Ikšķiles novads plāno izstrādāt jaunu ģerboni

Valdis Villerušs un Dagmāra Villeruša ar Ikšķiles novada ģērboņa skici.
Valdis Villerušs un Dagmāra Villeruša ar Ikšķiles novada ģērboņa skici.

Novadu domes, kuras līdz šim nav apstiprinājušas novada ģerboni Latvijas valsts Heraldikas komisijā, nav tiesīgas izmantot kādu no esošajiem (pilsētas, pagasta, rajona) ģerboņiem. Šis jautājums kļuvis aktuāls arī Ikšķiles novadam, kurš līdz šim lietoja pilsētas ģerboni.

“Pēc Latvijas valsts Heraldikas komisijas lēmuma tajos novados, kā, piemēram, Ikšķilē, kur nav apvienoti vairāki pagasti, bet saglabāta tā pati teritorija, ar zināmām izmaiņām varētu tikt izmantots esošais pilsētas ģerbonis,” Ogrenet skaidro Latvijas valsts Heraldikas komisijas loceklis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, mākslinieks grafiķis Valdis Villerušs.

Ikšķiles pilsētas ģerbonī, kas apstiprināts 1996.gadā, sarkanā laukā attēlots sudraba krusts, augšējā labajā stūrī savrups zelta robots mūris. Ikšķiles ģerbonis ir atzīsts par veiksmīgu, tāpēc nav nepieciešamības novada ģerboni radīt pilnīgi no jauna – pārliecināti speciālisti. “Viens no Heraldikas komisijas ieteikumiem – izmainīt esošajā ģerbonī krāsas vai arī aplikt apmalīti ap vairodziņu. Mans personīgais viedoklis, kā komisijas loceklim, – pamainīt krāsas,” saka V.Villerušs.

“Nevajag sarežģīt to, kas jau ir atrasts. Šis ģerbonis ir atpazīstams, un to joprojām var lietot pilsēta,” piebilst Ikšķiles novada domes deputāte Dagmāra Villeruša, kuras pārstāvētā “APVIENĪBA IEDZĪVOTĀJI” ierosināja novada ģerboņa izstrādi. Rakstam pievienotajā fotoattēlā varat iepazīties ar vienu no ieteikumiem, kāds varētu izskatīties Ikšķiles novada ģerbonis – sarkans krusts uz sudraba fona, augšējā labajā stūrī sarkans mūris.

Likums šobrīd nenosaka, ka novadam obligāti jābūt savam ģerbonim, bet, tuvojoties admistratīvi teritoriālās reformas finišam, Heraldikas komisija tika “burtiski bombardēta” no jaunajiem novadiem, atklāj V.Villerušs. Arī daudzi pagasti centās apstiprināt savus ģerboņus, lai, iekļaujoties novadā, varētu tos izmantot sava pagasta teritorijā.

Atbilstoši likuma “Par Latvijas valsts ģerboni” 7.pantam, tās pašvaldības, kurām nav sava apstiprināta ģerboņa, ir tiesīgas lietot valsts mazo ģerboni.

Līdz ar jaunā ģerboņa apstiprināšanu pašreizējais Ikšķiles ģerbonis vēsturē neiaiziet – to varēs izmantot pilsētas svētkos, mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi utt. Bet tā kā pilsēta vairs nav oficiāla teritoriāla vienība, tad novadam nepieciešams jauns ģerbonis.

Pēc V.Villeruša aplēsēm, jaunais Ikšķiles novada ģerbonis varētu sākt pildīt savu uzdevumu jau pēc dažiem mēnešiem. Lai novads varētu lepoties ar savu ģerboni, jāiesniedz Kultūras ministrijā pieteikums, kurš tiks nodots Latvijas valsts Heraldikas komisijai akceptēšanai. Pēc visiem noteikumiem jāizveido zīmējums, ko ar savu parakstu apliecina Valsts prezidents.

Vispirms nākamajā Ikšķiles novada domes sēdē deputātiem jāpieņem pozitīvs lēmums.

23 KOMENTĀRI

  1. Ģerboņa izstrāde ir lieliska iespēja sakašķēties bezcerīgi, jo nav nekādu objektīvu iespēju novērtēt rezultātu. Tikai patīk vai nepatīk. Piemēram, kultūras kalna fasādi varēja apspriest kaut no tāda viedokļa, cik lietderīgi ir veidot dārgu fasādi bez logiem, ja pēc tam jāmaksā par iekšējo apgaismojumu. Ar ģerboni tā nevar :)<br />
    <br />
    Man arī ne visai patīk krusta tēma, bet man patīk Ikšķiles pilsētas ģerboņa lakonisms. Viegli atcerēties un tas ir spēks! Krāsa arī ir laba – mēs taāu gribam izcelties starp citiem! Bet ja būs cits variants, kas patiks, lai ir. Šīs novada zīmola daļas ekonomiskā vērtība ir ļoti grūti objektīvi novērtējama, tādēļ centīšos atturēties.<br />
    <br />
    Lai virza, kam ir tā “poņa” un “ņuhs” 🙂

  2. Novadā Ikšķile, Tīnūži, Dobelnieki, Ceplīši, Kranciems, trīs upes un ezers, kalni un meži un skaistas ainavas. Tik bagāta simbolikas izvēle. Bet te viens “vispareizākais” variants. Ja komisijas loceklis, noteikti vislabākais priekšlikums.

  3. Varbūt pagaidām septembri, kad atsāksies skola un prasām palīdzību bērniem? Kādas viņiem idejas? Varētu ziedot vienu vizuālās mākslas stundu… Domāju, rezultāti būs!

  4. VAJAG STEIDZĪGI RĪKOT SABIEDRISKO APSPRIEŠANU PAR PIEDĀVĀTO RISINĀJUMU. KO TE TĀDS VILLERUŠS IEDOMĀJAS UZSPIEST VISIEM SAVU VIEDOKLI. MAN NEPATĪK. VAJAG SABIEDRISKO APSPRIEŠANU!!!! KUR DEMOKRĀTIJA.

  5. Tev vēstures studēšana nav padevusies, palasi kaut skolas vēstures grāmatās.<br />
    <br />
    Krusta kari Latvijas teritorijā<br />
    <br />
    12.gs vidū Latvijas piekrastē sāka piestāt vācu tirgotāju kuģi. Lai paplašinātu tirdzniecības apjomu, līvu ciemā Ikšķilē tika ierīkotas preāu noliktavas. Tirgotājiem parasti brauca līdzi arī garīdznieki. Ap 1180. gadu mūks Meinhards, iepazinies ar vietējiem apstākļiem, saprata, ka šeit ir iespējams vairot katoļu baznīcas bagātības, pakļaujot vietējos iedzīvotājus kristīgajai ticībai. Tolaik līvu novados bija iebrukuši leišu sirotāji. Meinhards apsolīja ikšķiliešiem, ka nodrošinās viņus pret uzbrucējiem, vienīgi viņiem jāpieņem kristīgā ticība. Līvi piekrita. [1;43.]<br />
    <br />
    Tomēr Meinharda pasākumiem bija maz panākumu, jo līvi nevēlējās atteikties no saviem tēvu dieviem un senāu paražām. Tad Romas pāvests izsludināja pret līviem krustu karu. Meinhardu pāvests iecēla par augstāko garīdznieku. 1196. g. Meinhards nomira un viņa vietā iecēla augstāku garīdznieku – abatu Bertoldu. Viņš iebruka līvu zemēs, postīja un nogalināja. Līvi drosmīgi pretojās un 1198. g., kaujā pie Rīgas, karavīrs Imauts nonāvēja Bertoldu. Tomēr krustneši, būdami labāk apbruņoti, salauza vietējo iedzīvotāju pretošanos. Līvi bija spiesti kristīties un maksāt baznīcai nodevas. Bertoldu nomainīja bīskaps Alberts un ar pāvesta piekrišanu Vācijā un Dānijā Alberts savāca jaunus krustnešu pulkus. Alberts 1201. g. Nolēma būvēt apmetni pie Rīdziņas upes ietekas Daugavā.. Lai varētu sekmīgi turpināt iekarojumus, Alberts 1202. g. Nodibināja „Kristus bruņinieku

  6. Vispār, es arī esmu par konkursu. Tas būtu tikai godīgi. Un atklāti. <br />
    Labprāt palasītu kādu nolikumu (ko var, ko nevar, kāds formāts, vai jāpieturas pie vairoga formas, utt.)<br />
    +sabiedriska vērtēšana (nosacīti daļēji)<br />
    P.S. Man gan pret krustu nekas nav iebilstams. Ikšķiles ģerbonis ir OK.

  7. Vai nu ģērbonis ir šī brīža aktualitāte un diez vai tam patreiz būtu jātērē nauda un laiks, bet, ja ģērboni vajad, tad jāņem vērā visu novadu raksturojoša simbolika un jāaicina katrs, kam ir radoša doma. Daudzus labākos simbolus nav radījuši profesionāļi.

  8. Principā esmu pret veco vai jauno ģerboni,tas krusts mani ved ārā, ar ko lepojamies, ka mūsu senāi atļāva vāciešiem uzbūvēt baznīcu (cietoksni)un sāka pieradināt pie vergu jūga? Protams tulīt būs sašutums no kristiešiem, bet neko labu izņemot ciešanas viņi nekur neatveda.

  9. Tā kā likums nepieprasa ģērboni izstrādāt un pieļauj mazā valsts ģērboņa lietošanu (kā to dara daudzas pašvaldības), tad ģērboņa izstrāde nav jāsasteidz un nav jāpieņem pirmā piedāvātā skice. Ģērboņa izstrādei jāorganizē radošs konkurss, dodot iespēju tajā piedalīties visiem interesentiem. Vērtēšanā jāiesaista gan profesionāla žūrija, gan sabiedrība. Šim konkursam jākļūst par paraugu visiem turpmākiem konkursiem un iepirkumiem. Lieliska iespēja AI deputātiem nodemonstrēt kā pareizi jāorganizē konkursi, kādai jābūt profesionālai žurijai un atklātumam. Gaidam vispareizāko un godīgāko konkursu un vislabāko rezultātu. Ar cieņu AI atbalstītāji.

  10. Nē tas ir darbs kas vienkārši jāpaveic.<br />
    <br />
    “varbūt sākam ar sabiedrisko apspriešanu/plānojumu/aptauju/izsludināšanu/konkursu/komisiju/referendumu/pasludināšanu”<br />
    <br />
    Iespējams sabiedrībai vajadzētu izrādīt vēl lielāku interesi par novdā notiekošo un sabieriskās apspriešanas ļaut saprast sabiedrības vēlmes. <br />
    <br />

  11. Bet tā kā pilsēta vairs nav oficiāla teritoriāla vienība … Vai tiešām Ikšķiles pilsētas vairs nav?<br />
    <br />
    Par vajadzīgumu. Nu, paies pozīcijai kāds laiks, kamēr algas pacels un mašīnas nopirks, ātrāk jau tāpat neko nopietnu nedarīs 🙂

  12. nenormāli vajadzīgs darbs! :-)<br />
    sakārtojam papīrus ka Ikšķiles ģērbonis ir Ikšķiles novada ģērbonis un viss, jeb varbūt sākam ar sabiedrisko apspriešanu/plānojumu/aptauju/izsludināšanu/konkursu/komisiju/referendumu/pasludināšanu …..<br />

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu