Novadu un pilsētu mēru vēlēšanas parādīs partiju ietekmi

Pēdējo darbdienu mēra amatā otrdien vadīja Jānis Rudzītis (ZS), kurš izveidoja otro novadu Latvijā un panāca, ka Ikšķiles novadu neiekļauj Ogres novadā. J.Rudzītis mēra amatā ir gatavs atbalstīt Jaunā laika deputātu Induli Trapiņu (no labās).
Pēdējo darbdienu mēra amatā otrdien vadīja Jānis Rudzītis (ZS), kurš izveidoja otro novadu Latvijā un panāca, ka Ikšķiles novadu neiekļauj Ogres novadā. J.Rudzītis mēra amatā ir gatavs atbalstīt Jaunā laika deputātu Induli Trapiņu (no labās).

Pašvaldību vēlēšanu īstie uzvarētāji kļūs zināmi tikai trešdien, kad visā Latvijā jaunās novadu un pilsētu domes izraudzīsies savus priekšsēdētājus nākamajiem četriem gadiem.

 Šo vēlēšanu rezultāti arī parādīs politisko spēku patieso ietekmi 109 novados un deviņās lielajās pilsētās. Vairākās vietās vēlēšanās uzvarējusī partija var palikt opozīcijā. Tādā situācijā var nonākt arī Tautas partija (TP), pret kuru dažviet ir vienojušies pārējie politiskie spēki. Tas tiek skaidrots arī ar to, ka TP bija administratīvi teritoriālās reformas īstenotāja, kam pretojās daudzas pagastu pašvaldības, un TP dāsnāk nekā citi dalīja savām pašvaldībām valsts investīciju naudu, ar ko lepojās reklāmas kampaņā.

TP valdes loceklis Māris Kučinskis vēlēšanu iznākumu raksturo ar trim vārdiem: “Vēlēšanās uzvarēja lauki.” TP riskē zaudēt varu tur, kur bija pie varas rajonu centru pilsētās, piemēram, Talsos, Gulbenē, Madonā, Valkā, Dobelē un Balvos. Taču TP cer uzvarēt Saldus novadā, kurā pašvaldības vadītāja amatā Saldus mēru Didzi Konuševski (Pilsoniskā savienība) var nomainīt Nīgrandes pagasta vadītāja Indra Rassa, jo TP bija liela ietekme rajona pagastos. Balsojums ir aizklāts — ne tikai par mēriem, bet arī par viņu vietniekiem un administrāciju vadītājiem. Tāpēc tā iznākums vienmēr var sagādāt pārsteigumus. Mēru vēlēšanās tomēr kandidēs arī apdraudētie TP pašvaldību vadītāji, kā Andrejs Ceļapīters Madonā un Aivars Lācarus Talsos.

Partijas par savām pozīcijām var būt pilnīgi drošas tikai tur, kur tās ir guvušas pārliecinošu vairākumu, kas dod iespēju vienam politiskajam spēkam nodrošināt sava kandidāta ievēlēšanu novada domes priekšsēža amatā. TP šo vairākumu ir ieguvusi Cēsu, Ērgļu, Brocēnu Kuldīgas un Aizkraukles novadā, Zaļo un Zemnieku savienība — Krāslavas, Auces, Jēkabpils un Ilūkstes, Jaunais laiks — Rūjienas un Līgatnes, Rīgas apriņķa novadu apvienība — Ādažu, Krimuldas un Baldones, partija Tukuma pilsētai un novadam — Tukuma, Pilsoniskā savienība/TP — Kokneses, LPP/LC — Salacgrīvas novadā. Vairākās vietās priekšsēdētāja vēlēšanas var apgrūtināt sadrumstalotais domes sastāvs, piemēram, Ķekavā, kur no 17 pieteiktajiem sarakstiem domē būs pārstāvēti deviņi spēki. Līdzīga situācija ir Jūrmalā, kur jaunais mērs gan tiks izraudzīts vēlāk, jo pirmā sēde tiks sasaukta pēc 9.jūlija, kad būs zināms Administratīvās apgabaltiesas spriedums lietā par vēlēšanu pārkāpumiem.

Vēlēšanu rezultāti parāda, ka dažviet potenciālie mēra kandidāti domē nemaz nav ievēlēti, kā tas ir arī Ikšķilē, kur neiekļuva ZZS saraksta līderis Guntis Vilnītis, bet vislielāko vēlētāju atbalstu ir ieguvis tagadējais mērs Jānis Rudzītis (ZZS). Viņš ir bijis pašvaldības vadībā 18 gadus un vairs nekandidēja ar pirmo numuru, jau pirms vēlēšanām paziņojot, ka nepretendēs uz domes priekšsēža amatu. Pieci ZZS deputāti atbalstīs mēra amatā vienu no diviem Jaunā laika deputātiem — Induli Trapiņu. Viņam, iespējams, nāksies cīnīties par pašvaldības vadītāja amatu ar Kasparu Upacieru (Ufo) no Apvienības Iedzīvotāji, kas guvusi labus panākumus vēlēšanās un izveidota kā pretspēks līdzšinējai varai.

Jaunajās domēs ir ievēlēti gandrīz 300 pašvaldību vadītāji, no kuriem daudzi gribētu vadīt pagasta vai pilsētas pārvaldi, kas nodrošinās iedzīvotājiem pakalpojumus. Taāu tad viņiem būs jānoliek deputāta mandāts. Pirmajās domes sēdēs būs arī jāievēl administrācijas vadītājs un jālemj, kur atradīsies novada administratīvais centrs. Tas ne visur sakritīs ar vietu, no kuras nāk mērs. Piemēram, Pārgaujas novadu ir izredzes vadīt Raiskuma pagasta priekšsēdim Hardijam Ventam (ZZS), bet centrs varētu būt Straupē vai Stalbē. Jaunās domes pieņems arī lēmumu par pašvaldību budžetu apvienošanu. Līdz ar novadu darbības sākšanu 1.jūlijā izbeidzas vietējo pašvaldību vadītāju veidoto rajonu padomju pilnvaras, to reorganizācija paredzēta līdz gada beigām, nododot institūcijas, mantu, finanšu līdzekļus, tiesības un saistības jaunajām pašvaldībām vai plānošanas reģioniem.

6 KOMENTĀRI

  1. Tā kā te nekas neparādās, citāts no Diena.lv:<br />
    <br />
    Ikšķilē par novada mēru ievēlēts Indulis Trapiņš no Jaunā laika, kura sāncensis vēlēšanās uz novada domes priekssēža amatu bija Kaspars Upaciers jeb Ufo (Apvienība Iedzīvotāji). Balsu sadalījums bija 10 pret pieci – mēra amatu neieguva Ufo, taāu viņš darbosies Izglītības, kultūras un sporta komitejā. Ufo apvienība vēlēšanās ieguva piecas deputātu vietas. Ikšķiles mēra vietnieks būs līdzšinējais Ikšķiles pašvaldības vadītājs Jānis Rudzītis (Latvijas Zemnieku savienība).

  2. 1.jūlijā notiks pirmā jaunievēlētā Ikšķiles novada domes sēde.<br />
    <br />
    Šī gada 1.jūlijā plkst.16.00 notiks pirmā jaunievēlētā Ikšķiles novada domes sēde, kuras laikā tiks ievēlēts Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs.<br />
    <br />
    Saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” novada domes sēdi var atklāt, ja tajā piedalās vairāk nekā puse no ievēlēto deputātu skaita. Domes pirmās sēdes darba kārtībā ir novada domes priekšsēdētāja vēlēšanas, kas notiek aizklātas balsošanas kārtībā.<br />
    <br />
    Novada domes priekšsēdētājs ir ievēlēts, ja kandidāts saņēmis vairāk nekā pusi no novada domes deputātu balsīm. <br />
    <br />
    Ikšķiles novada domes sastāvā būs 15 deputāti.<br />
    <br />
    Sēdes turpinājumā jaunievēlētais novada domes priekšsēdētājs var ierosināt veikt novada domes priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu, novada domes pastāvīgo komiteju ievēlēšanu.<br />
    <br />
    <br />
    <br />
    Vairāk informācijas: <a href=”http://www.raplm.gov.lv<br” target=_blank>www.raplm.gov.lv<br</a> />

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu