Teātra dienas Ikšķilē

Teātra dienas Ikšķilē.
Teātra dienas Ikšķilē.

Ikšķiles 825 jubilejas gadā Ikšķiles Kultūras biedrība aicina līksmot un jautri pavadīt Teātra dienas Ikšķilē!

27. un 28. martā Ikšķiles Tautas namā būs interesanti un jautri brīži divu dienu garumā. 

      Teātra dienas – tā ir tribīne. No tribīnes nevar melot un teikt formālus vārdus. Tā nav tikai skatuve un ir svarīgi, lai no šīs tribīnes skanētu ne tikai joki un disko ritmi, bet arī vēl kāda cita, daudz nopietnāka stīga− tā Valdis Lūriņš rakstīja jaunatnes žurnālam „Liesma”. 

Jau 83 gadus, kopš Ikšķilē darbojas Kultūras biedrība, ŠEIT SPĒLĒ TEĀTRI! 

Teātra dienu programmā: 

      Sestdienā  esat aicināti apmeklēt apjomīgu izstādi, kurā ir apkopots nozīmīgs kultūras mantojums. Vakarā jūs priecēs un izklaidēs gan Dailes, gan Nacionālā teātra aktieri. Dalību ņems arī Ikšķiles skolēnu teātris, Ikšķiles amatieru teātris un Improvizācijas teātra studija „Improzoo”. Noslēgumā balle ar Ufo. Ieeja Ls 3 un groziņš.

      Svētdien dienā bezmaksas izrāde bērniem – „Kā Sarkangalvīte ar vilku spēlējās”. Vakarā – režisores Margas Teteres piemiņas vakars. Ieeja Ls 2.

Uz tikšanos Ikšķiles Tautas namā! 

Papildus informācija pa tālruni 65030144 vai 26368089

Teātra dienas Ikšķilē

Tāds ir tas letiņš – spēlē teātri vēl šobaltdien!

1978. gada 27. martā, kad Latvijā parādījās pirmās hipiju nometnes, galvaspilsētā Rīgā pirmo reizi svinēja Teātra dienas! 

      Teātra dienas – tā ir tribīne. No tribīnes nevar melot un teikt formālus vārdus. Tā nav tikai skatuve un ir svarīgi, lai no šīs tribīnes skanētu ne tikai joki un disko ritmi, bet arī vēl kāda cita, daudz nopietnāka stīga − tā Valdis Lūriņš toreiz rakstīja jaunatnes žurnālam „Liesma”.

              Pirms 83 gadiem, 1927. gada 30. novembrī, kad nodibinājās Ikšķiles Kultūras biedrība, aktīvu darbību uzsāka drāmas ansamblis. Jau 1928. gada vasarā tika iestudēta un izrādīta A. Jarviluoma luga „Ziemeļnieki”. Vasarās izrādes notika Ozoliņu parkā, Ogrē, Koknesē, Baldonē un citur, līdz pienāca ilgi gaidītais brīdis, kad 1938. gada 30. jūlijā, savā jaunuzceltajā biedrības namā, varēja izrādīt režisora Arnolda Kalniņa iestudēto T. Pakkala lugu „Koku pludinātāji”.

               Sešdesmitajos gados aktīvu amatierteātra darbību turpināja režisores Māra Blumberga, viņas meita Silvija Blumberga, kā arī skolotāja Genoveva Krišņova. Kad 1960. gadā par Ikšķiles amatierteātra režisori kļuva Marga Tetere, sākās aktīva pašdarbības kolektīvu darbība – režisore iestudēja ap 27 koncertizrādes, teatralizētus uzvedumus un dzejas izrādes. Koncertuzvedums „Ugunssargs” (1973) vien piedzīvoja simts izrādes visā Latvijā. Sākumā iestudējumus vasarās izrādīja Ozoliņa parkā Daugavas krastā. Tad 1981. gada 23. jūnijā Ikšķilē atklāja brīvdabas estrādi, kuras būvēšanas iniciatore un rosinātāja bija Marga Tetere, bet viņas dzīvesbiedrs aktieris Kārlis Valdmanis (arī daudzu uzvedumu režisors un dalībnieks) bija viens no Ikšķiles brīvdabas estrādes cēlējiem. Estrādi projektēja būvinženieris Artūrs Freimanis, bet kolhozs „Juglas zieds” sniedza ciematam lielu atbalstu brīvdabas estrādes celtniecības darbos. Ar lugām „Vaidelote” un „Zaudētie gadi” Ikšķiles aktieru trupa apbraukāja gandrīz visu Latviju ar viesizrādēm.

      Sensacionāli un ar negaidītu apmeklētību tika iestudēta izrāde „Trīnes grēki”, kurā dalību ņēma bijušā kolhoza „Juglas Zieds” priekšsēdētājs Ansis Trapiņš. Iespējams, arī tagad, iedzīvotājiem par prieku un pārsteigumu pēc Tautas nama remonta mēs varētu gaidīt, ka uz skatuves kāps pašreizējais Ikšķiles pašvaldības priekšsēdētājs un Ikšķiles kultūras biedrības biedrs Indulis Trapiņš.

      1972. gadā students Zigmārs Liepiņš turpināja vadīt Ulda Freiberga aizsākto vokāli instrumentālo ansambli „Alone”. Daudzi populāri un ievērojami mākslinieki, aktieri un režisori ir viesojušies un strādājuši Ikšķiles Tautas namā.

      1981. gadā, kad ikšķilieši kopīgiem spēkiem uzbūvēja savu brīvdabas estrādi, tās atklāšanā, neticami, bet piedalījās ap 6000 skatītāji. Šis Ikšķilei ļoti nozīmīgais notikums atbalsojās ne tikai visā Latvijā, tas kļuva zināms arī ārpus Latvijas – viesiem no ārvalstīm, kuri ieradās ar vairākiem autobusiem. Ik gadu skatītāji brauca uz aizvien jaunām izrādēm un pasākumiem Līgo vakarā. 1987. gada 23. jūnijā režisors Miervaldis Mozers iestudēja koncertuzvedumu „Līgo, līgo!” ar Kultūras nama jauniešu deju kolektīva, koru „Juventus”, „Juglas zieds” piedalīšanos, ar Elzu Radziņu Jāņu mātes lomā un Jāni Skani – Jāņa lomā. 1988. gada 14. augustā koncertuzvedumā A. Pumpura „Lāāplēsim -100” Miervalda Mozera režijā piedalījās LVK studentu un absolventu kamerkoris Normunda Vaiāa vadībā, instrumentālā grupa Madara Kalniņa vadībā, TDA „Lāāplēsis” Vaira Ceimera vadībā un – Ikšķiles Tautas teātris. Lomās: Spīdola – Katrīna Pasternaka, Lāāplēsis – Andrejs Žagars, Laika vēstnieks – Ints Burāns.

      Šobrīd šīs atmiņas par Jāņiem Ikšķilē ir skaistas un sentimentālas par laiku, kad teātri mīlēja un teātris iepriecināja visas paaudzes. 1986. gadā ikšķiliešu teātra trupai piešķīra Muzikāli dramatiskā tautas teātra ansambļa nosaukumu, vēlāk – Amatieru teātra.

 

      Pirms 25 gadiem Ikšķiles pilsētas 800 gadu jubileja tika svinēta visā Ikšķilē – Daugavmalā uz dambīša, estrādē, krastā pie Meinarda baznīcas, parkos un skolas pļaviņā.

      1989. gadā, pēc Kultūras biedrības statusa atjaunošanas, Valdis Lūriņš un Andris Jakubāns pulcēja daudzus skatītājus uz izrādi „Jauns un traks”. 1997. gadā režisore Elga Zēģele izveidoja jauniešu studiju, diemžēl tikai ar vienu, bet skaistu izrādi – J. Jaunsudrabiņa „Jo pliks, jo traks”.

      Pavisam nesenā vēsturē, 2004. gadā, Ikšķilē varēja skatīt režisora Naura Klētnieka inscenētās izrādes „Ķīnas vāze” un „No saldenās pudeles”. 2005. gada 23. jūnijā Līgo svētku uzvedums „Mucenieks un Muceniece”, režisors Nauris Klētnieks. Piedalās: Ikšķiles amatierteātris, Dailes teātra aktieris Didzis Eglītis, Nacionālā teātra aktieris Egils Melnbārdis, jauktais koris „Ikšķile”, deju kolektīvs „Pavards”, pūtēju orķestris „Ciemupe”, muzikālais noformējums Modris Krūmiņš. 2006. gada 13. augustā pilsētas svētkos pirmizrāde brīvdabas estrādē – R. Blaumaņa „No saldenās pudeles”, režisors Nauris Klētnieks. Lomās: Inta Vītola, Anete Vanaga, Dace Strazdiņa, Juris Pavlovs, Konrāds Lorencis, Artūra Škuts, Edijs Čibels, Kristīne Saule, Andris Peismalietis.

             Šogad Teātra dienās pieminēsim Ikšķiles tautas teātra dvēseli – Margu Teteri, kurai šogad būtu 98. jubileja. Divdesmit divus savas dzīves gadus Marga Tetere ar mīlestību veltīja Ikšķiles iedzīvotājiem un, protams, teātrim.

      Ikšķiles Tautas nams ir atvērts un gaida arvien jaunus māksliniekus un viesus.

 

Uz tikšanos Ikšķiles Teātra dienās!

4 KOMENTĀRI

  1. Ginc tác kasçígs…<br />
    Parasti jau rakstu autori paseko komentaariem, ja ir ieintereseeti savaa lietaa. Ja atbilde tiktu sheit ierakstiita, taa nebuutu slikta reklaama labam pasaakumam.

  2. Vai uz sestdienas pasākumu skolniekiem, studentiem paredzētas kādas atlaides? <br />
    Man nav Ls 3, ko tērēt šim vakaram, biļete no Ogres arī jāpērk, bet piedalīties gribētos, jo esmu IMPROZOO fane un ne es vienīgā tāda…

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu