RĪTS

Laine Kalnaize
Laine Kalnaize

14. martā pl. 12.00 Ikšķiles ev. luteriskās baznīcas Izstāžu telpā tiek atklāta mākslinieāu LAINES KAINAIZES, KRISTĪNES LAZDĀNES un ANDAS POIKĀNES darbu izstāde RĪTS.

Šajā izstāžu telpā jau piekto gadu notiek regulāra un aktīva izstāžu darbība.

Ar savu radošo darbu ikšķiliešus un pilsētas viesus šeit iepazīstinājuši vairāk kā āetrdesmit autori, galvenokārt gleznotāji, grafiķi, fotomākslinieki – gan profesionāļi, gan amatiermākslas meistari. 

Lielisks, krāšņs notikums bija pazīstamās tekstilmākslinieces, Ogres Amatniecības vidusskolas direktores Astras Rubenes personālizstāde 2006. gadā.

Tajā pat gadā baznīcas dārzā tika eksponēta dārza keramika – profesionāla, vienota vides objektu kolekcija sadarbībā ar Ogres keramikas simpoziju organizatoriem.

Īpaši jāatzīmē arī ievērojamās novadnieces, Jāņa Kugas audzēknes mākslinieces Valijas Liepiņas simtgadei veltītā izstāde 2008. gadā.

Pirms gada ar savu daiļradi iepazīstināja ikšķilietis Valdis Kaprālis.

No pēdējā laikā notikušajām gribu atzīmēt jaunās, talantīgās grafiķes Lāsmas Pujātes darbu izstādi. Arī viņa ir ikšķiliete. 

Rietumeiropā un Skandināvijā  kultūras, mākslas projekti, kas top, dažādu konfesiju draudzēm sadarbojoties ar vietējām pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, privātpersonām, ir plaši izplatīta un ļoti veiksmīga prakse. Ieguvēji, protams, ir pilsētas, ciema, novada iedzīvotāji. Arī Latvijā pamazām ienāk šī prakse. Ikšķilē, galvenokārt pateicoties luterāņu draudzes enerģiskās priekšnieces Spodras Zirnes mērķtiecībai un tālredzībai, šāda veida sadarbība lielākā vai mazākā mērā tiek īstenota jau kopš baznīcas atjaunošanas sākuma gadiem. 

Šī pavasara izstāde pieminama arī  šajā aspektā. Lai arī pašvaldībai lūgtais un saņemtais atbalsts šajā gadījumā ir salīdzinoši neliels, tomēr mērķtiecīgi virzīts un līdz ar to Ikšķiles kultūras procesam būtisks. Izstāžu telpai bija nepieciešams izgatavot podestus, jo tas ļauj ievērojami paplašināt ekspozīciju spektru. 

Jaunās izstādes autorēm, Latvijā  un Eiropā atzītajām māksliniecēm Kristīnei Lazdānei un Andai Poikānei ar Ikšķili ir īpašas attiecības. Ikšķiles baznīcas jaunā interjera iecerēs un projektā paredzētās altārdaļas mozaīkas tapa, pateicoties abām jaunajām māksliniecēm, viņu pašaizliedzīgajam darbam, radošajai elastībai, spējai iekļauties komandas darbā.

Jau sen plānojām iepazīstināt ikšķiliešus ar mākslinieāu radošo darbību plašākā aspektā. Patreiz apskatāmo darbu lielākā daļa tapusi pēdējā laikā, domājot par jauno izstādi. 

Pazīstamās gleznotājas Laines Kainaizes iespaidīgā kolekcija „Mans gars gavilē Dievā’’ tapusi vairāku gadu laikā un pirms Ikšķiles eksponēta Liepājas muzejā. 

Turpmākās ieceres saistās ar jau tradicionālo Latvijas Mākslas akadēmijas studentu Ikšķiles prakses noslēguma izstādi, virtuozās porcelāna mākslinieces, ikšķilietes Žanetes Žvīgures personālizstādi, Ikšķiles jubilejai veltītām izstādēm un notikumiem. 

Visi ir laipni aicināti apmeklēt jauno izstādi RĪTS un turpmākos kultūras notikumus Izstāžu telpā Ikšķiles ev. luteriskajā baznīcā, Daugavas prospektā 10. 

MAIJA AVOTA, projektu koordinatore

Izstāde apskatāma Ikšķiles ev.lut. baznīcas Izstāžu telpā
no 14.marta līdz 10.maijam sestdienās no pl.15.00 līdz 17.00, svētdienās no pl. 11.30 līdz 14.30.
Par izstādes apmeklējumu pārējās dienās un citos laikos lūdzu zvanīt pa tel.65030328.

2 KOMENTĀRI

  1. Izstāde apskatāma Ikšķiles ev.lut. baznīcas Izstāžu telpā <br />
    no 14.marta līdz 10.maijam sestdienās no pl.15.00 līdz 17.00, svētdienās no pl. 11.30 līdz 14.30.<br />
    Par izstādes apmeklējumu pārējās dienās un citos laikos lūdzu zvanīt pa tel.65030328.<br />
    <br />
    <br />
    <br />
    <br />
    <br />

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu