Lai svinam Ikšķilē Saprātīgo darbu dienu!

Skolas iela iekškvartāls tumsā.
Skolas iela iekškvartāls tumsā.

Sveicināti, mīļie Ikšķiles iedzīvotāji! Ierosinu šodienu, 2010. gada 4. februāri, iezīmēt Ikšķiles kalendārā kā Saprātīgo darbu dienu.

 Stāstīšu visu pēc kārtas. 
 

Jau 2009. gada jūlijā  internetā un sarunās ar atsevišķiem pašvaldības darbiniekiem tika uzdots jautājums par nakts apgaismojumu Ikšķiles pilsētā – Bērnudārzā naktslampiņas neizslēdz. 2010. gada janvārī bērnudārzs joprojām tiek apgaismots ar maksimālo jaudu visu nakti, bet apkārtējais daudzdzīvokļu māju kvartāls ar vairāk kā 600 mājsaimniecībām ekonomiskajā režīmā – krēslas zonā. Nolēmu noskaidrot, vai manas sajūtas ir pamatotas. 
 

Janvāra beigās Skolas ielas daudzdzīvokļu māju kvartālā tika saskaitītas 20 laternas:

  • 10 ielas laternas (2 deg ar pārtraukumiem), kuras apgaismo ceļus, pa kuriem pārvietojas automašīnas un gājēji, 6 no šīm 10 atrodas pie 2 mājām, kopējais māju skaits 11;
  • 10 ielas laternas (2 nedeg), kuras apgaismo zaļo zonu un tirgus laukumu.
     

Ja salīdzinām šo apgaismojuma sadalījumu ar citiem Ikšķiles kvartāliem, tad sadalot uz mājsaimniecībām, tās varētu būt 1-2 laternas Zaļajās salās, 2-4 Ādamlaukā  vai Jaunikšķilē. Turklāt katra otrā apgaismos zālāju, nevis ceļu! Privātmāju īpašnieki droši vien teiks, ka viņi paši maksā par savas teritorijas apgaismošanu. Viņiem varu atbildēt, ka arī daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji saņem rēķinus par elektrību koplietošanas telpās.  
 

Kāda situācija ir bērnudārzā?  Bērnudārza teritorijā arī ir 20 laternas. Ļoti labi, ka mēs varam atļauties kvalitatīvi apgaismot šīs iestādes, kas strādā no 7:00 līdz 19:00, teritoriju. Tikai kādēļ tas notiek visu nakti, kad iestāde un tās teritorija ir slēgta? Šajā laikā to pašu elektrības apjomu varētu izlietot visa kvartāla izgaismošanai, un tas būtu ieguvums ne tikai kvartāla iedzīvotājiem, bet arī vairākiem simtiem kājāmgājēju, kas izmanto sabiedrisko transportu. 
 

Šāds stāsts ar atkārtotu problēmas pieteikumu bija jau sagatavots, bet šonakt ir noticis brīnums – bērnudārza teritorijas apgaismojums naktī bija izslēdzies un no rītā ieslēdzās (tātad, tas nav elektropiegādes bojājums). Tādēļ arī ierosinu šodienu, 2010. gada 4. februāri, nosaukt par Saprātīgo darbu dienu. Lai katru gadu varam sev priecīgi atgādinātu, ka saprātīgas lietas ir darāmas neatkarīgi no tā, kas tās ierosina. Protams, minētais nav vienīgais saprātīgais darbs, kas veikts, bet ļoti daudzi vēl priekšā… 
 

Ja Ikšķiles pašvaldība ar šo beidzot pāriet ekonomiskajā (normālajā) režīmā, kāds jau bija līdz 2008./09. gada ziemai, tad arī es varu iztikt ar esošo kvartāla apgaismojuma apjomu un taupīt kopā ar novadu. Dažas laternas gan apgaismo vietas, kur tumšajā laikā pat mūžīgie dzīvas svinētāji neuzturas… Ja novadam izdotos naktī izslēgt daļu no Skolas ielas maģistrālā apgaismojuma, ietaupījums dubultotos. 
 

Gribētos pateikt paldies tai gudrajai galvai un āaklajām rokām, kas sistēmu saremontēja… Un gribās arī uzzināt, kas samaksās rēķinu par vairāk kā 6 mēnešu bezjēdzīgu elektrības tērēšanu. Sabiedrība jau samaksāja, bet par katru tādu lietu taāu atbild arī kāda konkrēta maza vai liela amata persona!

 

3 KOMENTĀRI

  1. Piekrītu “iedzīvotāja” komentāram. Vakar, šodien mūsu mājā ūdens nelietojams, notecini, bet pēc brīža atkal tāds pats. Vai tiešām nav neviena atbildīgā, kurš vismaz izskaidrotu situāciju? Parastie sadzīvē lietojamie ūdens filtri dzīvokļos ir neefektīvi, bet jaudīgie ir dārgi gan paši par sevi, gan ekspluatācijā. Daudzdzīvokļu majai tāds maksātu sākot no ls600. Ir nekorekti piestādīt rēķinus par nekvalitatīvu pakalpojumu, jo ūdeni navar izmantot pēc būtības.

  2. Paldies par jūsu rakstu.Vēl varētu uzrakstīt arī par Ikšķiles daudzdzīvokļu namiem ,kur regulāri pa ūdens trubām tiek padots rūsains ūdens.Nu piegriezies jau ir dikti,aizbildinās ar remontiem.Bet ūdens skaitītājs ta griežas ,veļas mašīnas tiek jātas u.t.t.Jā jūs teiksiet filtri ūdenim,bet es maksāju par to ,lai man būtu piegādāts tīrs ūdens nevis lauzīt galvu par filtriem.Cik ilgi tas filtrs vilks tādus dubļus būs vien jāmaina ātri vien.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu