Pavasaris – laiks iepirkt gumijas zābakus vai laivu (video)

Ikšķiles novada pašvaldības izpilddirektors Guntars Kurmis.
Ikšķiles novada pašvaldības izpilddirektors Guntars Kurmis.

Beidzot šodien ārā ir iestājies sen gaidītais pavasaris! Sāk kust visu ziemu rūpīgi krātais sniegs un ledus. Jau pēc brīža zālē parādīsies pienenes. Bet šobrīd būs tāds īss vai garš starpposms, kad laikam jau ne tikai Ikšķilē kājās vilksim gumijas zābakus.

Lielākā  daļa ikšķiliešu ar to jau rēķinājās, īpaši šo pavasar, kad sniegs ir vairāk kā savā dzīvē pieredzēts, un sals ir noturējies visu ziemu bez atkušņiem.

Šajā rakstā vēlējos padalīties ar pārdomām  par plūdu tēmu, kura daudzām mājsaimniecībām ir aktuāla katru gadu, turpretī citas tā neietekmē nemaz. Preventīvi vēlējos noskaidrot, kā risināt situācijas PIRMS plūdiem, un vai tāds risks vispār pastāv.

Liela daļa ikšķiliešu dzīvo Ikšķiles lauku teritorijā –cieši piegulošā pilsētas robežām ar vietas nosaukumu – Daugavmala. Šī ir vieta pie pilsētas pludmales uz vienu pusi līdz pat Ogrei, un uz otru – Saulkalnes virzienā. Vienā pusē skalojas Daugavas krasts, otrā atrodas nostiprinātais dambis. Stipros pavasara plūdos Daugava teorētiski var „iziet” no krastiem, sagrūst ledu un kritušos kokus pie restorāna „Meidrops” durvīm. Tiem, kuri dzīvo aiz dambīša, it kā valnis ir priekšā, un cik mēs zinām, kopš HES uzcelšanas ūdens pāri nav plūdis, jo par to ir parūpējies Latvenergo.

Vecie Ikšķiles iezemieši, kuri ir piedzīvojuši appludināšanu un aizsargdambja celšanu, zināja teikt, ka Daugavmalā apdzīvojamā apbūve nav bijusi pieļaujama sakarā ar Rīgas HES ūdenskrātuves appludināšanas riska iespējamību. Un par tām mājiņām, kuras te bija, jau vienreiz tika samaksāta kompensācija. Kā pierādījums uz vecās Rīgas šosejas stāv pussagruvušais vecais bērnudārzs, kura renovācija nekad arī netika pieļauta. Vecākajai pilsētas apbūvei ir nostiprināts zemes apgrūtinājums sakarā ar appludināšanas risku, un zemes kadastra vērtība ir krietni zemāka. Ilgus gadus šī teritorija tika atstāta kā lauksaimniecības zemes poldera zonā ar sastādītām bietēm un burkāniem.

Kad Ikšķiles pašvaldībai uzdevu jautājumu – vai aizsargdambja teritorijā ir droši dzīvot, man atbildēja ar pretjautājumu – vai tad Latvijā ir bijušas tādas situācijas, kad sabrucis kāds HES? Neskatoties uz šo smieklīgo dialogu, tomēr, kā iedzīvotāja, gribēju uzzināt, kas man būtu jādara riska iestāšanās gadījumā.

Šobrīd, pēc Ikšķiles izpilddirektora G.Kurmja vārdiem – stulbeņi esot tie iedzīvotāji, kuri savu nekustamo īpašumu ir iegādājušies bedrē – Daugavmalā, zem ūdens līmeņa Daugavā. Un, ja rastos applūšanas draudi, man esot jāskrien, ko kājas nes, arī pāri kaimiņu sētām, ar maziem bērniem uz rokām augšā kalnā šosejas virzienā (pāri sētām tāpēc, ka blīvā apbūve Ikšķiles Klostera apkārtnē ir ceļiem nošķirta „tupikā”, kas ir pašvaldības nesakārtotā teritorijas plānojuma skaists piemērs). Saņemot šo apvainojumu, paliek interesanti, kas ir tie, kas ļāva šīs lauksaimniecības zemes pārveidot un sadalīt par apbūves gabaliem, kas saskaņoja zemes ierīcības plānus, detālplānojumus, ja tādi vispār bija. Gan jau lielu paldies varam teikt gan likumdošanai, gan alkatībai ātri nopelnīt.

Apvainojuma turpinājumā no G.Kurmja saņēmu publisku aizrādījumu par to, ka esmu iedzīvotāja, kura pie viņa ierodas ar savām nesvarīgajām problēmām un lieki kavējot laiku. Piekrītu vairumam Ikšķiles novada iedzīvotāju par to, ka prasīt atbalstu vai risinājumu pašvaldībā ir lieki.  To pierādīja intervija ar iedzīvotājiem, kuru 17.martā filmēja raidījums „Vides Fakti”. Jautājot Mazās Juglas lauku māju saimniekiem, kuru mājiņas ir metru no upes krasta – vai pašvaldība, kā apgalvojusi, ir ieradusies un brīdinājusi par plūdu draudiem, atbilde bija nē. Saimnieki ar smaidu atbildēja, ka pašvaldībai jau palīdzību nelūgšot, jo visu mūžu ir tikuši galā pašu spēkiem. Arī tad, kad uz klēti varēja braukt ar laivu.

Otra problēma, kura skar ne tikai Daugavmaliešus, ir plūdi, kuri nāk no zemes. Meliorācija kolhoza laikos Ikšķilē bija augstā līmenī. Tos, kuri dzīvo pie dambja, katru pavasari un lietusgāžu laikā skar „patīkama” problēma ar augstiem gruntsūdeņiem. Esošās divas sūkņu stacijas nodrošina ūdens nogādi atpakaļ HES baseinā, kas pastāvīgi sūcas cauri dambim, un tika būvētas tā, lai nodrošinātu tādu zemes mitrumu, lai šajā vietā neaugtu meldri un būtu laba lauksaimniecības zeme. Laukos tika ieraktas drenāžas caurules un laistīšanas akas.

Šobrīd, sasteigtās būvniecības rezultātā, zem blīvas dzīvojamo māju apbūves esošā meliorācijas sistēma visticamāk sāk streikot. Iedzīvotājiem paveras iespēja pastāvīgiem finanšu ieguldījumiem ceļu veidošanā, zemes līmeņa pacelšanā, jo pašvaldības atbalsts uz privātiem ceļiem nav iespējams. Nav noslēpums, ka jaunās mājas gandrīz 90% iegādājās jaunās ģimenes, un katrā mājā šeit aug vismaz divi bērni līdz 18 gadiem. Īpaši patīkami ir jaunajām māmiņām, kuras vēlas pastaigāties ar bērniem ratiņos. Lai to realizētu, diemžēl ir jāšķiras no bērnu naudas un jāpasūta akmeņi ceļa nobēršanai, un turpinājumā jādodas uz pašvaldības sociālo dienestu pēc brīvpusdienām bērnudārzā vai skolā. Diemžēl tik pazemojošā situācijā iedzīvotājus noved Ikšķiles pašvaldība.

Līdzīgas meliorācijas problēmas skar arī citas Ikšķiles un Jaunikšķiles apdzīvotās vietas. Un slīcēju glābšana, kā jau teikts iepriekš, joprojām paliek pašu slīcēju rokās.

Tiekoties ar pašvaldības izpilddirektoru, uzdevu sekojošus jautājumus:

Sakarā ar to, ka mans nekustamais īpašums (dzīvojamā māja) atrodas Ikšķiles lauku teritorijā, cieši pieguļoša pie Ikšķiles pilsētas robežām, un vēl ciešāk Rīgas HES ūdenskrātuves Daugavas upes aizsargdambim, vai īpašums atrodas Rīgas HES ūdenskrātuves zemes appludināšanas riska zonā?

un papildus jautājumi:

  • Vai Ikšķiles novada pašvaldībā ir pieejama Rīgas HES ūdenskrātuves zemes appludināšanas riska zonas teritorijas karte?
  • Vai Ikšķiles novada pašvaldībā  iedzīvotājiem ir rīcības plāns, kas būtu jāzina plūdu vai avārijas iestāšanās gadījumā?
  • Vai no šādas blīvi apdzīvotas teritorijas ir jābūt atbilstošiem ceļiem, pa kuriem riska iestāšanās gadījumā iedzīvotājiem ir iespēja izglābties?
  • Vai šāda, Rīgas HES ūdenskrātuves zemes appludināšanas riska zona, ir apgrūtinājums šajā teritorijā esošajiem nekustamiem īpašumiem un kāpēc dažiem nekustamiem īpašumiem tomēr ir uzlikti šādi apgrūtinājumi, bet lielākajai daļai, kuri apbūvēti pēdējo 10-20 gadu laikā, nav?

(No tā  ir atkarīgs iedzīvotāju maksātā  nekustamā īpašuma nodokļa apmērs par zemi, kuru iekaitām pašvaldības budžetā)

Atbildes meklējiet 20.marta LTV1 raidījumā „Vides Fakti”  plkst.19:00 un turpinājumā šī raksta sērijā  tiks pievienota pašvaldības sagatavotā  atbilde, kura šobrīd vēl tiek rakstīta.

Ieva Veismane-Paķe

Vides Fakti 20.03.10 from vides fakti on Vimeo.

Ikšķiles sižets no 3:10 – 8:40  minūtei.

103 KOMENTĀRI

  1. da tas tak vispārzināms fakts, ka polderos pie dambja ir augsts gruntsūdens. kas tur brīnumains?<br />
    brīnumains varbūt ir tikai tas, ka tie, kas tur sabūvējušies, tagad grib, lai citi apmaksā viņu ķibeles. <br />
    nu nez.. es nejūtos vainīgs ka šie tur izdomājuši būvēties un saāakarējuši drenāžu, es neesmu ar mieru par to maksāt.<br />
    <br />
    bet Kurmis varens kekss, tas nu gan uz atlaišanu uzprasās. 🙂

  2. Tu raksti: “Mans anonīmais draugs (parasti gan izraugos korektus draugus) … “<br />
    <br />
    Man jādomā, ka arī Tu mani uzskati par draugu, jo visu laiku uzrunā mani vārdā un savu vārdu (niku) nelieto. Tātad, Tu uzskati, ka es to zinu. Tā kā es nezinu ne vārdu (bet niku Tu nelieto vispār nekādu – pat ne daudzpunktiņu vai smaidiņu), es lietoju uzrunu “Mans anonīmais draugs”. Nebūtu KOREKTI, ja Tu mani godātu ar šo pašu uzrunu, jo manu vārdu un niku Andris tu taāu zini :)<br />
    <br />
    Priecīgas brīvdienas!

  3. Nedomāju, ka es būtiski kļūdos par ēkas amortizācijas periodu. Ražošanā tie parasti ir 10-20 gadi. Ja ņem vērā ēkas stāvokli un to, ka aprēķinā nav iekļauti nākotnes remontu izdevumi, 20 gadi pat pašvaldības bilancē ieliktai mājai ir pieklājīgi. Tu piedāvā pareizināt to ar 15, uz 300 gadiem? Vai tu uzskati, ka <br />
    100.000/20/10 nav 500, bet kaut kas 15 reizes mazāks? <br />
    (12 mēneši aizvietoti ar 10 mēnešiem – kapitāla izmaksu un to pašu nākotnes remontu iekļaušanai)

  4. 700 Ls mēnesī x 3 mēneši / 10 stundas = Ls 210 stundā<br />
    <br />
    Tur jau tas joks, ka nopērkot māju, mums katrā darba stundā jāieliek visas pārējās diennakts stundas. Ja šīs 10 (vai ir jau bijušas 10?) stundas būtu nomātas kaut vai Meidropā, tad tas noteikti būtu bijis lētāk. <br />
    Atliek tikai cerēt, ka īpašniekam (pašvaldībai! nevis sabiedriskajai organizācijai) ir plāns, kā šo stundu skaitu palielināt, lai katras stundas izmaksas samazinātos.<br />
    <br />
    P.S. AI man nemaksā. Es darbojos kā brīvmākslinieks – ko gribu, to rakstu 🙂

  5. Mans anonīmais draugs (parasti gan izraugos korektus draugus), smagi kļūdies noteikdams ēkas amortizāciju, vismaz 15X. Kā sarēķināji 210 ls stundā, arī nav skaidrs. Tik daudz stundā maksā konferenāu centrs ar visiem priāindāļiem. Tev kā nekustamo īpašumu speciālistam tādas kļūdas nav piedodamas. Varbūt AI Tev maksā par nervu vīlēšanu.

  6. Atvainojos, kļūdījos un OTTO rakstīto “ne-zog” piesēju savam anonīmajam draugam :)<br />
    <br />
    Mans anonīmais draugs gaida, kad es izstāstīšu par “sabiedrisko līdzekļu nelikumīgām tērēšanām un visiem pārējiem noziegumiem”. Tātad, pašvaldības darbības vērtēšanai šie vārdi ir precīzāki :)<br />
    <br />
    Viens piemērs. Ikšķiles pašvaldība Daugavas prospekta 34 pirkumā jau ir ieguldījusi Ls 100.000 (ņemot vērā darījuma noformēšanas izmaksas, ciparam vajadzētu būt šādam). Trīs mēnešu laikā šī it kā lietošanai gatavā ēka ir sniegusi, teiksim tā, sabiedriskā labuma pakalpojumus 10 (?) stundas. Pieņemsim, ka ēkas amortizācija ir ~ Ls 500 mēnesī (20 gadi ) un ekspluatācija min. Ls 200 mēnesī (komunālie un apsaimniekošana ), tad katra no šīm stundām maksā Ls 210. Vai tas ir labs ieguldījums?<br />
    <br />
    Jā, dienas utt centrs ir vajadzīgs, bet tā darbībai ir jābūt saplānotai un finansētai. Pašlaik zem viena sabiedriska projekta, kuru nodrošināšanai noteikti varēja atrast lietošanai uzreiz derīgas telpas (un iespējams ar visu aprīkojumu) par mazāk kā Ls 700 mēnesī, ir nopirkts īpašums, kura lielākā daļa ir praktiski jāuzbūvē no jauna. Tas ir tas, ko es nosaucu par sabiedrības līdzekļu nelietderīgu izmantošanu.<br />
    <br />
    Mans anonīmais draugs! Ja esmu visu nepareizi sapratis, nevajag mani rāt un pamācīt. Vienkārši publicē skaitļus no pašvaldības tabulām un visi sapratīs, arī es 🙂

  7. Kādēļ apvainojumus mētā anonīmi. Ja esi tik pārliecināts par sabiedrisko līdzekļu nelikumīgām tērēšanām un visiem pārējiem noziegumiem, uzraksti, paraksti un iesniedz, nopublicē presē utt. Varonis esi anonīmos komentāros, tas arī viss.

  8. Par dejotājiem un traucēšanu esi dzirdējis? Lai Tavus labos darbus varētu apspriest un slavēt, vispirms vajag zaudēt … anonimitāti. Vari nerakstīt Ikskile.com, raksti un paraksties Ikskile.lv. Ar laiku sapratīsi, ka tas ļoti disciplinē un motivē :)<br />
    <br />
    Ikšķiles gadījumā pagaidām es un līdzīgie esam sunīši, bet valdošie – karavāna, kas nez kur aiznes sapņus par labāku dzīvi sakoptākā novadā. Un bieži arī sabiedrības līdzekļus.

  9. Andri, ja tu esi no ZS Ikšķilē, tad labāk neveri muti par labiem darbiem. Ja tu esi ZS izvēlējies par saviem partneriem, tad taāu tu neesi labāks par viņiem.

  10. maldies, Tavi aizvainojošie komentāri traucē darīt labu tādu komentāru autoriem. Vai Tevi ļoti darbam stimulētu rupjas lamas, apvainojumi noziegumos, kurus neesi darījis, neveiksmēs pie kurām neesi vainīgs?

  11. Jāpiekrīt, ka kustība pašvaldībā ir lielāka. T.sk. <br />
    – ceļu būvniecības projekti – pagaidām nezināmos apjomos un saturā<br />
    – dažādas komisijas – ar pagaidām nezināmu veikumu<br />
    – aizrautīgi iepirkumi visos iespējamos virzienos un vecajās tradīcijās – ar vāju pamatojumu, saskaldīti, minimāli publiski un līdz ar to visu – ļoti aizdomīgi<br />
    – vēl joprojām dīvaina finanšu plānošana – katru dienu varot ievajadzēties 800.000<br />
    – vēl joprojām vāja informācija par pašvaldības darbību, neiesaistīšana un ignorēšana<br />
    utt utt<br />
    <br />
    Ja būtu tikai šis viens POFIG, tad tas varētu būt pofig…<br />

  12. Ja ir pieejama kāda plašāka informācija, sākotnējais materiāls , būtu interesanti. Varbūt tiešām tā māja jāpārdod. Gribētos no Kurmja ko uzzināt , tā sakot “par lietu”. Ja , protasms, viņš spēj pateikt.

  13. Vai mēs visi nevarētu nobalsot, lai portāla veidotāji, kam ir tik labi sakari ar Vides faktiem, šeit ievieto sākotnējo, nemontēto materiālu? Tad taāu būs skaidrs, kādi un cik kulturāli bija šie jautājumi, uz kuriem redzam tikai atbildes. Portāls taāu sludina savu nostāju par atklātību, pilnīgu informāciju utt

  14. Mēs esam īsti latvieši – kā parasti, padod tikai kādu, ko noēst. Tādiem faktiem, ka darba tempi ar jauno direktoru ir nesalīdzināmi paātrinājušies, ka projekti tiek virzīti daudz ātrāk, ir nesalīdzināma iedziļināšanās katrā jautājumāka un reāli ir tik daudz padarīts – nē, tam nav nekādas nozīmes. Latvietis taāu nekad nepaslavēs. Bet tikko kā paklups, nolaidīs greizi, tā jā – te nu visi ir gatavi brēkt un akmeņiem nomētāt. Secinājums? Vienīgā kompetence, ko šajā amatā grib redzēt sabiedrība ir… DAIĻRUNĪBA. Citas kompetences, piedodiet, visiem, kā izrādās, ir absolūti POFIG. Tā ka, protams, jā, direktors jāmaina, jo šajā svarīgākajā lietā viņš tiešām nevelk. Bet nav jau problēma – daiļrunāšanas speciālistu pie mums pietiek – nomaiņa būs vērtīga. <br />

  15. Ievērojāt, šīs teritorijas nekad nav bijušas zem ūdens – vispār nekad. No vasaras lietus arī šobrīd nav ne vēsts. Tā tomēr ir kasīšanās, mēģināt piesiet vecus grākus, kaut kādu dīķi, atrast māju upes krastā, kur pašiem ir skaidrs, ka applūdīs utt. Viss spēcīgi pārspīlēts un uzpūsts.

  16. Nezin vai pašreizējo administrāciju, kas vairāk kā 10 gadus fīrējās pa Ikšķili var nosaukt par “jauno”. Pat izpilddirektors savā amatā nav “jaunais”, jo 100 dienas amatā sen kā jau pagājušas. Drīzāk šeit jārunā par to, ka cienītais savam amatam nav piemērots, jo netiek galā pat ar tādu sīkumu, kā komunicēšana ar iedzīvotājiem, nerunājot pat par nekompetentajām atbildēm. Nu vispār – lecīgs ķermenis. Kultūras līmenis nu nekāds.<br />
    Pēc Eiropas fondu ieguldīšanas Ikškiles ielās tās vietām nobērtas ar irdenām smiltīm, tagad tās piesūkušās ar ūdeni kā purvā. Vieglās mašīnas vienkārši grimst. Par kājāmgājēju “ērtībām” vispār nav ko runāt. Pat šis sīkums norāda un šī “speciālista” līmeni.

  17. Mans anonīmais draugs! <br />
    <br />
    Tu tik gudri raksti. Varbūt aizkāp līdz tam kabinetam, visu noskaidro un tad izstāsti mums arī?<br />
    <br />
    Deputāti palūdza pieejamāku darba laiku, viņus droši vien arī tu mīļi palūdzi … Es palūdzu vienkāršākas lietas un gaidu …<br />
    <a href=”http://ikskile.com/news/pilseta/Skolas_ielas_atputas_laukumi_2.html” target=_blank>ikskile.com/news/pilseta/Skolas_ielas_atputas_laukumi_2.html</a> <br />
    <br />
    Man kaut kā liekas, ka cilvēki šajā rakstā arī palūdza informāciju. Nu, nebija viņi mīļi. Un kas no tā? Tādēļ nevar izsūtīt uz pofigzemi, uz jautājumiem ir jāatbild!

  18. pavisam vienkārši ir palūgt Būvvaldē ģenerālplānu un visu noskaidrot. Varbūt šis tracis ir pavisam nepamatots. Vides faktu videoierakstā redzams kā kāds “uzvilkts”, zvērojošām acīm un rupji kliedzošs, garš vīrs uzbrūk direktoram. Vai tas ir korekts komunikācijas veids? Varbūt tam vīram ir nepieciešams vienkārši izgāzt pataloģiskas dusmas un tas arī viss.

  19. Cik man zināms, ir tomēr noteikti ierobežojumi, kas attiecas uz meliorētām zemēm un meliorācijas sistēmām. Vēl nesen (vai arī tagad) galvenais kantoris tepat Ikšķilē tai pašā plūdu zonā meliorācijas plānus izsniedza un it kā arī uzraudzīja. Kā ir tagad? Kā ir ar būvniecības projektu saskaņošanu uz šādām zemēm. Varbūt pēdējā zīmoga licējs (pašvaldība?) nav pamanījis, ka trūkst kāds no 15 citiem? Varbūt kādam projektam pirms tā pieņemšanas vēl bija uzdevums sakārtot ūdeņu saimniecību. <br />
    Protams, minējumi, bet visas šīs informācijas turētājs ir … pašvaldība. Ja viss ir kārtībā, tad kompetentam cilvēkam to ir ļoti viegli pateikt un pamatot. Bet “pofig” nenozīmē, ka tur viss ir kārtībā.

  20. Ja teritorija ir apbūvēta atbilstoši spēkā esošā Ikšķiles ģenerālplānā paredzētajam teritorijas izmantošanas mērķim, tad vainojams nav neviens vai arī visi, kas izstrādāja, saskaņoja un apstiprināja ģenerālplānu. Kā jau te ir rakstīts, gruntsūdens nav šķērslis apbūvei. Būvēt tādās vietās ir pašu būvētāju brīva izvēle un tāda izvēle nevar uzlikt nekādas saistības sabiedrībai un pašvaldībai kā sabiedrības interešu pārstāvētājai.

  21. Šeit konkrēta atbildība būtu jāuzņemās J.Rudzītim un I.Trapiņam.<br />
    <br />
    Izpildirektora “Da man pofig” arī nāk no šo divu augstāk minēto kungu bezdarbības.

  22. Lasu un brīnos – interesants domu gājiens! Pašvaldība atļauj būvēt un ar to apliecina, ka tas ir gana droši. Vienlaicīgi tā atļauj arī sagraut sistēmu, par kuras atjaunošanu tagad jāmaksā “muļķīšiem”, kas tur iepirkušies. Pavilksim paralēles… Pašvaldība par kopējo naudu pirms šo slikto mājokļu pilnīgas pārdošanas piegulošo Līvciema ielu uzbūvē praktiski no jauna, tādējādi veicinot pārdošanu. Vai tikai nevainīga sagadīšanās?<br />
    <br />
    Man, protams, nepatīk, ka jāveic ieguldījumi no kopējiem līdzekļiem tur, kur no tā varēja izvairīties. Tomēr šeit ir runa par pašvaldības atbildību pret indivīdiem, kas ir uzticējušies “likumīgiem” pašvaldības lēmumiem.<br />
    <br />
    Un vēlētājiem vajadzētu pagarināt savu atmiņu, lai katra nākošā reize nebūtu kā iepriekšējā.

  23. Skaisti skan: Šobrīd tik agresīvi uzbrukt jaunajai domes administrācijai ir nekorekti, visticamāk, tas tiek darīts politisku aprēķinu nevis jauno ikšķiliešu labā.<br />
    <br />
    “jaunajai” Latvijā viss vecai jaunajā maisiņa ir mūžīgi jaunais, uz jautajumu par plānu vajadzēja sekot atbildei, kad būs pieejams plāns nevis lirikai par cilvēku itkā stūlbumu iegādājoties.<br />
    <br />
    Ja to darītu cilvēks kurš pats tur nedzīvo tad varētu teikt viņam ir citi motīvi, bet šī kundze tur dzīvo.<br />
    <br />
    Problēma ir amatpersonu bezatbildība un nevēlēšanās risinat tos jautājumus kuri ir aktuāli. Viņiem daudz interesantāk ir saimnieciskie līgumi kur tiek kāds labums.

  24. Gruntsūdens līmens pazemināšana ir sen pazīstama. Liela Nīderlandes teritorija atrodas zem jūras līmens. Gadās, protams, glābties aiz smilšu maisiem, bet atbilstoši rēķinoties ar iespējamiem zaudējumiem un apdrošinoties nīderlandieši dzīvo laimīgi. Lajasikšķiliešiem nekas jauns nav jāizgudro, tikai jārekonstruē gruntsūdens savākšanas un pārsūknēšanas sistēma. Izdevumi būs, bet tie jāuzņemas tiem, kas izlmj būvēties augsta gruntsūdens vietās. Līdzīgi augsts gruntsūdens līmenis ir daudzviet Ikšķilē, Kaparāmura apkārtnē-bujušā ezera vietā, pie Bulstrumiem, arī Elkšņu apkārtnē-pie lidostas un citviet. Latvijā nav paredzētas ne nodokļu atlaides ne kādas kompensācijas augstu gruntsūdens teritoriju apbūvētājiem. Pēcpadomju laikā Ikšķilē visi būvējās brīvprātīgi un to nevar pielīdzināt tām dažām mājām, kuras bija jau pirms HES būvniecības, kurām nelabvēlīgie apstākļi tika uzspiesti.

  25. Būvējot Rīgas HES jau bija zināmas applūstošās teritorijas. Tika lemts pat kapu saglabāšanas vai pārcelšanas jautājums. Daudzas mājas tika nojauktas un cilvēki varēja izvēlēties saņemt apbūves gabalu speciāli atvēlētajā Lībiešu ielas kvartālā vai dzīvokli. Potenciāli aplūstošās teritorijās tika izbūvēta lauksaimniecības zemju meliorācijas sistēma. To labi zināja gan zemju pārdevēji, gan pašvaldība, gan attīstītāji. Par alkatības radīto problēmu novēršanu ir jādomā un tehniski tās ir atrisināmas. Izdevumi gan nav jāsedz no sabiedriskā maciņa. Šobrīd tik agresīvi uzbrukt jaunajai domes administrācijai ir nekorekti, visticamāk, tas tiek darīts politisku aprēķinu nevis jauno ikšķiliešu labā. Aicinu situāciju izvērtēt profesionāli. Kurmja k-ga spēkos nekad nebūs atrisināt plašās teritorijas drošību tādā apmērā, lai viss tur būtu tik ideāli kā solīja zemju un māju pārdevēji.

  26. Kurmja kungs rīkotos jauki, ja pats atvainotos publikai par savu nu jau folklorizējušos “pofigu” un BEIDZOT domes vārdā piedāvātu kādu racionālu rīcības plānu cilvēkiem, kuru mājas drīz – un eventuāli daudzus pavasarus – mirks ūdenī (te nerunājot par apokaliptisko scenāriju, ja noplīst Pļaviņu HES). “Paši muļķi un vainīgi” nav gluži laba atbilde. Un kā ar karmelītu klostera mūķenēm, tās arī pašas vainīgas?

  27. Provocēts, vai jūs domājiet jautajumu uzdošanu?<br />
    Šis kungs nespēj komunicēt un izpildirektora amats viņam būtu jāatstaj. Da man pofig un visi kas nopirka zemi ir stūlbeņi, precīzi norāda uz viņa attieksmi pret novada nodokļu maksātajiem. Viss ko viņš saņem par savu darbu ir šo “stulbeņu” nopelnīts.<br />
    <br />
    Praktiski visi kas nak uz pašvaldību risina savus jautajumus bet ir problēmas kuras skar daudzus iedzīvotājus!

  28. Nu ko lai saka. Zinot, kā uz šādiem vārdiem Guntars tika provocēts, es viņa noraušanos saprotu. Mums katram reizēm ir smagas dienas un grūtā sarunā uz provokācijām mēdzam arī atbildēt ar asu vārdu. Ja tiek izrauts no konteksta īstais teikums, sižets izskatās fantatistiski sensacionāls. Protams, iznāca nesmuki. Vajadzēja savaldīties. Ceru, ka iedzīvotāji (tie, kas īstie iedzīvotāji, nevis, provokatoru banda) spēs saprast šo cilvēka vajību un neattiecinās Guntara teikto burtiski uz sevi. Patiesībā jau tā žults bija vērsta pret konkrētu personu, kā atbilde uz nekaunību, nevis pret citiem Ikšķiliešiem. No kļūdām jāmācās un jācenšās turpmāk šādas nepārdomātas frāzes nepieļaut.

  29. Čalis laikam nav lietas kursā, ka dome ir iedzīvotāju ievēlēts “orgāns”, un ka īstie darba devēji laikam tomēr ir Ikšķiles iedzīvotāji, kuru nodokļu nauda arī sastāda daža laba kundziņa “godīgā pofigā” saņemto algu. Vajadzētu pēc principa: jo lielāks “pofigs”, jo mazāka alga. Jo “pofigs” (latviski ‘nekaunība’) nu jau paliek neizmērojams. Karpovs ar savām ‘pērlēm’ nobāl.

  30. Bija jau mums reiz līdzgs izpilddirektors. Tāds rupjš tēviņš. Jāsaka, kā ir. Abi Jāņi ir tie paši, kas pieņēma darbā iepriekšējo. Un nu ir varen skaidri redzams, ka ābols no zirga tālu nekrīt. Un ābolam “ir pofig”. Un “pofig” nav tikai par to, kas notiek “pie dambja”, bet arī vispār kas notiek Ikšķilē. Galvenais ir saņemt solīto alģu un fīrēties, kā viedajiem patīk.

  31. Jāmaina ir attieksme dārgie pašvaldības darbinieki! Iedzīvotāji jau nav vainīgi, ka dzīvo Ikšķilē un vēlas sakārtotu & drošu vidi. Iedzīvotāji maksā nodokļus valstij un jūsu algas, prēmijas utml. uztur nodokļu maksātāji, tādēļ Lūdzu cienīsim viens otru un dzīvosim draudzīgi!<br />

  32. Kas tas par tirliņu kuram viss pofig ?<br />
    Pēc video liekas,ka āalim vajadzētu bišāiņ no mākoņiem nolaisties.. . nepatīkami būs, ja kāds izdomā palīdzēt.<br />
    Un kā jau minēja iekš video,vajadzētu padomāt par atbilstību ieņemamajam amatam.

  33. <a href=”http://picasaweb.google.com/andris.doveiks/IKSKILE#” target=_blank>picasaweb.google.com/andris.doveiks/IKSKILE#</a> <br />
    <br />
    Zaļās salas tikko top. Blakus mājas tikko pabeigtas – baltie kubiki vēl tukši, dzeltenos ar brūnajiem sāk apdzīvot.<br />
    <br />
    Kas šo būvniecību sankcionēja? Ja nu nekādi “nevarēja atteikt”, tad tomēr teritoriju varēja saplānot – novadgrāvji, atkāpsānās ceļi X stundai utt. Ja nevarēja ne vienu, ne otru, tad jāmāk par nevarēšanu atbildēt…

  34. Smiekli nāk par viedokli, ka Vides Fakti ir uzpirkti. Jo šādus vārdus var teikt tikai tāds cilvēks, kurš nekad neko nav darījis tā pat par velti. Un atbilde ir tāda – par laimi ir cilvēki ar savādākām vērtībām!Iedzīvotāji, kuri dara savu darbu, par labu otram! Ja jau esiet tik augsta ranga speciālists – tad vajag ieskatīties dziļāk acīs! Varbūt kaut ko pamanīsiet…..

  35. Rudzītis un Co Ikšķilē valda kopš 1998.gada. Un pirms tam Tīnūžu pagastā, kuram laikam vienmēr piederējusi Daugavmala. <br />
    Ja dome neļautu sadalīt lauksaimniecības zemi applūstošajā teritorijā, tad tās apbūvēšana šādā intensitātē nebūtu iespējama. Zemes sdalīšana notika jau 21. gadsimtā, pilnīgi konkrētā Rudzīša pārraudzībā. Tādēļ nevajag meklēt mistiskus pasaku tēlus aizvēsturē – tepat visi vien pa Domes māju grozās. “Streloāņiki”, protams nomainīti, bet visus lēmumus apstiprināja Dome. Kur cilvēkam pārbaudīt, vai Domes atļauta būvniecība ir droša?<br />
    <br />
    Konsekvence no OJ komentāra ir tā pati, kas iepriekš – vara piespiež cilvēkus rakņāties katrā lēmumā, pārbaudīt motivāciju katrā izteikumā. Esmu pārliecināts, ka varu savu veiksmīgi panāks – arvien vairāk cilvēku “skatīsies uz nagiem”.

  36. Interesanta lieta, kāds intervēts Juglas krasta iedzīvotājs minēja , ka pats vienmēr ir ticis galā ar savām palu lietām — Ko tad darīja iepriekšejās domes, GRIBAT TEIKT KA PALĪDZĒJA GLĀBTIES ? NODROŠINĀJA AR GULTIŅĀM UTML.? laikam jau nē, jo iedzīvotājs ar netic , ka palīdzība ir vispār iespējama. Galvenais šogad ir izglābt grimstošo Paķes kundzes mājiņu un droši vien arī maciņu, lai nākošgad atkal var darboties gan dambi un tēlot apbižotu sabiedrības pārstāvi.

  37. Nu gan tiek liets ūdens, ar slēpto kameru flmēto palaiž gaisā un domā, ka ir varoņi. Cilvēki, tie kuri sabūvēja mājas tajā “bedrē”, ko jūs teiktu ja jums neļautu būvēties pamatojot to ar poyenciālas avārijas applūšanas sekām? Nevis palu sekām, bet gan danbju sabrukšanu. Vai neliekās, ka jūs paši noraktu tālaka domi ja tā neļautu būvēties. Ir pilnīga absurds tagadējai domei pēkšņi prasīt atbildēt par 20 gados sadarīyo. Ja bruks dambji tad zem ūdens būs ne tikai Ikšškiles bedre, bet arīOgres daļa, salaspils un noteikti krietna daļa no Rīgas. Jautājums jāadresē Latvenergo, dīvainā videsfaktu aktivitāte izskatās pēc speczakaza no bezspēcīgās un reāli neko nedarošās opozīcijas. <br />

  38. Katrs pats savas laimes kalējs. Ir pilnīgi muļķīgi cilvēkiem, kuri pirka zemes un mājas zem poldera pašreiz celt brēku. Viņi taāu nevarēja neredzēt to lielo dambi! Bet, ja viņi ir tik stulbi, tad tā viņiem arī vajag.

  39. Kā tad var cerēt uz vainīgo saukšanu pie atbildības, ja tie pārdevuši tā saucamajiem tīrajiem un nevainīgajiem savas balsis, lai kopā netraucēti turpinātu SAKĀRTOT LIETAS! Un Kurmis ielikts, lai RAKTU TIK TĀLĀK,kamēr vēl var…

  40. Jums taisnība – loģiskāk būtu diskutēt par glābšanos nelaimes gadījumā. Taāu viss sākās tieši ar to, ka izpilddirektors šādu diskusiju iespēju noraidīja, turklāt darīja to tieši tik bravūrīgā veidā, kādu varējām vērot TV. Un te nu patiesi šķiet smieklīga taisnošanās, ka nav zinājis, ka tiek filmēts.<br />
    Par mediju itin kā negodīgu izmantošanu. Un ko, atvainojiet, vienā laidā dara domes “kvorums” ar Ogrenet?

  41. Jāsāk ticēt, ka šī ir provokācija un manipulācija, lai ieriebtu direktoram, nevis satraukums par applūšanu. Nepatīkami saņemt nekorektu attieksmi, bet vai aplūšanas draudi mazināsies, ja tiks norakts direktors. Vai loģiskāk nebūtu diskutēt par glābšanos nelaimes gadījumā un par vainīgo saukšanas pie atbildības. Vai tagad visien novada iedzīvotājiem būs jāmaksā par dažu darboņu bezatbildīgu būvniecības pieļaušanu iepriekšējos gados.

  42. Un jums šķiet normāli, ka amatpersona tā runā (acīmredzot, domā, ja reiz runā)ar cilvēkiem, vienalga – tiek vai netiek filmēts??? <br />
    Jūsuprāt, cilvēkus drīkst apvainot, ignorēt, pat rupjības runāt,domājot,ka netiek filmēts, BET, kad tiek sniegta oficiāla atbilde, uzliek saldu seju, un viss kārtībā?<br />
    Vai pats saprotat, cik tālu savā dubultmorālē esat aizgājis- jūsu komentārā tas lieliski atsedzas!

  43. Mani apbrīno tas, cik viegli mēs esam manipulējami. Ir pilnīgi neticami, ka cilvēki momentā notic jebkam, kas tiek publicēts masu medijos. Vai jebkāda saprātīga amatpersona šādi izteiktos, zinot, ka tiek filmēta? Vai skandalozie Ušakova teksti būtu izskanējuši, ja viņš zinātu, ka mikrofons ir ieslēgts? Vai nevienam nešķiet dīvaini, ka nav reportāžas par plūdu daudz vairāk apdraudētām vietām kā Ikšķile, nav intervijas ar HESa speciālistiem? Protams, bēdīgi, ka cilvēks šādā amatā nesaprot, ko var panākt ar izcilu montāžu un mūsdienu tehnoloģijām

  44. Tā vien šķiet, ka ikšķilieši sirgst ar kaut ko līdzīgu Stokholmas sindromam: klusu cieš, šķendējas, sūrojas, anekdotes stāsta, bet kā nolemti ievēl atkal 🙂

  45. Būt par izpilddirektoru ir atbildīgs darbs, šeit nevar būt jautājumi par kuriem ir “pofig”. Vai ir jēga algot cilvēku kuram ir nerūp novada iedzīvotaja problēma?

  46. Ja atceramies kāda brēka bija par avantūru ar trīsstāveni mežā, tad varam iztēloties to brēku. Attīstītāju koris diriģenta Rudzīša vadībā brēktu uz traucējošo sabiedrību.

  47. Varētu domāt, ka Kurmis visus daugavmaliešus pirms vairākiem gadiem ir sasējis, pielicis pie pakauša revolveri un pavēlējis būvēt mājas šaušalīgi riskantā plūdu zonā. Bail iedomāties, kāda brēka par svēto privātīpašumu sāktos, ja būvvalde nebūtu atļāvusi tās mājas būvēt.

  48. Pašvaldībai ļaujot transformēt zemi, vajadzēja attīstītajiem uzlikt par pienākumu izveidot un uzturēt drenāžas sistēm. Vecā sistēma noteikti ir bojāta celtniecības laikā.<br />
    <br />

  49. Par haotisko, diletantiski saplānoto Daugavmalas apbūvi atbildība jāprasa Rudzītim. Kādi iemesli bija nezināt apbūves ierobežojumus, plūdu riskus, meliorēto platību īpatnības. Faksts, ka meliorācijas sistēmu māju būvnieki ir saāakarējuši un agrāk vai vēlāk gruntsūdeņu problēmas būs.

  50. Ja gandrīz visu Daugavmalas nekustamo īpašumu zemes grāmatās būtus tas apgrūtinājums, kas ir dabā, tad zemes nodoklis būtu par 30% mazāks. Apgrūtinājums ir par Rīgas Hes ūdenskrātuves appludināšanas riska zonu. Ikšķiles būvvaldē ir teritorijas plānojuma karte, kur uz reljefa ir 22m atzīme. Tā ir tā robeža līdz kurai applūšanas gadījumā iespējams applūdinājums. Bet tā pareizā karte, visām pašvaldībām jau sen ir iedota no Latvenergo. Tikai Rudzīšu Jānis to laikam ir dziļi noslēpis.<br />

  51. Gribetos beidzot sopavasar redzet uzkoptu “Livu”darbnicu teritoriju.Rudzisa k-gs solija,ka tikko beigsies susanas ceha celtnieciba,sakartos un noasfaltes apkartejo teritoriju.Bet nu jau 2 gadi cehs strada,bet Birzes ielas 33 nama iedzivotaji gaida!!!! Nokusis sniegs un atkal kartejie puteklu makoni apnems musu namu.Mums nav “pofig” kada Ikskile mes dzivojam.Paldies jau ieprieks!Loti gaidam tiru apkartni!!!

  52. Desmit gadus Rudzītis un Karpovs varēja visus pasūtīt vienu māju tālāk un mierīgi visu nolaizt līdz šādam stāvoklim. Neatradās neviens neapmierinātais. Daudzi pat šajās vēlēšanās balsoja par vecās kārtības zaļajiem bosiem. Līdz avārijas stāvoklim nolaizto pilsētas infrastruktūru vienā mirklī savest kārtība nav iespējams. To nu vajadzētu saprast un nebrukt virsū tiem, kuri ir sākuši visu sakārtot. Neapmierinātību un dusmas ir pelnījuši iepriekšējā laika visvarenie Jāņi.

  53. Tomer vajadzetu caurspidigu lidzeklu teresanu.Ikskiles laikraksta vajag atspogulot -cik si ziema ir pasvaldibai izmaksajusi?Vai nebutu laiks vismaz pasu centru notirit no netira sniega?

  54. Par tiem, kas pretojās…<br />
    <br />
    Baigi skumja aina mums Latvijā. Tie, kas nepadodas spiedienam, pārprastā godīgumā atkāpjas un … klusē. Pat brauc prom un … klusē. Un arī jau aizbraukuši … klusē! <br />
    <br />
    Runājiet, BIJUŠIE! …. būvvaldītāji, dārznieki utt. Daži pat ir to solījuši!

  55. ja izpilddirektoram ir”pofig”,tad gauzam zel,ka tads ievelets.Tilta uzberuma jau ir izskalotas betona flizes,vai tikai tad saks kautko darit,ja visas nobruks?Berniem uz skolu jadodas peldus.Nu kajas lidz potitem slapjas.Ari tas Jums ir”pofig” ?pilsetina ir parak maza,lai vinu nesavestu kartiba.Kas tiks iesakts ar to “meteorita”bedri?

  56. Nu, par tādiem Ikšķiles pašvaldības “vietējās valdošās koalīcijas” darboņiem arī pēdējās vēlēšanās liela daļa ikšķiliešu nobalsoja. “Tāds labs cilvēks…”<br />
    Ko lai labu pasaka šai sakarā… TAGAD VARAT IZBAUDĪT SAVA BALSOJUMA AUGĻUS.<br />
    Vienīgi žēl, ka pat tad tas, ka kam tur “viss ir pofig” būs jau aizmirsies, un varēs atkal ar pārliecību balsot par “valdošo koalīciju” kāda sīka savtīga labuma pēc, nepadomājot, ka būs pavasaris, un vasseris atkal smelsies visos caurumos, un atkal kādam būs “atbildīgs pofigs”…

  57. Formālie Jāņu duetam paklausīgie apbūves plānojumu apstiprinātāji vairs nestrādā būvvaldē. Interesanti būtu uzklausīt viņu stāstījumus par lēmumu pieņemšanas kārtību un iespējām pieturēties profesinalitātes principiem. Daži to centās, bet ātri vien tika aizstāti ar paklausīgiem vājiniekiem. Bet ikšķilieši ir iecietīgi, palamās patreizējo vadību, varbūt izspiedīs kādu drošības garantiju, īstos zaudējumu radītājus atstās mierā ar visiem guvumiem.

  58. Piekrītu ikšķilietei. Izpilddirektora uzvedībai jābūt atbilstošai amatam. Cerams, ka Kurmja kungs par to padomās un spēs nopietni ar cieņu pildīt direktora pienākumus.

  59. Ar notekūdeņiem arī ir lielas problēmas. Iedzīvotāji cīnās saviem spēkiem, jo ne Domi, ne p/s ”Līvi” tas neinteresē. Nedomāju,ka jaunais dīķis centrā atrisinās ūdens noplūdi zem tilta centrā, bet visās tāmes būs lielas summas.

  60. Katram savs skaidrojums,bet Kurmja kungs tā nedrīkstēja atbildēt. Viņš tomēr ir izpilddirektors. Viņam būtu publiski jāatvainojas iedzīvotājiem. Jeb izskatās, ka nedaudz sakāpis galvā.

  61. Rakstā minētie fakti un meliorācijas sistēmas vērtējums patiesi ir tāds. Senie ikšķilieši to var apliecināt. Diemžēl teritorijas pārpurvošanās ir ļoti iespējama. Haotiskās, patvaļīgās apbūves atļāvējus nav grūti atrast. Alkatīgie attīstītāji vē joprojām cenšas ietirgot “unikālos” zemes gabalus. Ja gribat tikt skaidrībā un iedalīt “labumus” pēc nopelniem, nav dziļi jārok. Patreizējais ispildirektors gan nav tās nejēdzības līdzdalībnieks, bet ne visai korekto atbildi varētu skaidrot ar pieredzes trūkumu un pirmo mēnešu reiboni augstajā amatā.

  62. bet ja nopietni, ir pilnīgi skaidrs ka tajā vietā par kuru runāja plūdi būs tikai tad ja sabruks HES. Sukņu stacijas šobrīd Daugavā udeni pumpē ļoti maz, katrs par to var pārliecināties pavērojot grāvi pie sukņustacijas kura ir pie Saulkanes vai pavērojot cik bieži ieslēdzas sukņu stacija Daugavas prospekta galā. Manuprāt šeit vairāk ir saskatāmā cilvēku nespēja samaksāt kredītus un atrast veidu kā samazināt savus maksājumus.<br />

  63. Loģika pieklibo. Vispirms Kurmja k-gs paziņo, ka muļķi ir tie, kas dzīvo pie Daugavas – tātad savā stilā akceptē, ka risks pastāv. Tad kāds cits (?), nezkāpēc grābstoties gar vulkāniem, par muļķiem nosauc visus, kas par šo risku uztraucas.<br />
    Un kas, nez, būtu tie simt gudrie – vietējais kvorums, vai?

  64. Mēs jau varam viens otru saukt pa muļķiem,ja kādam paliek no tā vieglāk,bet problēma paliek aktuāla.<br />
    Pieņemsim ,Jūs esat pilsētnieks kas nolēmis iegādāties īpašumu laukos.Ko Jūs reāli ziniet par to no kā laukos būtu jāuzmanās,piemēram,vai Jums tanī brīdī ienāk prātā pajautāt īpašuma tirgotājam cik dziļi jārokās līdz dzeramajam ūdenim (Jums tak tas visu laiku ir tecējis pa krānu !)Vai Jums ienāk prātā ka zem aramās kārtas var būt plūstošās smiltis un pēc gada Jūsu mājas viena stūris viegli iegrims?Jūs pat neziniet ka tādas smiltis ir vispār.Un šinī brīdī Jūs esat tāds pats muļķis kā raksta autore!<br />
    Protams,par manis minētajiem piemēriem pašvaldībai nav ne jausmas tapat kā Jums,bet pašvaldība šinī vietā nav pirmo dienu un savas bīstamās teritorijas zin.Tad kā tā izsniedz būvatļaujas šādās appļūstošās vietās?Tāpat kāpēc netiek brīdināti cilvēki kas iegādājas zemi tuvu pieguļošas pie šosējām,kad tur arī ir liegumi?To izdarīja iepriekšējā pašvaldība?Bet daudz jau nekas nav mainījies,jo šie cilvēki jau tur visu laiku maisās ,varbūt tikai citos amatos.<br />
    Te nav runa par to kas ir un nav muļķis,bet cik godīgi mēs esam pret saviem darba pienākumiem, saviem cilvēkiem-nodokļu maksātājiem,jo kā teica viens uzņēmējs pa TV-pat bikses,kurpes,zeķes un pat apakšveļa kas Jums ir kājās ,ir pirktas par mūsu naudu……Ja nav iestrādes šajos jautājumos,tad varbūt beigsim viens otru lamāt un nevis,atvainojos,atkratīsimies no šiem jautājumiem,bet meklēsim kopēju risinājumu.

  65. skatos pašvaldības darbiniekiem ir dots uzdevums pastāvīgi veikt vajadzīgos komentārus.<br />
    Lai Dievs dod, ka tiksiet paradīzē…jo cilvēcīgums ir pazudis jau sen.

  66. lūk dēļ šādiem idiotiem kas dzīvo Ikšķilē mums labas dzīves arī nebūs, jo pašvaldībai ir jātērē laiks un nauda, lai skaidrotu atbildes uz miļķīgiem jautājiumiem. Kas būs nākošais, vai prasīsim gatavību vulkāna izvirumam un visi kas dzīvo pakalnos un piekājēs staigās apkārt gaudodami ka viņiem vajag kautkādu plānu?<br />
    Latviešiem ir sakāmvārds: Viens muļķis var uzdot vairāk jautājumu kā simts gudro atbildēt!

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu