Ikšķile izva…ota?

Celš kas ved nekur...
Celš kas ved nekur...

Ir pagājis gandrīz jau mēnesis kopš vēlēšanām. Valdošā vienpartijas „koalīcija

Pusgada laikā formālas aprises ieguvusī iedzīvotāju kustība „Apvienība Iedzīvotāji” ir uzvarējusi. Arī trešā daļa deputātu vietu. No nulles. Uzvarējusi kaujā, bet vai karā?

Kara rezultātu rīt noteiks 5 citas balsis. Ikšķiles novada vēlētāji, kuri acīmredzot nebija apmierināti ar līdzšinējās vadības sniegumu, bet vēl neuzticējās jaunajam pašmāju spēkam, izvēlējās kandidātus, kuri startēja zem pazīstamu partiju lozungiem. Izvēles princips: „Šos pazīstam – neuzticamies, tos nepazīstam – varbūt būs labāki.” Protams, katrs no ievēlētajiem ir pazīstams vismaz savu vēlētāju vidū, tomēr šo piecu saistība ar pārstāvētajām partijām un to ideoloģiju ir lielais nezināmais.

Vēlēšanu rezultātā nozīmīgākais cilvēks izrādās tieši novada politikā rūdītais pavisam svaigais jaunlaicēns Indulis Trapiņš. Viņš veiksmīgi sabloķējies ar savu iepriekšējo partiju – Tēvzemiešiem.

Esmu dzirdējis stāstus, ka Trapiņš personīgi esot pieredzējis kādas lielas bankas pārstāvju vizīti ar āemodāniņu, tikai nav zinājis, ko ar to darīt, bet baņķieri pa to brīdi laikam aizmukuši. Tas noticis Ikšķiles „bērnudārza krīzes” laikā (3 mēnešu projekts pārauga 3 gadu projektā), kad Rudzīša kungs sakarā ar nespēju veikt savus pienākumus pašatstādinājās no Domes vadītāja amata, un Trapiņš tajā uz laiku „ievietots”. Pagājušā gada nogalē es redzēju it kā asas diskusijas Domes sēdēs, kur Trapiņš ar Jāni strīdējās par Domes darbu. Vai tiešām Stokholmas sindroms? 8 gadus zem valdoņa tupeles un dzīve bez tās jau šķiet neiespējama?

Man ir nedaudz skumji, ka 5 iedzīvotāju deputāti nav pierādījuši ar darbiem savus priekšvēlēšanu solījumus. Un pirmais no tiem – informēt sabiedrību. Tomēr viņu mandāti vēl nav apstiprināti (vēl nav pat 100 dienas no vēlēšanām) un es vēl varu cerēt uz labāko.

Man nav bijusi iespēja aptaujāt Jaunā laika vēlētājus, taāu es sliecos domāt, ka viņi nebalsoja par Ikšķiles novada vadības „nelielu” atsvaidzināšanu. Tad viņi Jāņa sarakstā varēja ielikt krustiņus un mīnusiņus. Viņi balsoja par pārmaiņām Ikšķiles novadā!

Šodien Ikšķile ir izvagota. Līdz šim valdošie nezina, kad to sakops, jo pat visi nepieciešamie projekti nav sagatavoti. Tā viena „trubiņa” zem ceļiem gruntsūdeņus neglābs, jo nav pašvaldības noteikumu, kas uzliktu par pienākumu tai pieslēgties. Tādēļ nav arī finansiāla seguma lielprojekta ekspluatācijai turpmākajos gados. Un tos ceļus vēl raks, kaut vai tādēļ lai pieslēgtu tos, kuri dēļ zaļas domāšanas brīvprātīgi gribēs pieslēgties kopējai sistēmai.

Tie, kas ies koalīcijā ar Jāni, būs spiesti uzņemties atbildību gan par megabardaku trubas projektā, gan par nelegālajiem karjeriem, gan par pretlikumīgiem kalnu pārvietošanas centieniem. Un lai atbildības nasta nespiestu, melns arī turpmāk būs jākrāso balts. Tad Ikšķile ar 2009.gada vēlēšanām izradīsies izva…ota.

29 KOMENTĀRI

  1. ja jau pašreiz domes resnais gals ar (tik un tā) J.Rudzīša komandu priekšgala atkal turpina savas aktivitātes arī pēc “jaunās” domes sastādīšanas, tad jāsaka tā – tur nav nekādas politikas. Arī par Saimas māju saka, ka aiz politiskiem lozungiem slēpjas ekonomiskās intereses. Un Ikšķilē tāpat. Ja jau tā nebūtu ideāla sile priekš personīgā konta uzbarošanas, bet gan smags darbs tik tiešām Ikšķiles un tās iedzīvotāju labā, Tad visi svarīgie vēlētie amati domē un komisijās būtu ar plašu žestu atdoti Apvienībai Iedzīvotāji. Neticu, ka pēc iepriekšējo gadu “darbošanās” Rudzīša un Co. ekonomiskā apvienība ar da-jeb-kādiem līdzekļiem (ieskaitot dedzināšanu un rupju korupciju)pašlaik ir vadošos amatos nesavtīgu domu dzīti.

  2. Skaidrs, ka muldoņu pietiek. Ko tad man tur vēl spiesties barā 🙂 <br />
    <br />
    Bet par tiem (ne)darbiem gan man laikam vēl daudz ko būs jāraksta …

  3. cien. Čibrix.<br />
    Man patiesi žēl, ka ka Jums ir grūti pieņemt faktu, ka Ikšķiles novadā ir cilvēki kas var un grib nesautīgos nolūkos darboties novada iedzīvotāju labā nepārstāvot nevienu no lielām partijām. Ir grūti pārliecināt neticīgos ( tomus ), bet varat ticēt droši AI nedarbojas ne zem vienas citas partijas aizsega,kā starp citu to ir izdarijuši nu jau esošā kolicija, kas faktiski pārstāv citu partijas intreses novadā, bet mēs pārstāvam to novada cilvēku intreses, kas ir iedevuši mums savu uzticības kvorumu. Jā starp citu, paldies par uzslavu, jo mēs ar savām aktivitātēm esam parādijuši, ka varam darboties ne sliktāk kā TP, kurai starpcitu politiskā pieredze ir milzīga, bet mums 0. Tākā tas ir ļoti labs novērtējums. Paldies.

  4. Izskatās, ka visvairāk izv…ots ir raksta autors. Ko ta pats nestartēja? Muldoņu jau mums tāpat pietiek.<br />
    Ja sarunā tik daudz cūcību tad nav jābrīnās, ka neviens ar tevi negrib kopā strādāt. Bet ir taāu iespēja – aktīvi strādāt ierindas deputāta darbu, piedalīties komiteju sēdēs, vispirms izlasot dažu labu likumu ko visgudrie iedzīvotāju tautas priekšstāvji šodien NEBIJA izdarījuši.<br />
    Var jau lielīties, ka uzvarēja, bet man liekas gan, ka vēlēšanās uzvarēja tie, kas gadiem jau dzīvo un strādā novadā un ar savu darbu nevis plātīšanos un partijas piederību ir iemantojuši ļaužu uzticību.<br />
    Vislielielākais prieks ir par to, ka kārtējais TP projekts ir izgāzies.

  5. Apvienība Iedzīvotaji ir tā forma kas ļaus Iedzīvotaju kustībai mēgināt ietekmēt procesus pašvaldībā, bet kā redzams atkarība no varas liek cilvēkiem nodot pat savus principus.

  6. Cik gadu tik partiju plus gadiem bļaut ka Janis jagāž un tad mesties vienā gūltā. Lupata vienkarši Lupata. <br />
    <br />
    Bet lai veicās, un laiks radīs kuram biznesa projekts!<br />
    <br />
    OTTO

  7. Vieni ar piecām balsīm ir uzvarētāji tāpēc, ka pirms tam viņiem Domē bija 0% pārstāvniecība, bet tagad ir 33.3%. Savukārt otri ir zaudētāji tāpēc, ka pārstāvniecība bija 63.6%, bet tagad 33.3%. <br />
    Kas attiecas uz AI saistību ar “oranžajiem” tad tādas nav. Naudas devēji un finansētāji ir AI biedri ar ziedojumiem(var paskatīties KNAB lapā) un biedra naudām. Protams, ka AI biedru ieguldītā finansējuma atpelnīšana ir paredzēta, bet tā noteikti nebūs kā naudas atgūšana no pašvaldības budžeta, bet gan pašvaldības resursu lietderīga izmantošana AI programmā minēto pasākumu realizēšanā un iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā. <br />
    Kas attiecas uz tautas muļķošanu, tad tā domājat Jūs un iespējams Jūsu atbalstītais politiskais spēks ar to nodarbojas. AI ir iedzīvotāju veidots spēks, kas cīnīsies, lai tautas muļķotāji tiktu atmaskoti.<br />
    Šo vēlēšanu rezultātā pārstāvēto partiju sadalījums ir tāds, ka toni nosaka partijas ar mazāko pārstāvniecību tikai tāpēc, ka tās ir izšķirošās balsis. Šīm izšķirošajām balsīm ir iespēja pieslieties uzvarētājiem un iet kopā un cīnīties par novada attīstību un sakārtošanu atbilstoši iedzīvotāju vēlmēm. Tai pat laikā viņiem ir iespēja iet kopā ar zaudētājiem… un kopīgi turpināt slēpt viņu kļūdas. Ko viņi izvēlēsies to parādīs šodienas pirmā jaunā sasaukuma sēde. Starp citu sēde ir atklāta un tajā var piedalīties jebkurš interesents. Tāpēc aicinu šodien plkst.16:00 Domes telpās apmeklēt šo sēdi un pavērot savus ievēlētos pārstāvjus.

  8. Mans viedoklis ir šāds – “IEDZĪVOTĀJU” dibināšanas pamatā bija un ir tikai un vienīgi mantrausīgas personiskās intereses, kas veiksmīga PR rezultātā apmuļķoja pietiekami daudzus Ikšķiles novada iedzīvotājus, atzīšos sākotnēji arī mani (biju domājusi, ka proletariāts tiešām beidzot kaut ko grib darīt lietas labā, tikai nevar savākt pietiekami spēcīgu komandu). Tāpēc, es uzskatu, ka sākotnējā iecere, ka pozīcijas pretspēki veiksmīgi apvienosies un Ikšķilē valdīs miers un saskaņa, tomēr neattaisnojas. Vienīgā reālā iespēja pārējiem opozīcijas deputātiem veikt iecerētās un vēlētājiem apsolītās reformas Ikšķiles pārvaldē, ir koalīcija ar pozīcijas partiju, kā galveno nosacījumu izvirzot svarīgāko amatu piešķiršanu opozīcijas deputātiem. Tēdējādi, mazākuma partijas varēs pildīt saviem vēlētājiem dotos solījumus, nepieļaujot jaunu, mantkārīgu pilsoņu varas pārņemšanu. Iespējams, ka tie komentētāji, kas šeit svēti tic IEZĪVOTĀJU godaprātam, nemaz nav informēti par šīs apvienības patiesajiem dibinātāju mērķiem…

  9. Jā, vieni no 7 (vairākuma) uz 5 ir zaudējuši, otri no 0 uz 5 ir uzvarējuši. Dinamika :)<br />
    <br />
    Par naudas burbuli gan var runāt tikai tāds, kas vispār nekad neko nav darījis. Te jau tādu gudrinieku gana – piezvaniet tipogrāfijai, piezvaniet māksliniekiem, pajautājiet brīvprātīgajiem, kurus tepat Ikšķilē uz ielas satiekat!<br />
    <br />
    Par pieredzes trūkumu gan piekrītu. Slikti, ka bieži vien kā pārņemama pieredze tiek uztverta tieši tā politika, kuru mēs redzam TV – kombinēšana. Cerams, ka tiks izveidota un audzēta pavisam cita – atklātas un pat mazliet naivas uzticības politikas pieredze.

  10. Runāt šķidri tev tiešām padodās:).<br />
    <br />
    Atskaites ir jāsniedz dažiem citiem, piemēram Jānis lokās un plāta rokas skaidrojot Vilnītim kādēļ tas nav ievēlēts, turpat arī Zutis kas gribēja Viļņus šķelt. <br />
    <br />
    TP var tikai sapņot par ietekmi uz AI.

  11. Ļori savdabīga rezultātu interpretācija. Vieni ar 5 balsīm ir uzvarētāji , otri zaudētāji. Protams , ka oranžie iedzīvotāji ar lielu naudu radīja lielu burbuli, perfekti izmantoja ši laika vājās vietas un apmuļķoja pietiekami daudz cilvēku. Nu ir pienācis laiks atskaitīties naudas devējiem , iegūt reālu varu un ietekmi, bet šoreiz nesanāk. Burbulis pēc laika plīsšis un viss beigsies. Iedzīvotājiem ir jāsaprot , ka ir reāli zaudējuši un biznesa projekts ir beidzies. Ievēlētie deputāti ir nepieredzējuši un neko nevarēs paveikt, jo nav neviena līdera. Vienīgais ko tie varētu paveikt – organizēt pilsētas pasākumus, tie viņiem padodas.

  12. Daugavpilsšoseja caur Ogri ir mazliet dīvaina, bet tur ir tehnoloģiskais “knifs”, kuru laikam pārbaudīt vajag stipra lietus laikā. Ja ūdens no šosejas notekt, tad “viļņi” savu nepieciešamību pierāda. Ikšķiles taisnais asfalts šī raksta bildēs ar visām “peldzonām” iekļuvis. Bet Tīnūžu šoseja ir tāda pati kā Daugavpils, tikai Ogres dome nav bijusi tā pati kas Ikšķiles …

  13. Domāju, ka Ikšķiles bēdu stāsts ar slikto ielu stāvokli nebeigsies tuvākajā laikā. Ja Rudzis paliks pie varas, tad Skolas iela tiks remontēta pēc 4 gadiem, kad sāks strādāt jaunā dome. <br />
    <br />
    sss – kurā vienā nelīdzenā šoseja Ogrē ir super?

  14. Pilniigi vemt gribaas no vecaas partijas. Izraknjaajushi visu Ikšķili un neko nav sataisiijushi. Paskatieties uz Ogri – driiz jau kandidees ar Riigu! Shoseja super, daudz jaunu lielveikalu. A Ikshkjilei? Sabojaatas ielas tikai! Tikai dazhi cilveeki partiijaa ir super, kaa piemeeram, Zane Beekje un Daira Eiduka.

  15. Dacek: Tas tāpēc, ka tādējādi man nāktos nevisai labvēlīgi izteikties par cilvēkiem, kurus uzskatu par negodīgiem un krāpniekiem,kā arī publiski aizskart viņu godu un cieņu bez attiecīgiem tiesiskiem pierādījumiem.<br />
    <br />
    Šitais ir pilnīgs vājprāts, ja jau tev nav nekādu pierādījumu, tad jau tu nevari, pat uzskatīt viņus par “tadiem”. <br />
    Un sanāk tāda muļķīga dižošanas es zinu bet man nav un es neteikšu, saki labāk ka iekša par vāju.

  16. Nu, labi – ir tev viedoklis. Un kas no tā? Tu pat sevi nenosauc, lai varētu tavu viedokli zem āetrām acīm uzklausīt. Tu neesi tik attapīgs, lai gandrīz anonīmā veidā savu novada nākotnei svarīgo informāciju publiskotu bez nopietnu sankciju riska. Par ko tad lai runājam?<br />
    <br />
    Es rakstu sarežģīti. Tā ir. Bet līdz Upītim man vēl augt 🙂 <br />
    <br />
    Vienkāršā valodā – koalīcijai jābūt Iedzīvotāji+2+2+1. Amatu sadalījums lai paliek deputātu ziņā. Vēlāk arī LZS varētu iesaistīt – kad revīziju pabeigs.<br />
    <br />
    Dacek, atgādini savu agrāk pausto variantu, lai citiem nav jāmeklē.

  17. Es zināmu iemeslu dēļ nevēlos šajā publiskajā vietā detalizēti pamatot savu viedokli par Ikšķiles novada iedzīvotājiem labvēlīgāko ievēlēto deputātu koalīciju. Tas tāpēc, ka tādējādi man nāktos nevisai labvēlīgi izteikties par cilvēkiem, kurus uzskatu par negodīgiem un krāpniekiem,kā arī publiski aizskart viņu godu un cieņu bez attiecīgiem tiesiskiem pierādījumiem (tiesā pierādītiem, nevis neesošiem). Un to es nevēlos. Tas varētu izraisīt zināmas tiesiskas sekas (starp citu, par to šeit daudzi komentētāji nedomā nezin kāpēc). Lai mans viedoklis paliek pie manis un mani argumenti pagaidām arī. Tomēr, netiešā (un arī tiešā) veidā jau iepriekš no maniem komentāriem var saprast, kurus cilvēkus uzskatu par atbilstošiem un kurus nē. Diemžēl, arī cilvēki, kurus atbalstu, nav guvuši vairākumu šajā sasaukumā, tēpēc saprotu, ka vīņiem ir nepieciešams pieņemt smagu un arī nepopulāru lēmumu par sadarbību ar citiem ievēlētajiem pārstāvjiem. Un, dod Dievs, ka izvēle būs pareizā. Es, tāpat, kā pārējie komentētāji, dzīvoju Ikšķilē, man arī rūp pārrakto ielu liktenis un citi novada iedzīvotājiem sasāpējušie jautājumi!

  18. Dacek, man nav tādu pilnvaru kādu uzaicināt, bet cik tālu esmu informēts, tad pilnsapulces ir atklātas, tātad vari ierasties viesa statusā. Pie tam, būtu labi ja atklātu savu vārdu, citādi nevar saprast pat dzimumu.

  19. Es nezinu, ko tu noklusē.<br />
    <br />
    Un es nekad neesmu slēpis, ka esmu piedalījies iedzīvotāju kustības veidošanā, tādēļ ideju sakritība ir likmsakarīga.<br />
    <br />
    Varbūt tomēr pasaki savu viedokli par tavuprāt vēlamo koalīciju Domē. Padiskutēsim, ja tavs un mans atšķirsies.

  20. Nu gan sasmīdināji, Andi! Aber lūdzu, uzaicini mani uz to sapulci! Es nebaidos. Tikai, diemžēl, neba jau tik zemu es vērtēju šo spēli, ka domāju, ka aploksnes tādās atklātās sapulcēs dala… Atradis pierādījumu nevainībai.<br />
    Andri! Es Tev nepiedāvātu ne nieka par Tavu rakstīšanu. Vismaz varēji drusku pietēlot objektivitāti, bet Tev no visām spraugām sprāgst ārā tie “iedzīvotāji”. Visiem skaidrs, no kurienes vējš pūš… Mēs taāu abi zinām, ko noklusējam šajā publiskajā telpā, vai ne?

  21. Domāju, ka paranoiķus Ha un Dacek veidīgos vajadzētu uzaicināt uz AI pilnsapulci, tad lai paši redz, kā tur viens otru pērk, dala naudu, saņemam aploksnes no Mākoņtēva utt.

  22. Raksta saturiskā un arī autora vērtība ir apaļa 0 ! Iedzīvotāji ir vienkārši varskārs tautas partijas projekts, kam pilsētas labklājība rūp tik pat cik melns aiz naga un tagad par visām varēm cenšas tikt pie varas, lai vaētu atpelnīt priekšvēlēšanu kampaņā ieguldītos līdzekļus!

  23. Dacek, cik gan slinkam jābūt, lai nepārbaudītu 🙂 Es, kad gribu ko zināt, ņemu “fotoaparātu un blociņu” un staigāju pa Ikšķiles ielām. Ja jau tik ļoti gribas zināt manu cenu, tad piedāvā! <br />
    <br />
    Bet paldies par augsto vērtējumu – varbūt ar laiku būs jāsāk ar rakstīšanu naudu pelnīt. Lai gan žēl būtu zaudēt to brīvību, kas man tagad rakstīšanā ir 🙂

  24. Katru dienu mēs ejam pa šīm neizejamajām ielām un šķendējamies, kur gan skatās pašvaldība, bet tikai dažiem pietiek drosme to teikt skaļāk. Rīkojaties un Jūs nevarēs ignorēt. Nesaprotu kādēļ Daceks neteica šādus vārdus par Jāni (raksts no Diena.LV). Ja Andris dzīvotu Rīgā un bļautu par ielām Ikšķilē, es arī varētu pīt sazvērestības teoriju. <br /> <br /> <br /> <br />Par pirkšanu varu piekrist daļēji, pērkami ir visi, pat Anglijas karaliene, jautajums ir par cenu (nevienmēr viss mērāms naudā). Esu drošs, ka Ikšķiles griezumā nopirkt kāda ieinteresētību ko uzrakstīt ir grūti.

  25. Kāpēc cilvēkiem apziņā ir iesēdies, ka vienmēr par visu tiek saņemta samaksa? <br />
    Domāju, ka ne visi ir pērkami…, lai gan katrs par citiem spriež pēc savas līdzības.<br />
    Ir Ikšķilē iedzīvotāji, kuri ir domājoši un nesavtīgi, kuru dzīves mērķis sniedzas tālāk par savu personīgo labklājību. Saprotu, ka cilvēkiem, kas nevar pieņemt šādu domu ir grūti saparast ka var būt arī tā… Aicinu tomēr pamēģināt pieņemt šo nesavtīguma esamību un mainīt savu dzīves uztveri…

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu