Tik, cik būs uguņu uz katra kalna…

Tik, cik būs uguņu uz katra kalna...
Tik, cik būs uguņu uz katra kalna...

Sācies gada tumšākais laiks. Un vienlaikus – gaišākais. Svecīšu, piemiņas, lāpuguņu, Ojāra Vācieša mēnesis, Latvijas dzimšanas dienas mēnesis.

Nu mums, ikšķiliešiem, novembrim būs vēl viens gaišs mirdzums klāt. Turpmāk Mārtiņdienā tikpat kā otro dzimšanas dienu varēsim svinēt mūsu skaistajai, vecajai, mīļajai brīvdabas estrādei. 

PIC_3;left;4;
Latvijas Republikas Kultūras ministre ir apstiprinājusi Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas lēmumu par valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statusa noteikšanu Ikšķiles brīvdabas estrādei Daugavas senkrastā. Ikšķiles novadam un visai Latvijai nozīmīgo vēsturisko notikumu vieta tiek iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. 

Viena no skaistākajām un profesionāļu augsti vērtētajām Latvijas brīvdabas estrādēm ir uzcelta mūsu tautai tik zīmīgās upes – Daugavas senlejas krastā.

Ikšķiliešu prātos un sirdīs šī vieta vienmēr bijusi nozīmīga – pašu iecerēta, pašu rokām celta, viena no tām vietām, kur atdzima mūsu brīvība, vieta, kas ir mūsu nesenās vēstures liecinieks – piemineklis.

Nu vēsturiskās vietas nozīmīgumu apstiprinājuši arī oficiālie pieminekļu sargi, sagādājot vērtīgu, skaistu dāvanu Latvijas dzimšanas dienā. Šis ir valstī vienīgais jaunāko laiku vēstures, atmodas un dziesmotās revolūcijas laika piemineklis. Mums ir, ar ko lepoties un būs, par ko rūpēties. 

„Tik, cik būs uguņu uz katra kalna,

Tik mēs arī še dzīvosim…” (Māris Melgalvs) 
 

Biedrības „Par sakārtotu un laikmetīgu kultūrvidi” vārdā – Maija Avota

28 KOMENTĀRI

  1. Dāvids ir katrs novada iedzīvotājs, kurš izvēlas pats veidot savu nākotni Ikšķiles novadā. Katrs ! tāds var būt. Katrs, kam taisna mugura ir svarīgāka par “daudz cietušā latvieša” iespēju āīkstēt par pasaules un kārtējās vēlēšanās ievēlēto netaisnību.

  2. Vispār jau kādas situācijas salīdzinājums ar Dāvidu un Goliātu ir vispārzināms un izplatīts, bieži lietots simbols. <br />
    Tas ir stāsts par divu cilvēku divkauju, kuras iznākums bija ļoti negaidīts(zināmajā Bībeles sižetā Dāvids ir neapbruņots aitu gans, kurš ar savu drosmi, neatlaidību un gudrību stājas pretī līdz zobiem apbruņotam milzim – Goliātam). Kā jau parasti, kad notiek cīniņš, par stiprāko tiek uzskatīts lielākais un varenākais. Bet nevajag aizmirst arī par otru cīnītāju, kurš arī negribēs padoties bez cīņas neskatoties uz otra pārākumu.

  3. ….Vai, lai kaut ko panāktu, ir jāsadalās divās naidīgās nometnēs???…<br />
    <br />
    Vai tas ir kā piedāvājums draudzēties ar PSRS 1940.gada 18.jūnijā? Vai kā uzsaukums Afganistānas iedzīvotājiem kaut kad 1980.gadā? Vai tas ir kā OMON aicinājums izklīst barikādēs stāvošajiem 1991.gada janvārī? Vai varbūt mums jāparāda buldozeram ērtākais ceļš estrādē, lai dome mūs par konstruktīviem atzītu?<br />
    <br />
    Nevar Dāvids bezgalīgi Goliātam mieru piedāvāt, ja Goliāts to nepieņem. Dāvidam akmens ir jāmet …

  4. Grūti noticēt, ka daudziem vienalga kā dzīvot. Ticamāk, ka esošā vara spēj uzdzīt bailes zaudēt darbu vai kādu privilēģiju. Ne velti pat skolēni par godu vadoņa dzimšanas dienai esot zīmējuši viņa portretus.

  5. Par visa pilsētas īpašuma uztuŗēšanu kārtībā ir atbildīga dome un domes iestādes. Katra savā nozarē. Patreizējais estrādes, stadionu, ielu un citu objektu nolaistais stāvoklis ir minēto darbinieku nopelns. Ja dome par visu rūpētos, bet pietrūktu līdzekļu vai darba roku, sabiedrība palīdzētu. Sabiedriskā kārtā daudzreiz ir sakopts Lībiešu parks. Vendas komentārs liek domāt, ka tai rūp tikai un vienīgi sūnu ciema miers. Ja tā nolaistība ir tik mīļa, izvēlaties kādu citu vietu, bet nevajag uzspiest Jums tuvo samiernieciskumu ar nejēdzībām visai sabiedrībai. Paldies tiem kuri ziedo savu laiku un darbu sabiedrības labā.

  6. Teikšu īsi.<br />
    Īkšķiles estrāde ir īpašs arhitektoniska veidojums, jo to pirms pietiekami daudziem gadiem uzcēla paši Ikšķiles iedzīvotāji, kuri estrādes tapšanas laikā bija pilni entuziasma un pozitīvas, labdabīgas enerģija uzlādēti. Līdz ar to estrādes akmeņi ir šīs enerģijas uzlādēti.<br />
    Ne par velti cilvēkiem ir patīkami uzturēties šai vietā.<br />
    Ja pārmet, ka, sak, jūs paši estrādi neesat kopuši u.t.t., tad to vajag pārmest Ikšķiles domes ilggadējiem deputātiem ar padsmit gadu stāžu šai amatā – KĀPĒC DOME NEKO NAV DARĪJUSI, jo rūpes par sabiedrisko teritoriju iedzīvotāji ir deleģējuši domes deputātiem.<br />
    Un nav darījusi arī iepriekš, nerūpējoties pienācīgi par diviem stadioniem, parku… Vienīgi rūpējas par to pašu centra kvartālu…

  7. Ir robežas, kuras nedrīkst pārkāpt. <br />
    Tās jāsaprot un jājūt. Un jāsargā, cik spēka, ja kāds vairs nesaprot, ko dara. <br />
    Izdevās! un citādi tas nevarēja būt.

  8. informācijai…Ikšķiles brīvdabas estrāde ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā…..Latvijas Vēstnesis 13.11.2008……….<br />
    nu tagad katrs var izlemt sevī…vai tas ir labi vai…?

  9. Ir jau raksti ar kritiku šajā portālā. Tur tavs komentārs vēl kaut kā iederētos 🙂 Šeit, anonīmais cilvēk, tu esi nevietā ierakstījis. Ikšķilieši to redz un saprot – tu neesi savā vietā!

  10. Man ir patiess prieks, ka visām nejēdzībām reiz beidzot vismaz daļēji tiek darīts gals. Nesaprotu, kā pati Ikšķiles dome nenāca pie tik pašsaprotama secinājuma, ka viņi taisās izpostīt savarīgu vietu ne tikai Ikšķilei,bet arī visai Latvijai. <br />
    Es viņu vietā valsts svētku priekšvakarā no mājas laiukā nelīztu.

  11. Hmm…jāatzīst, ka nesapratu jūsu jocīgo komentāru..<br />
    ārdās? Man šis raksts drīzāk liekas kā jauks un iepriecinošs fakts tumšajā rudenī. Laikam īsti neuztvēru nekādas ārdīšanās pazīmes..

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu