Ikšķiles mājas piedāvā izveidot pansionātu Ikšķilē

Iksķile, Indrānu iela 53.
Iksķile, Indrānu iela 53.

Uzņēmējs Ikšķilē grib atvērt pansionātu, kur bezrūpīgas vecumdienas var baudīt tikai miljonāri.

Kā vienu no būtiskākajiem risinājumiem ekonomikas atlabšanai un bezdarba mazināšanai mūsu valstī visaugstākajā līmenī min mazā un vidējā biznesa attīstību. "Mēs joprojām ceram, ka cilvēki sāks nodarboties ar savu mazo biznesu," pērnā gada nogalē izteicies ekonomikas ministrs Artis Kampars.  Jāatzīst, ka intereses par jaunu uzņēmumu dibināšanu un jau esošo paplašināšanu arī krīzes apstākļos netrūkst, bet ar vēlēšanos vien nepietiek.  Par to nupat pārliecinājās arī SIA "Ikšķiles Mājas", kas iecerējusi piedāvāt sociālās aprūpes pakalpojumus.

Šāgada februārī ar iesniegumu Ikšķiles novada domē vērsās SIA “Ikšķiles Mājas” valdes loceklis Jānis Smiltnieks, lūdzot izskatīt iespēju izsniegt atļauju sociālās aprūpes centra izveidošanai Ikšķilē, Indrānu ielā 53 un 55, kā arī sniegt finansiālu atbalstu sociālās aprūpes centra iemītniekiem.

24 iemītnieku aprūpe nodrošinātu desmit darba vietas

SIA “Ikšķiles Mājas” informēja domi, ka šajās ēkās plānots izveidot sociālās aprūpes centru (pansionātu) 24 iemītniekiem, kurus aprūpētu 10 darbinieku.

Uzņēmums uzsver arī  pašvaldības ieguvumus, kas rastos šā projekta realizācijas rezultātā – tās būtu labiekārtotas un nodotas ekspluatācijā 2 ēkas, par kurām tiktu maksāts nekustamā īpašuma nodoklis; 10 jaunas darba vietas, kuras prioritāri tiktu piedāvātas novad iedzīvotājiem, un novada ieņēmumi papildinātos iedzīvotāju ienākumu nodokļa veidā, kā arī, sniedzot tikai nelielu finansiālu atbalstu, Ikšķiles novada dome varētu risināt novada sociālos jautājumus, jo prioritāte uzņemšanai Aprūpes centrā tiktu piešķirta Ikšķiles novada iedzīvotājiem.

450 latu mēnesī par vietu pansionātā ir par daudz

Ideja šķiet pieņemama un visnotaļ atbalstāma, taāu Ikšķiles novada domes sociālo lietu komiteja, izvērtējot šo piedāvājumu, nolēma to tālākai izskatīšanai nevirzīt. Tas nenozīmē, ka uzņēmējs nedrīkstēs realizēt savu projektu, taāu pašvaldība tam nesniegs finansiālu atbalstu.

“Tas pasākums ir pārāk dārgs. Mums ir iespēja šo pakalpojumu pirkt daudz lētāk. Tā kā bijušajām Ogres rajona pašvaldībām pieder SIA “Ogres slimnīca”, pastāv iespēja izmantot arī pansionāta pakalpojumus. Mēs varam izskatīt šo priekšlikumu un atbalstīt pansionāta atvēršanu, ja uzņēmējs pats vai ar sponsoru palīdzību iegūst nepieciešamo finansējumu,” savu viedokli pauž Iksķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš.

Grūti pateikt, pēc kādiem kritērijiem aprēķinot uzturēšanās izmaksas vadījušies jaunā pansionāta idejas autori, taāu Ls 450 mēnesī šķiet par dārgu pat tik turīgai pašvaldībai, kāds ir Ikšķiles novads. Arī tad, ja par katru iemītnieku, pašvaldība segtu tikai 25% no kopējām uzturēšanās izmaksām, kā to iecerējusi SIA “Ikšķiles Mājas”, tās krietni pārsniedz maksu (līdz pat divām reizēm), kāda ir Madlienas un Ogres pansionātā. Ikšķiles pašvaldībai arī nav akūtas nepieciešamības pēc pansionāta pakalpojumiem.

Vecos ļaudis tuvinieki masveidā ņem uz mājām

Pašlaik dažādos Latvijas pansionātos – Dagdā, Madlienā un Ogrē – ievietoti nedaudz mazāk par 20 Ikšķiles novada iedzīvotājiem. Salīdzinoši zemo uzturēšanās izmaksu dēļ visvairāk ikšķilnieku ievietoti Dagdas pansionātā.

“Šobrīd nav pieprasījuma pēc vietām pansionātā. Bija viens posms, kad gribētāji stāvēja rindā, un gandrīz tikai caur personisku pazīšanos varēja iekārtot vecos cilvēkus pansionātā,” skaidro Ikšķiles novada Sociālā dienesta vadītāja Dzintra Švirkste. Un turpina: “Ja mēs izšķirtos par labu jaunajam Aprūpes centram, mums vajadzētu izņemt visus Ikšķiles novada iemītniekus no Dagdas pansionāta."

“Pieprasījumam ir tendence kristies, jo tagad vērojams gluži pretējs process – radinieki ņem vecos ļaudis ārā no pansionātiem, lai dzīvotu visi kopā un varētu uzturēt ģimeni, jo nereti vecais cilvēks ir vienīgais, kam ir regulāri ienākumi,” piebilst Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Rudzītis.

Ikšķilē mazu bērnu vairāk nekā vecu cilvēku

Pavisam cita situācija Ikšķiles novadā ir ar nodrošinājumu pirmsskolas izglītības iestādēs, kur rindā uz bērnudārzu gaida apmēram 200 bērnu. Katru mēnesi pašvaldība nodrošina līdzfinasējumu 4400 latu mēnesī 44 mazuļiem (Ls 100 katram), kuri apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi “Ķiparu nams”. “Tie ir bērni, kas reģistrēti rindā uz pašvaldības bērnudārzu.

21 KOMENTĀRI

  1. ja gribam dzivot ka Eiropa,tad socialais nams noteikti ir vajadzigs katra pasvaldiba.Varbut summa ir parspileta,betpensionariem ir ari pensijas un,ja butu pienaciga aprupe-kadel ne?Tikai telpam jabut piemerotam,lai nebutu kolhozs.Lai veicas.Mes no visa jauna baidamies.Uz prieksu!

  2. Es nenoticēju, jo ar mani nerunāja. Nu, man jau te tāda īpašuma arī nav :)<br />
    <br />
    Tā nu aizgāju un pajautāju arī vienam no īpašumu turētājiem. Domes piedāvājums bijis TIKAI PIRKT par summu līdz 100.000. Nekādas runas par nomu nav bijis (tātad pašvaldībā tas kā variants nav izskatīts – vajadzētu). Un pats galvenais – ko tur runāt, tur jau viss esot bijis sarunāts ar to īpašnieku, kas laikam arī Līvos strādājot.<br />
    <br />
    Piemērotu īpašumu Ikšķilē tiešām nav daudz, līdz ar to piedāvājums uz darījuma summu (ne kv.m cenu) šoreiz pat bez baumu fona izskatās uz vienu konkrētu objektu mērķēts.

  3. Es gribu teikt, ka es, piemēram, nenoticēju. Cilvēki, kas zina par Ikšķiles domes un Ikšķiles Kultūras biedrības sadarbības pieredzi, varētu būt ļoti skeptiski. Noslēdz līgumu, saistības nepilda un beigās īpašumu uzdāvina sev. Vai šajā gadījumā vienkāršs sludinājums bez nolikuma labākā rezultāta sasniegšanai tomēr nav tā kā par slinku?<br />
    <br />
    Turklāt ne tikai “izsludinātajā” (ne-)iepirkumā, kuram acīmredzot “budžeta līdzekļi un lietojuma mērķis nav noteikts”, bet arī šodien Daugavas prospekta ēkas lietošanas perspektīvas ir visai miglainas. Es šajā sabiedriskajā objektā vēlos izmantot telpas biedrības vajadzībām, piemēram, 2x mēnesī. Kāda ir kārtība un no kura datuma varam ieplānot?

  4. Ko Tu gribēji teikt ar “nenoticēja”? Vai Tev tas nešķiet dīvaini, ka Tu tā saki? Kas tad jādara, lai noticētu? Bija sludinājums (kur es tagad ķeršu linku, ja tas sludinājums bija 2009.g.oktobrī), bija piedāvājumi. Tikai tās cenas bija šausmīgi neadekvāti augstas un ēkas neatbilda mērķa sasniegšanas prasībām – jauniešu centra izveidošanai (atradās tālu no centra, nebija piemērotas …). Redzi, par tām pirmpirkuma tiesībām – dome var lemt par tādu izmantošanu tikai tad, ja šāda īpašuma iegāde paredzēta budžetā un uzreiz tiek noteikta konkrēta pašvaldības funkcija šī īpašuma izmantošanā. Pieņemsim, ka to arī uzreiz varētu teorētiski sakārtot, proti, uzreiz paredzēt budžetā līdzejļus ar budžeta grozījumiem un noteikt mērķi. Tomēr, neviens līdz šim nav pārdevis ēku pilsētas centrā. Pārdod tikai zemes gabalus un dažas privātmāju jaunbūves piepilsētā. Par konkursu un nolikumu – uz nekustamo īpašumu iegādi neattiecas Publisko iepirkumu likums. Pietiek vien ar domes lēmumu, lai pašvaldība iegādātos īpašumu. Pat sludinājumu nevajag! Tāpēc, nekas pārkāpts te netika. Nekāds nolikums nav vajadzīgs. Nebija arī nekādas komisijas, vienkārši deputāti pieņēma lēmumu. Bija vērtējums ar augstāku cenu, darījums tika noslēgts par zemaku cenu (zem tirgus vērtības). Tika veiktas sarunas arī ar citu piedāvājumu iesniedzējiem un samazinātas piedāvājumu cenas, bet izraudzīts tika tieši šis īpašums kā piemērotākais – gan pēc ģeogrāfiskā novietojuma (sasniedzams no sab.transporta, netālu skola, pats centrs …). Vai vēl kas?<br />
    Un OTTO es pārmetu rupjību, kas, paldies, Tev nepiemīt…

  5. Redz, OTTO aizrādi, bet man to pašu raksti – kad es minēju blefošanu?<br />
    <br />
    Katra banka būtu laimīga, ja kādam tās bēdubrālim uzrastos nomnieks. Tas nevar būt šķērslis. Pērkot Daugavas prospekta īpašumu ar banku taāu nekādas problēmas neradās :)<br />
    <br />
    Kādēļ nepiedāvāja? Varbūt tādēļ, ka process nebija līdz galam atklāts un potenciālie piedāvātāji vienkārši nenoticēja, ka viņu priekšlikumi tiks izskatīti. Vai vari ielikt linku uz sludinājumu un vērtēšanas nolikumu Ikskile.lv ? Galu galā, ja viss bija slikti, tad kādēļ nesarīkot atkārtotu konkursu? <br />
    <br />
    Vēl viens jautājums – cik Ikšķilē tagad maksā nekustamie īpašumi, no kuru pirmpirkuma tiesībām Dome atsakās droši vien katrā Domes sēdē? Ikšķiles vēstīs to nevar izlasīt 🙂 Nez vai tur graustus vien tirgo.

  6. Ja tas šiem cilvēkiem ir privātais bizness-lai veicās!Tas tak būtu lieliski ja kādam, vismaz kaut kas, šodien rullētu.Ja viņi prasa lai pašvaldība līdzfinansē,nu tad gan,man liekas,ir rūpīgāk jāizskata šāda projekta lietderība,it sevišķi šajos ekonomiskajos apstākļos.

  7. 🙂 Labrīt, Andri! Teiksi, jau, ka atkal blefoju, bet patiēšām, nepiedāvāja nomu! Zaļā lampa vispār nebija starp piedāvājumiem, nekā tur nebija, ko ņemt… Un ko darīt, ja to iznomāto ēku ar visiem mūsu ieguldījumiem atņem banka? Vai vispār ir lietderīgi veikt ieguldījumus svešā īpašumā? Neviens piedāvājums nebija labā kvalitātē un neviens nepiedāvāja krāsot sienas (vai salabot cauru jumtu …). Tiem saimniekiem jau tā bankas elpo pakausī. Cerējām uz Lattelecom ēku (pasts + salons), bet tur nomas līgumi netiks izbeigti vēl 3 gadus. <br />
    Bet uz to Parīzi vai Romi varētu… ;)<br />
    OTTO – nekļūstam, lūdzu, rupji? Vai varam saturēt to sevī? :)))

  8. Pārvāksimies, pārvāksimies. Tikai es neticu, ka neviens par 10T gadā + komunālie un apsaimniekošana, nepiedāvāja 200 kv.m publiskai izmantošanai piemērotas telpas. Kaut vai Zaļā lampa, Vanags utt.<br />
    Tas būtu tikai 90T izmantošana. Ja vēl pieskaita neprognozējamos remontus, tad …

  9. Dižķibele ir realitāte un noteikti atspoguļosies arī dzimstības rādītājos. Vai Ikšķiles pašvaldībā kāds ir dzirdējis par NOMU? Nekustamo īpašumu mēdz ņemt nomā, tad, kad to vajag, lai par to īpašumu nevajadzētu uztraukties tad, kad to nevajag. <br />
    <br />
    Jaunatnes-sociālo vai kādu tur vēl centru jau nopirka, lielas sapulces taisa, lai izlemtu, kā to normālā izskatā dabūt. Ja nomā, tad var īpašniekam teikt – gribu dzeltenas sienas, un viņš nokrāsos! Ja nekrāsos, pārvācamies. Tas ir mūsdienīgi, kā Romā un Parīzē 🙂

  10. Bērnudarza izveidei vajag projektu bet projektēšana Ikšķiles kultūras biedrības namam nav vajadzīga tur var viss rullēt. Es jums saku irš riktīgi irš.<br />
    <br />

  11. Tukšas runas, to visu jau es dzirdēju pirms pašvaldību vēlēšanām. Ķiparu namā grupas nav nokomplektētas, viena grupa ir pilna, bet otrajā ir 6-8 bērni. Ja Jūs sakāt ka finsējat 44 vietas, tad tas nozīmē 2 pilnas grupas, tik daudz bērnu tur nekad nav bijis. Deputāti vienmēr runā ka viss notiek, bet reāli nekas nenotiek, bērnudārza problēma ir aktuāla jau daudzus gadus. Tagad droši vien taktika ir nogaidīt, jo ar dižķibeli bērnu skaits arī samazināsies un pēc gadiem 5 bērnudārza problēma izzudīs.<br />
    Neviens neprasa finasēt Ķiparu namu ar lielākām summām, prasa vienlīdzību, lai visiem bērniem būtu iespēja apmeklēt bērnudārzu par vienādu summu.

  12. :)) Nu nav tikai jāpieņem lēmums un viss. Pirmkārt, bērnudārza ēkai ir jāatbilst virknei prasību, nevar to ierīkot jebkur, otrkārt, arī Ķiparu nams nevar izstiept savu ēku lielāku, lai uzņemtu vēl vairāk bērnu, treškārt, viens lēmums ir jau pieņemts – par Tīnūžu muižas ēkas rekonstrukciju par bērnu dārzu, šobrīd notiek projektēšanas procedūtu realizācija (kas arī nevar būt momentāna, jo ir jāievēro virkne likumu normu par iepirkumu procedūrām u.tt.), ceturtkārt, gada sākumā ir tapusi vēl dokumentāli nenoformēta ideja iegādāties gatavu ēku bērnudārza izvietošanai tajā, kam vēl jāparedz līdzekļi budžetā un kura vēl nav apspriesta domē, piektkārt, nebūtu lietderīgi (lasiet “godīgi”, “vienlīdzīgi”) finansēt ķiparu nama audzēkņus ar lielāku summu kā pašvaldības bērnu dārza audzēkņus, tādējādi labumu sniedzot tikai Ķiparu nama saimniekiem. Šobrīd finansējums sabalansēts ar bērna audzināšanas izmaksām b/d Urdaviņa. Tā sakot “viens likums, viena taisnība visiem!”<br />
    Jauns bērnudārzs vai pat dārzi Ikšķiles novadā drīzumā Būs!!!

  13. Man Rudzīša kungs pirms aptuveni 1,5gada solīja valsts bērnudārzu “Elkšņu skolā”, teica, ka vairs tikai jāatrisinot darbinieku jautajums! Tagad saprotu, kārtējie tukšie solījumi, jo nekas neliecina, ka kautkur Ikšķilē taptu vēl kāds valsts b/d!

  14. Ko nozīmē tiks izdarīts, ir jāpieņem lēmums un viss. Vai nu palielinām līdzfinansējumu Ķiparu namam, vai atveram jaunu pašvaldības bērnudārzu. Solījumi par to, ka tiks izdarīts jau tika doti pirms vēlēšanām. Problēmas ir jārisina ātri, ar solījumiem vien nekas nenotiek, kad cilvēks iet pensijā, tad viņam bērnudārzu vairs nevajag.

  15. Labāk izveidojat jaunu pašvaldības bērnudārzu, vai palielinat finansējumu tiem bērniem kas apmeklē Ķiparu namu. Citādi kur taisnība, vieni bērni tiek pašvaldības bērnudāzā, bet citiem par lielu samaksu tikai privātais

  16. Valstīs ar augstu labklājības līmeni tas ir labs bizness. Arī Latvijā ir uzņēmēji, kuri vēlas nodrošināt vecumcienas dzimtenē tiem, kas vēlas atgriezties no emigrācijas kopā ar savu kapitālu. Lai “Ikšķiles mājām ” veicas.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu