Par Ikšķiles pilsētas un darināmo Ikšķiles novada ģerboni

Lappuse no Zībmahera ģerboņu kataloga (1605.g.).
Lappuse no Zībmahera ģerboņu kataloga (1605.g.).

Apvienības Iedzīvotāji deputātu iesniegums Ikšķiles novada domē par novada ģerboņa steidzamas izveides nepieciešamību radījis interesi sabiedrībā. Kā Valsts Heraldikas komisijas (VHK) loceklis sniedzu šajā jautājumā skaidrojumu.

Vēsturiska izziņa. 1989. gadā ar dekrētu tika noteikts, ka tām pilsētām, kurām ģerboņi bija apstiprināti pirms Otrā pasaules kara, tie jāatjauno, bet jaunajām pilsētām tie jārada. Pagastiem un rajoniem attiecībā uz ģerboņu izstrādi un lietošanu bija izvēles brīvība. Ģerboņu jaunradē pilsētas, izņemot Ikšķili un Sedu, iesaistījās aktīvi. No Ikšķiles VHK nevarēja sagaidīt heraldiskajiem nosacījumiem kaut cik atbilstošu priekšlikumu, bet Seda klusēja. Neatlika nekas cits, kā šo pilsētu ģerboņus kolektīvi izstrādāt Heraldikas komisijā. Tika nolemts, ka Ikšķilei, kā Latvijas viduslaiku vēsturē ļoti nozīmīgai vietai, piestāvētu ģerbonis ar heraldiski klasiskām figūrām (zīmējuma elementiem). Tā arī tika izdarīts, par ko visvairāk jāpateicas Imantam Lancmanim. Ikšķiles ģerboni ar prezidenta parakstu apstiprināja 1996. gadā.

Esošo situāciju precīzi raksturo VHK skaidrojums:

PAR NOVADU ĢERBOŅIEM

Atgādinājums visu novadu domēm! 

Likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 7. punktā noteikts, ka tikai pašvaldības dome (padome) var noteikt pilsētas, novada vai pagasta simboliku, saskaņojot to ar Latvijas Valsts Heraldikas komisiju.  

Atbilstoši likuma “Par Latvijas valsts ģerboni” 7. pantam, tās pašvaldības, kurām nav sava apstiprināta ģerboņa, ir tiesīgas lietot valsts mazo ģerboni. 

Novadu domes, kuras līdz šim nav apstiprinājušas  novada  ģerboni, nav tiesīgas izmantot kādu no esošajiem (pilsētas, pagasta, rajona) ģerboņiem. 

Atbilstoši Ģerboņu likumam (pieņemts 2005. gada 1. decembrī), novada ģerbonis ir jāapstiprina Valsts Heraldikas komisijā un jāreģistrē LR Kultūras ministrijas ģerboņu reģistrā. 

Par novadu ģerboņu  izveidi lūdzam konsultēties ar Valsts Heraldikas komisiju. 

VHK lēmums:

  1. Veidojot novadu ģerboņus, tiešā veidā netiek izmantots neviens no eksistējošiem apstiprinātiem un reģistrētiem ģerboņiem (pagasta, pilsētas, apriņķa,  rajona).

 

  1. Veidojot novadu ģerboņus, var tikt izmantots par pamatu kāds no līdzšinējiem ģerboņiem,

 

                 a) izmainot heraldiskās krāsas;

                 b) izmainot vai pievienojot ģerboņa figūras;

                 c) ieviešot heraldiskus lauzumus (pavedienapmale, kantons, u.c.)

                 d) apvienojot vairākus jau eksistējošus ģerboņus. 

Valsts Heraldikas komisija:

Tālr. 67225242

Mob.tel. 28316882

e-pasts: [email protected] 
 

Ja pilsēta ar lauku teritoriju reformas rezultātā bez teritoriālām izmaiņām kļuvusi par novadu, kā tas ir Ikšķiles gadījumā, VHK iesaka jaunajam ģerbonim par pamatu izmantot pilsētas ģerboni ar mainītām krāsām vai pievienojot apmali vai kantonu, vai mainot kādu figūru (par heraldikas terminiem un likumībām skat. grām.: I. Lancmanis „Heraldika”, 2007) . Novadiem, kurus veidojošajām teritoriālajām vienībām līdz šim ģerboņi nav bijuši, nekas cits neatliek, kā izstrādāt pilnīgi jaunus heraldiskos simbolus. Tas pats notiek gadījumos, ja novadā apvienojušās teritorijas ar ģerboņiem, bet to lietotāji nevar vienoties par viena ģerboņa izvēli pārveidošanai vai par ģerboņu apvienošanu.

Ikšķiles novadam, atbilstoši VHK ieteikumam, vislabāk būtu ņemt par pamatu pilsētas ģerboni un mainīt krāsas, jo kantonu tam pievienot nevar, bet apmale pārāk samazinātu roboto mūri. Var, protams, ja VHK piekrīt, veidot jaunu ģerboni, bet tas dārgi maksās un prasīs daudz laika. Un nav izslēgta iespēja, ka šis process būs tik pat neveiksmīgs, kā izstrādājot pilsētas ģerboni.

Novada ģerboņa vairoga forma ir tāda pati kā pilsētas ģerbonim.

Pilsētas ģerboni kā vēsturisku heraldisku simbolu Ikšķiles pilsēta var turpināt lietot. Tas pats attiecas uz pagastu ģerboņiem.

Interesentu zināšanai Valsts Heraldikas komisijas sastāvs:

Valsts Heraldikas komisija darbojas Valsts prezidenta pārziņā. Komisijas sastāvu un priekšsēdētāju ieceļ Valsts prezidents. VHK priekšsēdētājs ir dizaina grafiķis, Latvijas Bankas mākslinieks Laimonis Šēnbergs; komisijas priekšsēdētāja vietniece administratīvajos jautājumos, komisijas atbildīgā sekretāre – Latvijas Mūzikas akadēmijas Humanitāro priekšmetu katedras vadītāja, mākslas zinātniece Ramona Umblija; komisijas locekļi: Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja Numismātikas nodaļas vadītāja, Dr.hist. Kristīne Ducmane; Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Numismātikas un dārgmetālu nodaļas vadītāja Māra Eihe; Rundāles pils muzeja direktors, mākslas zinātnieks, Dr.h.c.art. Imants Lancmanis; Latvijas Valsts universitātes (LVU) Vēstures un filozofijas fakultātes dekāns, Dr.hist. Gvido Straube; LVU Vēstures un filozofijas fakultātes Arheoloģijas un vēstures palīgdisciplīnu katedras asociētais profesors, Dr.hist. Armands Vijups; Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, grafiķis, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda doktors Valdis Villerušs.

 

29 KOMENTĀRI

  1. Cik Dome maksās ģerboņa izstrādātājam, cik zinu lai projektu sagatavotu izskatīšanai VHK māksliniekam jāmaksā ap Ls 700 un ģērboņu mākslinieku sarakstā ir tikai 28 vārdi (no kuriem daži jau aizsaulē). Vai arī projekta autors būs novada patriots un izstrādās metus pa velti kā ziedojumu?

  2. Cik Dome maksās ģerboņa izstrādātājam, cik zinu lai projektu sagatavotu izskatīšanai VHK māksliniekam jāmaksā ap Ls 700 un ģērboņu mākslinieku sarakstā ir tikai 28 vārdi (no kuriem daži jau aizsaulē). Vai arī projekta autors būs novada patriots un izstrādās metus pa velti kā ziedojumu?

  3. Es nevaru saprat to cilvēku kurš visu laiku te savos komentāros cenšas uzspiest stagnātismu… ”Galvenais lai viss rit kā ritējis un viss būs kārtībā”-t.i. pilnīgs stulbums.18 gadu zināšanas aprobežojas ar to kā pareizi visus instrumentus pakārtot savām un līdzgaitnieku vajadzībām,bet kā sāk just,ka kāds spieķos kokus var sākt mest tā uzreiz ir nekompetence.. . 🙂

  4. Ir nepieciešama zinoša un laba saimniekošana nevis ideju ģenerēšana. Tādi ideju ģeneratori novadu jau ir ieveduši atpalicībā, tagad aicinam atkal nākamos.

  5. Teiciens: “mums ir citas daudz svarīgākas lietas ko darīt” drīzāk norāda uz vēlmi attaisnoties par nekā nedarīšanu. :)<br />
    Vides sakārtošana sākas ne vienmēr ar lieliem un grandioziem pasākumiem. Katrs sīkums, kas kādam no novada iedzīvotājam liekas svarīgs ir būtisks mums visiem, jo novada vidi veidojam mēs visi. Arī ģērbonis ir novada simbols un veido piederības sajūtu novadam. Valdis ir heraldikas speciālists un viņš zin ģērboņa nozīmību un paldies viņam par šo enerģisko rīcību, lai šo procesu iekustinātu. Jums arī ieteiktu Jums svarīgas lietas vismaz nosaukt, lai apkārtējie uzzin … <br />
    <br />
    Aicinu visiem būt aktīviem un ģenerēt idejas, kas viņiem šķiet svarīgas un ja Domē nevēlas par tām dzirdēt, tad nākat uz AI un palīdzēsim izstrādāt šo ideju Domei saprotamā veidā, un mūsu deputāti iesniegs to izskatīšanai Domē.

  6. pievienojos “blablabla” viedoklim. Tiešām šobrīd ir jādomā par primārām lietām, īpaši nolaistajā novadā. Ģērboņa pacelšana problēmas līmenī liecina par šī laika problēmu pilnīgu neizpratni un savtīgu interešu lobēšanu. Cerams, ka dome nav atkarīga no tik impulsīviem priekšlikumiem.

  7. vai tiešām vajadzētu tā “cepties” par to ģērboni…mums ir citas daudz svarīgākas lietas par kurām domāt un tās risināt…<br />
    pilsētas ģērbonis mani apmierina pilnībā….korekts..izsaka vietas nozīmi…krāsām arī nav ne vainas…varbūt vajag tikai sakārtot kādu kaudzīti dokumentu un palikt pie tā paša ģērboņa…<br />

  8. Ja raksti un informācija vēstītu par paredzamo konkursu, būtu normāli, bet ziņa ir pavisam cita. Un tā ir tieši tāda pat kā Karpovas k-des pozicija KK projekta un estrādes nojaukšanas sakarā. Ir vienreiz jābeidz tas padomju privileģēto un visu pārējo dalījums. Ģērbonis ir nozīmīgs un tā dizaina veidošanā jāļau piedalīties jebkuram interesentam un nav ko te dalīt zinātājos un nezinātājos. Lai darbs parāda rezultātu. AI deoutāti aktīvi cīnās par likumības un ētikas normu ievērošanu, pavērtējiet arī savu rīcību.

  9. Es arī labi zīmēju, bet heraldika nav gluži zīmēšana, tur ir ļoti stingri kanoni un ierobežotas izpausmes iespējas! Uz šobrīdi neviens nav izveidojies Ikšķiles Novada ģerboņa variantu (arī V.Villerušs) tā kā visiem ir brīva izpausme.

  10. Notika sīvas un taisnīgas cīņas pret nelikumībām kult. kalna sakarā, bet kad paši ir ieinteresēti, tad tieši tāpat kā Karpova – esmu visgudrākais, variants vienīgais un vislabākais un tūlīt visiem jābūt laimīgiem, ka uzsmaidījusi heraldikas saulīte. Ja AI atkārto iepriekšējās domes stilu, ar ko tā progresīvāka. Komentāri aicina ievērot tikai likumību un cieņu pret visiem iedzīvotājiem, tādēļ nav saprotama OTTO reakcija. Tomēr Hermaņa komentāri viešs cerību, ka AI ir arī godprātīgi un kulturāli cilvēki.

  11. Tava “veeroshana” kljuust uzbaaziiga. Veerot var arii, nebaarstot paargudras pieziimes. <br />
    Kas gan veel vairaak izcelj Ikskili un arii novadu citu starpaa, ja ne fakts,ka te atrodas senaakaa celtne Baltijaa? Kura veel vieta Latvijaa var ar ko taadu lepoties?

  12. Patiess prieks, ka Hermanis visiem aktīvi darboties gribētājiem ir paskaidrojis, kas nu ir darāms, tādēļ jau 3 dienas pirms domes sēdes ceru domes sēdes darba kārtībā un pievienotajos izziņas materiālos ieraudzīt arī kāda aktīvista priekšlikumu, kas darāms! Citādi tāda plika runāšana vien ir! Atšķirībā no Valda, kurš ir IZDARĪJIS.

  13. Gribēju vēl piebilst, ka būtu loģiski, ja konkursu rīko Dome, nevis Valdis vai AI. Bet, lai Dome pieņemtu lēmumu par konkursu tai ir jāieliek dienas kārtībā šis jautājums. Un vislabākais veids kā to izdarīt ir iesniedzot konkrētu priekšlikumu kā to ir izdarījis Valdis ar AI atbalstu.<br />
    <br />
    Lai gan domājot par tālāko gaitu … varu teikt, ka ir vajadzīgi cilvēki (darba grupa), kam ir zināšanas heraldikā, lai izstrādātu sakarīgu nolikumu un pēc tam vērtētu iesniegtos darbus.<br />
    <br />
    P.S. Tiem, kas uztraucas, ka es viņu darba laikā rakstu komentārus varu pateikt: Esmu atvaļinājumā!

  14. Ko cepaties? <br />
    <br />
    Valdis ir izvirzījis priekšlikumu par ģērboni. Šādus priekšlikumus ir tiesīgs ģenerēt ik viens. <br />
    Cik saprotu, tad viņa ideju izskatīs Domē, t.i. vispirms kādā no komitejām un pēc tam Domes sēdē. Ja uz šīm sēdēm būs vēl kāds priekšlikums, tad jau deputātiem būs izvēles iespējas. Galu galā sēdēs var jau arī pieņemt lēmumu par konkursa organizēšanu …

  15. Villerušs tā pat kā viņa kundze ir abi vienādi ķ*rti! Un visa AI ar saviem infantilajiem rakstiem un priekšlikumiem ir sevi sen jau diskreditējuši! Iedzīvotājiem ir apnikušas šīs bērnudārza muļķības!

  16. pats iesniedz un pats skaidro! vareni! ne tiešām. goda doktoram būs prāta aptumšums un balķus saskata tikai citu acīs. nē nu pilnīgi nesakarīgs miests ir Ikšķile ar visiem prātu izkūkojušiem pensionāriem.

  17. Visu cieņu bet Jūs, kā persona vērotājs man neko neizsakat, vismaz atiecība par heraldikas izpratni. Ja jau Jums ir izpratne un zināšanas, tad lūdzu, rādiet un stāstiet ko vairāk.<br />
    <br />
    Katrā ziņā pagaidām neko vairāk kā par vietu nosaukumiem un ūdenstilpnēm nedzirdu.

  18. Tādēļ, ka saprotu Jūsu minētos principus un pat labi saprotu, mani satrauc kārtējais vienas personas uzpiestais steidzošais risinājums. Tas ļoti līdzinas kultūras kalna projekta epopejai. Šķiet, ka visiem ir labi pazīstami taisnīguma un ētikas principi. Vai šajā gadījumā darbojas citi standarti.

  19. Vai vērotājs kaut daļēji izprot ģērboņā veiidošanas principus, ja jā, gribu redzēt tavas ģērboņā skices.<br />
    <br />
    Tas nav tas pats kā uzzīmēt firmas logo! Bet lai veicās.

  20. Minētajā VHD 1. un 2. punktā ir iestrādāti esošo ģērboņu izmantošanas nosacījumi veidojot jaunus ģērboņus, bet nekur VHD lēmumā nav teikts, ka novads nedrīkst izstrādāt jaunu ģērboni, tādēļ raksta autora pieņēmums, ka VHD varētu neatbalstīt jauna ģērboņa izstradi ir maldīgs. Ikšķilei nav vēsturiski izveidots ģērbonis, bet tikai 1996. gadā, kā autors apraksta, pašiniciatīvā, bez konkursa un sabiedrības izvērtējuma tapis patreiz lietotais ģērbonis. Patreiz novads ir ievērojami plašāks par Ikšķili, tādēļ novada simbolam ir jābūt daudz vispārīgākam. Vai Tīnūži, Dobelnieki, Kranciems sevi asociē ar vairogu un krustu? Patreiz novadā ir pietiekami daudz radošu cilvēku, laika un līdzekļu, lai profesionāli, pārdomāti un procesuāli likumīgi izstrādātu un pieņemtu ilgtermiņā nozīmīgu lēmumu. Neatkārtosim kultūras kalna kļūdu.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu