Juceklis Ikšķiles ceļu būvniecībā IV. Ietves

Gājēju slazdi Stacijas ielā.
Gājēju slazdi Stacijas ielā.

Vai Ikšķilē ir gājēji? Ja saskaita tos ielu metrus, kurus var uzskatīt par gājējiem piemērotiem, var nodomāt, ka dzīvojam ASV,

kur bērnus līdz 16 gadiem uz skolu un atpakaļ ved māte vai vecvecāki, bet no 16 gadu vecuma līdz pēdējai stundiņai ar benzīnu darbināms spēkrats ir katra Ikšķiles iedzīvotāja rīcībā. Gājēju ietves ir atrodamas uz aptuveni 10 Ikšķiles ielām.

Diemžēl jāsaka, ka novada vadībai grūtības sagādā arī šo dažu ielu gājēju celiņu uzturēšana. Jau iepriekš aprakstīta Riekstu ielas gājēju celiņa kvalitātes samazināšanās pēc komunikāciju izbūves. Jaunākais sasniegums ceļu būvē ir atrodams Stacijas ielas posmā aiz mazliet nesaskaņotās (nelikumīgās?) “Maxima” (liel)veikala ēkas. Šeit tika veikti pazemes komunikāciju ierakšanas darbi ar daļēju ceļa seguma noņemšanu gan uz braucamās daļas, gan uz ietves. Vārds “daļēji” raksturo arī būvniecības rezultātu, kuru diemžēl atkal ir pamats uzskatīt par bīstamu. Vairākās vietās ietves apmale ir daļēji nomainīta un uzstādīta saskaņā ar standartiem. Diemžēl vecās apmales neatbilst standartam, tādēļ radušies 5-7 cm augsti šķēršļi. Šos šķēršļus es visiem Ikšķiles iedzīvotājiem un viņu viesiem silti ieteiktu ņemt vērā. Sāpīga aizķeršanās aiz ķieģeļa ir mazāk bīstama par aizķeršanos aiz zemē iebetonēta apmales bloka!

Daugavas prospekta un Ozolu ielas jaunā gājēju ietve ir vajadzīgs risinājums un tam noteikti nepieciešams turpinājums. Šajā darbā būtiskus trūkumus atrast nevar un tas priecē gandrīz katru Ikšķiles iedzīvotāju. Gandrīz katru, jo ir tādi, kuri nevēlas staigāt zem elektrības stabu balstiem – neesot laba zīme. Minētais aizspriedums nav nekāds retums. Par to liecina taciņa blakus ietvei …

Dažus gadus atpakaļ pie stacijas izbūvētais Ausekļa ielas posms ar neveiksmīga trotuāra izvietojuma kaitēm nesirgst. Šī iela uz Ādamlauku uzbūvēta bez ietves. Ja nevar labi, tad nedara nekā. Iepriekš izbūvētais Līvciema ielas posma gājēju ceļš kopumā ir tehniski atbilstošs, tikai tas ir tukšs. Šī rajona skolas bērniem būtiskāks ir Strēlnieku ielas šaurais ceļš kalnā tieši aiz domes. Diemžēl šis posms nav iekļauts apstrīdētajā centra detālplānojumā, papildus josla vedīs tikai līdz domes ēkai. Plānotais kāpņu ceļš tieši pie skolas problēmu risina daļēji, jo līdz tam var nokļūt tikai pa Lejas ielu – nepārskatāmu un bez gājēju ietves. Izmantojot jauno Līvciema ielas celiņu, ceļš uz skolu pagarinās par nepilnu kilometru.

Ja man būtu jāizvēlas mūsdienu Ikšķiles anti-simbols, es paliktu pie ietvju un stabu tēmas. Stabs ietves vidū, iespējams, raksturo gan plānošanas spēju, gan attieksmi pret iedzīvotājiem kopumā. Attēlā redzamais šedvrs radies izveidojot autostāvvietu pie Stūra veikala. Stāvvieta atbraukušajiem pircējiem ir vajadzīga, bet vai tikai un vienīgi sariebjot vietējiem gājējiem?

12 KOMENTĀRI

  1. Maksimas pakaļas ietves konstrukcija jau ir šo cēlāju/uzraugu snieguma līmenis. Šoreiz liekas, ka labāk pagaidām pa vecu ceļu pastaigāt, nekā uz jauna nosisties.

  2. Atradushi pie kaa piesieties, nu protams maximu celj tad breeka celjas liidz ar vinju un piesiesies pie jebkura siikuma..nebuutu bijusi maxima buutu bijushas vel ar vien vecas “smirdiigas” ietves….. <br />
    Buutu paceelushi labak breeku par muusu forshajiem ikskiles celjiem…<br />
    <br />

  3. Nezinu, kā ar Lejas ielu, neesmu informēts. Bet Skolas ielas fragmentu no Strēlnieku ielas līdz Lejas ielai Rudzītis ar Karpovu dievojās sakārtot to Oktobrī, to līdz Novembra beigām. Naudiņa esot iedalīta, projektiņš arī kārtībā. Bet kautkā Novembris pamazam tuvojas Finišam, un no sakārtošanas atkal kārtējo reizi “caurums no barankas”. Kā jau parasti. Ja rezultāts nav domāts domes lielummānijas apmierināšanai, bet TIKAI Lejas ielas rajona iedzīvotāju vajadzībām.

  4. Meklēju Lejas ielas rekonstrukciju portālā ikskile.lv un neatradu :)<br />
    <br />
    Vai tā paredzēta kā pārsteiguma dāvana? Vai dāvana tādēļ, lai “zobos neskatītos”?

  5. Ir iespējami ļoti dažādi risinājumi. Gan vienvirziena kustība, gan ielas paplašinājumi atsevišķās vietās mašīnu maiņai (kā 10.tramvajam Rīgā, Katlakalnā un kalnu serpantīnos), gan atsevišķu gājēju ielu noteikšana. Domāju, ka Itālijas un Grieķijas antīkajās pilsētās ielas ir vēl šaurākas, bet, sabiedrībai KOPĪGI domājot, risinājumi tiek atrasti …

  6. Centrā anv ne vainas, bet pārvietoties ar kājām, piemēram, pa manu Lejas ielu ir diezgan ekstrēms pasākums. Ja nāk mašīna, atliek lēkt krūmos. Normāli, jo vairums veco Ikšķiles ielu tika projektētas un būvētas laikā, kad uz 10 mājām labākā gadījumā bija viens moskviās. Bet, ja pašvaldība būtu ar mieru ierīkot ietves, vai iedzīvotāji piekristu pārcelt savu svēto privātīpašumu žogus kaut vai par metru? Brēka sākas jau tad, kad mēģina apcirpt krūmus, kas traucē ielu pārredzamību.

  7. iespējams, iespējams …<br />
    Ja reiz ir defekts, tas jālabo. Ja, potenciāli bīstams defekts, tas nekavējoties jānorobežo. Kas Ikšķilē ir atbildīgs par šo nozari?

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu