiņiem. Nav katram iedzīvotājam jāskrien pie vadonīšiem un ar savu “neinformētību” (rakstiskiem lūgumiem informēt, citus neņem vērā) jāapliecina vadonīšu viedums un svarīgums.

  8. tā kā darbojos NVO ir sanācis kontaktēties ar biedrību “Zied zeme” (<a href=”http://www.ziedzeme.lv)” target=_blank>www.ziedzeme.lv)</a> un tad viņi teici, ka ikšķilē būšot zaļais tirdziņš, ka pašvaldība (varbūt tomēr iedzīvotāju iniciatīva) ir iesniegusi tādu projektu, patiešām nezinu, vai tas ir kaut kur aizgājis tālāk, bet jūs tie kas tev pāsreizējo domes valdību apvaino esat par to intersējušies? 🙂 man liekas, ka vajadzētu, pirms saka, ka te neko nedara un ka neko nevar izdarīt. <br />
    <br />
    bet kopumā tas būtu forši ja tiktu attīstīts šis tirdziņš. vieta? jaucam veco veikalu nost, nevaig nekādu iki un tā vietā taisam tirdziņu, centrā, kaza dzīva un vilks paēdis 😀 🙂

  9. Nu, nekas jauns, par tirgu iestājas teju visi politiskie spēki, bet zaļie un zemnieki to sakārtot solīja jau pirms pagājušajām vēlēšanām. Tukšiem ākstu solījumiem – neticam!

  10. Ko jūs te ap Ikšķili ņematies? Tīnūžos zemes pa maz? I palīdzētu miestam attīstīties. Kaut gan tirdziņi jau nojāta ideja. Rīgā iet uz beigu galu, jo vairak par Lietuvas dillēm un Spāņu gurķiem tāpr tur neviens neko netirgo.

  11. Nevarēju iedomāties, ka tirgus radījis tik daudz problēmu …<br />
    <br />
    <br />
    Visu ko var atrast ARHĪVĀ<br />
    <a href=”http://ikskile.com/archive” target=_blank>ikskile.com/archive</a> <br />
    <br />
    Par talkām<br />
    <a href=”http://ikskile.com/news/Novada/Lieltalka_Ikskile.html” target=_blank>ikskile.com/news/Novada/Lieltalka_Ikskile.html</a> <br />
    <a href=”http://ikskile.com/news/Novada/Liela_talka_aizvadita.html” target=_blank>ikskile.com/news/Novada/Liela_talka_aizvadita.html</a> <br />
    <br />
    Par pašvaldības policiju varētu lasīt un izteikties šeit<br />
    <a href=”http://ikskile.com/news/Novada/Ko_dara_Ikskiles_pasvaldibas_policija.html” target=_blank>ikskile.com/news/Novada/Ko_dara_Ikskiles_pasvaldibas_policija.html</a> <br />
    <br />
    Ir arī kāds vārds par Maximu<br />
    <a href=”http://ikskile.com/news/pilseta/MAXIMA_Jau_stradajam.html” target=_blank>ikskile.com/news/pilseta/MAXIMA_Jau_stradajam.html</a> <br />
    <br />
    Nu, varētu jau portālu mazliet pārstrādāt, lai jaunajiem lasītājiem vieglāk visu ko ieraudzīt. To gan prasiet portāla adminiem :)<br />

  12. Ikšķilē, beidzot ir Maxima un ļoti platas ejas starp pluauktiems. Tas tev Bubuu. Domā, ko raksti. Es nekad Ikšķiles tirgū neiepirkšos, cenas pārskrūvētas pietiek reizi gadā cenu monitoringu veikt. No Rīgas nakts tirgus atved kartupeļu maisus. Sareizina cenu ar 5 un tirgo zemnieki. Rīgā jau tāpat zemnieki mēģina plēst 9 ādas un muļķi ir tie, kas par tādām cenām pērk. Un vēl tā deguna bāšana katra cilvēka iepirkumos kad ej garām tirgum. Ja jau jūsmojāt par Stūra veikalu, tad jūsmojiet arī par tirgu. Es visu vedu no lielveikaliem un tagad esmu savas Maximas apmeklētāja. A tirgu jūs varat iesālīt. Esat padomājuši par to kā dārzeņus audzē mazdārziņos. Vai ar savu zaļo domāšanu un veselīgā dzīvesveida fanātismu pavisam domāšanu esat atslēguši. labāk būtu savus bērnus valdījuši, ka cilvēki pat vakarā uz ielas baidās iziet. Visur bari lamājas un lieto alkoholu. Cik reizes nav poloicija saukta. Un ja gribat talku, tad Daugavas malā savācat savu bērnu atstātātās alus pudeles. Nevis pilsētas centrā atvērt tirgu, pietiek, ka atkrikritumu konteineri stāv pašā centrā. Klaiņojoši pusaudži un ielas, kurās sētnieks nav manīts kopš Padomju laikiem.

  13. Es arī esmu par talku, jo tas noteikti būs lētāk kā veikt iepirkumu. Turklāt tiem, kuri piedalās ir īpaša gandarījuma sajūta par paveikto. <br />
    Par aptuvenām tirgus izveides cenām painteresēšos, bet jāsaka uzreiz, ka nepieciešamo investīciju lielums atkarīgs no vēlmēm – savest kārtībā esošo vai izveidot ko jaunu ar augstumvitrīnām utt. <br />
    <br />
    Varbūt vēl kādam ir idejas un ieteikumi par tirgus laukuma atrašanās vietu Ikšķiles novadā?

  14. Kā jau pierasts, jebkura Iedzīvotāju iniciatīva, daļai īdētāju nebūs pa prātam. Ideja par tirgus izveidi ir ļoti apsveicama un salīdzinoši vienkārši un lēti realizējama. Kādam cilvēkam ar pietiekošu izglītību un pozitīvu domāšanu (Varbūt Ivetai) būtu jāraksta biznesa plāns ar aprēķiniem un skaties, vēl kādu kapeiku no Eiropas varētu pieķert klāt. Par to, ka būs , tirgot un iepirkties gribētāji, nav ne mazāko šaubu. Ja tenisa laukumu varētu pārcelt uz citu vietu, tad esošā vieta+tenisa laukums varētu būt pietiekoša platība. Vēl ir pliks, suņu pieķēzīts laukums posmā starp bērnudārzu un Ozoliņa konditoreju (tiesa nezinu, vai tā zeme ir maz pašvaldības īpašumā). Talkā arī piesakos, esmu ar galdnieka izglītību un instrumentiem!

  15. Nezinu, par ko ir “jūs runājat”, bet es pašreizējam/jai deputātei šo savu ideju par tirgu- vietējo amatnieku pieslēgšanu utt. piedāvāju jau pirms laika. Bija doma, ka tantuki, kas tirgo savas skābenītes, puķītes, gurķīšus, sēnītes… nemaksā nekādas nodevas, “kupi/prodaj”- ar zemnieku preci (nevis vairumbāzē pārpirktu), kaut ko…, nu bet Lietuvas (vai nez kādu) tirgu lēto drēbju, vai nedod Dies’ Ķīnas atkritumu tirgotāji, maksā pa pilno.<br />
    Esmu par tirgu, kur pensionētās kundzītes var pārdot savus kompotus, vai bērni- ogas un maipuķītes… Es nedomāju, ka ja skolēni salasa gailenītes vai puķītes lai nopirktu Kinder Bueno, viņiem jāstāv, kā bomžiem pie lietuviešu veikala durvīm, lūdzoties žēlastības pirkumu. Bet pilnīgi pret, ka tirgū saimniekos “Gucci” un “Armani” viltojumu izplatīšanas centrs vai tantes, kas strādā uz nakts tirgus pārpircēja “saimnieka”.<br />
    Mūsu tirgu- mūsu audzētājiem! …zem mūsu, es domāju Ikšķili, nevis planētu.

  16. Protams darīt, lai varētu atkal iedzīvoties uz tantinu ,tirgotāju rēķīna.”paredzēt dažādus tarifus atkarībā no piederības kādai no sociālajām grupām ” – Jūsu rakstītais ir pazemojoši, cilvēkam lai tirgotos būs jāuzrāda savs status.Runajāt par tirgu decembrī,varbūt kādā rautā pirtiņā, bet publiski tikai pirms vēlēšanām.

  17. nu… visiem jau pie mājas nesanāks… bet ne jau par to ir šis stāsts.<br />
    P.S. Man arī apmēram kilometrs līdz pašreizējam tirgum.<br />
    Protams, ka piesakos palīdzēt.

  18. Vēlos vērst uzmanību uz to, ka, meklējot informāciju un faktus rakstiņam, nesaskāros ne ar kādiem būtiskiem ierobežojumiem, šķēršļiem, kas varētu traucēt izveidot Ikšķiles novada tirgu. PVD pat iedrošināja, ka nekas sarežģīts tas nav. Vajag darīt!<br />
    Par tirdziņu sapņoju jau kopš pārcēlos uz dzīvi Ikšķilē. <br />

  19. Tirgu vajag. Neatkārtošos kāpēc. Izmaksas var ļoti samazināt piesaistot vietējos namdarus, galdniekus, metinātājus utt., kas pārsvarā tāpat nīkuļo ar darbiem. Gan būs zemas izmaksas, gan darbiņš vietējiem meistariem. Tāpat, nekur nav pazudis talkas princips, kad daži zinoši vīri ar rasējumiem un celtniecības iemaņām, rāda brīvprātīgajiem kur to dēli nolikt un kur to naglu sist…

  20. Protams ka Ikšķile kā viena no bagātākajām pašvaldībām Latvijā tādu tūda tirdziņu nav spējīga sakārtot ….vismaz pie šī domes sastāva…….viss aiziet kā otkats partijai

  21. par tirgu runājot – tā nav pirmsvēlēšanas uzmanības piesaistīšana. Pirmās diskusijas par zaļo tirgu izvidi pacēlās starp iedzīvotīvotājiem jau decembrī un šī iniciatīva nāca no pašu ikšiles iedzīvotāju vidus, kad mēs apzinājām kādas tad īsti problēmas mums pastāv. Te gan var noteikti var piekrist, ka cenas tigū biezi vien ir neadekvāti augstas un ka paši tirgotāji ar savu cenu politiku atbaida potencālo pircēju.

  22. Vai ir jau zināmas iedzīvotāju vēlmes par tirgu? Vai pārdevēju domas ir apkopotas? Vai izvērtētas budžeta iespējas? Vai ir jau gatavs projekts? 🙂

  23. Palasiet likumu “Par pašvaldībām” un pašvaldībai uzticētās funkcijas …. un patiešām izbrīnīti būsiet, par to, kas jāveic pašvaldībai un ko esošie nemaz nedara.<br />
    <br />
    Kādam šķiet, ka tirgus labiekārtošana velk uz 100.000 Ls??? Kur tāds cipars izzīsts? Varbūt pēc esošo darbības var par to spriest… <br />
    <br />
    Kas attiecas uz naudiņas iekasēšanu, tad nav problēmu paredzēt dažādus tarifus atkarībā no piederības kādai no sociālajām grupām …. viss ir atrisināms…vajag tikai gribēt un darīt… nevis izdomāt 100 un vienu iemeslu kāpēc nedarīt….<br />
    <br />

  24. Pašvaldība nav uzņēmums, kur galvenais ir peļņa. Un pašvaldībai likumā ir noteikta sociālās aizsardzības funkcija, kura nekad nebūs peļņu nesoša. Un ja tā tantiņa, kas ir maznodrošināta un dzīvo tikai uz pašavldības pabalsta, brīvā brīdī izaudzē kādu dārzeni un realizē tirgū un par papildus nopelnīto naudiņu aizbrauc uz Rīgu uz teātri?? Vai nav jauki gan viņai, gan arī pašvaldībai??? <br />

  25. Pašvaldība nav uzņēmums, kur galvenais ir peļņa. Un pašvaldībai likumā ir noteikta sociālās aizsardzības funkcija, kura nekad nebūs peļņu nesoša. Un ja tā tantiņa, kas ir maznodrošināta un dzīvo tikai uz pašavldības pabalsta, brīvā brīdī izaudzē kādu dārzeni un realizē tirgū un par papildus nopelnīto naudiņu aizbrauc uz Rīgu uz teātri?? Vai nav jauki gan viņai, gan arī pašvaldībai??? <br />

  26. tu esi biznesa cilvēks vai nē? Ko tu no tā babuka nopelnīsi a tirgu būsi uzcelis mega . a ja babuks netanaks par elektrību jamaksa ,sētniekam jamaksā , vitrīnas jāremotē . Tie pāsvaldībai ir zaudējumi un neviens privatajs tik mazā biznesa projekta savu piķi neguldīs.Privatajam nertamaksājas babuka sēnīte

  27. Kungi un Dāmas!!!<br />
    <br />
    Lauksaimniecības produkcijas tirgum ir arī sociālā loma, tas ļauj maznodrošinātajiem audzēt šo to savā mazdārziņā un nelielos apjomos realizēt, bez tam vasara priekšā un mežos augs sēnes un ogas… arī tās varēs realizēt… <br />
    <br />
    Man jau šķiet, ka izveidojot iespēju pārdot pašavaldība dotu iespēju aktīvākajiem iedzīvotājiem dzīvot nedaudz labāk nekā tīri no pabalsta. Bez tam daudzi šobrīd kļūst par mazdrošinātajiem tikai dēļ tā, ka valsts attīstība bija nesabalansēta… un, ja cilvēks ir aktīvs, tad viņš nevar nosēdēt neko nedarot… un te būs iespēja darboties… Tie, kas nezina, ko nozīmē sēdēt par bezdarbnieku bez ienākumiem un NEKO NEDARĪT…. pamēģiniet sava atvaļinājuma pirmo nedēļu padzīvot, ja kabatā ir tikai 20Ls un nedarot neko….

  28. Pilnīgi piekrītu, ka tirdziņu vajadzētu sakārtot, jo esošais tiešām nu galīgi nekāds. Vietai gan jābūt pašā centrā, piemēram tur kur tagad ir tas vecais neizmantotais tenisa laukums (sporta laukums) starp 5 stāvu mājām.

  29. Piemēram Ogrē arī ir tirgus, šobrīd cenas ir lielākas nekā veikalā, vai centrāltirgū. Zemenes Ogrē var nopirkt par 4 Ls kilogramā, bet Rīga 2,50 Ls, Kartupeļi Ogrē 0.30 santimi bet Rīgā 0.18 satimi.Vietējie cenas uzskrūvē mūsu novadā gandrīz 100%, bet kas attiecās par lielveikalu, tad Ikškilē drīz bijušā tirdzniecības centra vietā būs IKI.

  30. Atmetot politiku, esmu ļoti PAR tirgu Ikšķilē.<br />
    Kad cēla maximu, bija baigi žēl, ka tā ir tieši maxima (ļoti nepatīk tā veikala smaka, preāu sortiments un šmulīgās kasieres). Tad likās, ka vismaz Rimi būtu labāk, bet nu kā ir tā ir.<br />
    Patlaban maxima ir “aizgājusi”, bet nu vairs tur nevar pēc darba iebraukt, jo vienkārši nav vietas, kur noparkoties, un starp plauktiem nevar izspraukties. Atkal ir slikti, un piezogas domas par lielu Rimi Ikšķilē.<br />
    Bet ieraugot šo stāstu, es attopos, ka tirgus ir kā kolosāla alternatīva. Ja tas ir labi iekārtots, un gādīgi pārvaldīts, ar striktu kontroli par produktu izcelsmi, un, iespējams, īpaši ekoloģiskajiem produktiem… Kas gan var būt labāks?! Ogres rajons ir pilns ar pārtikas produktu ražotājiem, kas pa smieklīgām cenām savu preci pārdod lielveikalu tīkliem, kas savukārt vārās.<br />
    Zinu, kā tie nabaga ražotāji tiek nospiesti, lai tikai viņu precei ļautu atrasties lielveikalā. Nu bez šaubām, tirgus Ikšķilē rullz.<br />
    P.S. atvainojos, ka tā izplūdu vārdos<br />

  31. Protams, tagad pirms vēlēšanām meklē jaunus objektus lai piesaitītu sev uzmanību.Kāpēc par šo problēmu, vai intervijas u.t.t. Idzīvotaji nerunāja piemēram Martā.Man ir jāpiekrīt katrai pudelei par korķi.šobrīd bērnudārzā “Urdaviņa” 385 bērni, tie kas ir dzimuši 2006. gadā cerēt uz brīvām vietām bērnudārzā nav iespējams, šo problēmu būtu jārisina.Bet tā ir daudz grūtāka lai sniegtu konkrētu atbildi.Ja māmiņām nebūs kur atstāt savus mazuļus, nesaglabāsies darba vietas,tad šais grūtos ekonomiskos laikos kas iepirkies šai tirdziņā.

  32. Necepies…. viņa to minēja kā potenciālo vietu…. un bez tam tāpat pirms izvieto tirgu kaut kur ir jāveic iedzīvotāju aptauja par tirgus atrašanos vietu… jo to nosaka ne tikai pārdevēju vēlmes, bet arī pircēju vēlmes. <br />
    <br />
    <br />
    <br />

  33. Par tām Eiropas Savienības “prasībām” tur pie vainas ir nevis Savienība, bet mēs paši jeb iestādes, kur pārtulko un latvisko likumus. <br />
    Regulāri apmeklēju tādas Eiropas Savienības valstis kā Vācija un Austrija – tur kūts ož pēc kūts un mēslu āupas pie mājas nav retums mazpilsētās. Ja ir, tad ir veca kūts! Cilvēki pat alkoholu darina paši (tai skaitā kandžu) – un tas nav aizliegts! <br />
    Kur tad tur ir tās prasības??? <br />
    Tā jau nav, ka tur nav normatīvu un neviens nedomā par kvalitāti utt., vienkārši cilvēkiem cita attieksme un pieeja lietām. <br />
    Domāju, ka likumos daudzām lietām ir neadekvātas prasības un pretēji, jo daudz kas ir saglabājies no PSRS un daudz kas ienācis no Eiropas. Atliek tikai mazliet savādāk pārtulkot kādu vārdu un tam jau ir pavisam cita nozīme. Kā arī iespējams, ka mūsu atbildīgās personas, baidījušās, ka kaut kas nav par maz un šo to mazliet izpušķojušas…. <br />
    <br />
    Cheers!

  34. Labierīcības pieder dzelzceļam un teritorija ap tām arī .Būs ilga saskaņošana ,vai vispār atļaus . Tā Biezā dzen populismu . Un sēžot savā ministrijā lai paskata dokumentus kas kam pieder un tad runā .

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu