P/A Līvi prioritāte – iedzīvotāju vajadzības

Ivars Viļums
Ivars Viļums

Pašvaldības aģentūra Līvi jau kopš dibināšanas 2006. gadā pārņēmusi visas Ikšķiles komunālās saimniecības uzņēmuma funkcijas: veic ēku un teritoriju apsaimniekošanu, uztur kārtībā ielas un ceļus, atbild par ūdens un kanalizācijas centralizēto sistēmu, kā arī gādā, lai iedzīvotāju mājokļos būtu silti.

Vaicāts par uzņēmuma darbības prioritātēm, PA Līvi direktors Jānis Gunārs Rubenis saka: “Nevar nodalīt vienu sfēru, jo mūsu uzņēmuma pamatfunkcija ir strādāt iedzīvotāju komfortam, nodrošinot visu iepriekšminēto pakalpojumu kvalitatīvu sniegšanu.”

Top ūdens atdzelžošanas stacija un notekūdeņu attīrīšanas iekārtas

ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta Ikšķiles ūdenssaimniecības attīstības I kārta ietvaros ir pabeigti ūdensvada un kanalizācijas tīklu iebūves darbi 2008. gada 15. februārī noslēgtā līguma Ūdensvada un kanalizācijas tīklu atjaunošana un paplašināšana Ikšķilē ietvaros. Kopumā izbūvēti 20,7 km ūdensvada un 17 km kanalizācijas tīklu, taāu ar šādu tīklu garumu uzņēmums vēl nespēj nodrošināt pieeju centralizētajai ūdens un kanalizācijas sistēmai visiem pilsētas iedzīvotājiem. Tāpēc uzņēmuma ūdenssaimniecības dienesta vadītājs Ivars Viļums jau spriež par ūdenssaimniecības attīstības programmas 2. kārtu, kurā jāizbūvē vēl vismaz 20 km ūdensvada un apmēram tikpat kanalizācijas tīklu. Tikai tad visos Ikšķiles privātmāju rajonos būs nodrošināta pieeja mūsdienīgām komunikācijām. Projekta ietvaros pie katra zemes gabala līdz tā kadastra robežai tiek pievadīti komunikāciju pieslēguma izvadi, taāu pieslēgšana iedzīvotājiem jāveic par saviem līdzekļiem.

Līdz šā gada beigām ieplānots nodot ekspluatācijā jauno dzeramā ūdens sagatavošanas staciju, tai skaitā ūdens atdzelžošanas iekārtas. Jāuzbūvē arī notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Kopējās projekta izmaksas ir ap 7 miljoniem latu, no tiem 85% sedz ES Kohēzijas fonda finansējums. Līdz šā gada sākumam bija apgūti 5 miljoni, bet atlikušo summu apgūs līdz gada nogalei, kad ieplānots projekta beigu termiņš.

Sākot ar 2010. gada 1. janvāri, ūdensvada un kanalizācijas pieslēguma maksa nav jāmaksā. Šo lēmumu pieņēma Ikšķiles novada dome savā 2009. gada pēdējā sēdē 22. decembrī.

Iedzīvotājiem jādomā par ēku siltināšanu

Summa, ko maksājam par siltumu savos dzīvokļos, nav atkarīga tikai no siltuma tarifa, bet arī āra gaisa temperatūras un ēkas tehniskā stāvokļa un spējas saglabāt siltumu. Diemžēl lielākajā daļā daudzdzīvokļu māju siltuma zudumi caur ārsienām, nekvalitatīviem logiem un durvīm, bēniņu pārsegumiem un pagrabiem ir nepiedodami lieli. ES energoefektivitātes uzlabošanas programma, kas paredz segt 50% no attiecināmajām izmaksām ēku siltināšanas projektos un 80% no izmaksām, kas saistās ar ēku energoauditu, tehniskā stāvokļa apsekošanu un vienkāršota projekta izstrādi, ir spēkā jau vairāk nekā gadu, taāu Ikšķilē vēl neviena māja nav uzsākusi renovācijas procesu. Ēku apsaimniekošanas dienesta vadītājs Kaspars Grīnbergs informē: “PA Līvi veic 19 daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Piedāvājam saviem klientiem pilnvērtīgu informāciju par iespējamā finansējuma saņemšanu, taāu iedzīvotājiem pašiem ir jānāk ar iniciatīvu un jāsāk darboties. ES fondi tagad paredz arī atalgojumu cilvēkiem, kuri uzņemas vadīt visu procesu. Iespējams, ka tie būs māju vecākie.”

Neraugoties uz aizvadīto ļoti auksto ziemu, iedzīvotājiem par siltumu bija jāmaksā tikai nedaudz vairāk nekā iepriekšējā apkures sezonā. Izmaksas kompensējās ar dabasgāzes cenas kritumu, taāu Kaspars Grīnbergs uzsver: “Gāzes cena sāk pieaugt, un nākamajā sezonā tā būs augstāka, līdz ar to lielāka būs arī cena par piegādāto siltuma megavatstundu. Esam uzsākuši siltumtrašu rekonstrukciju, kas dos iespēju samazināt zudumus trasēs, līdz ar to arī megavatstundas cenu patērētājam. Taāu labākajā gadījumā šie pasākumi novērsīs būtisku tarifu pieaugumu. Tāpat rudens pusē startēsim ES fonda programmā par finansējuma saņemšanu siltumtrašu rekonstrukcijai zudumu samazināšanai.”

Lapas un zarus kompostēs

Jau šobrīd Ikšķilē trīs vietās ir organizēta dalītā atkritumu savākšana, un pēc vienošanās ar SIA Ķilupe vēl trīs vietās tiks izvietots pa trim konteineriem, kur iedzīvotāji varēs šķirot atkritumus, informē Rubenis. Ir atrasta vieta arī lielgabarīta atkritumu savākšanas laukumam, kur bez maksas varēs nodot stiklu, ledusskapjus un citu sadzīves tehniku, vecās mēbeles. Pēc jautājuma aktualizēšanas novada domē par lapu un zaru dedzināšanu pilsētas teritorijā ir pieņemts lēmums izveidot komposta laukumu, kur tiks izmantotas arī atūdeņotās un nostādinātās dūņas no notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Izveidoto kompostu izmantos parku un skvēru apzaļumošanā. PA Līvi jau šobrīd iedzīvotāju savāktās lapas piedāvā aizvest bez maksas.

8 KOMENTĀRI

  1. Ūdens sildīšana Ls 2,92 m3 + PVN 10%. Vēl cirkulācijas siltums Ls 9,52 par gabalu (?) + PVN 10%. KasparF, tev taāu tāds pats rēķins? Siltais ūdens 5 m3 4 cilvēku ģimenei ap Ls 26. Vēl Ls 5 par to pašu ūdeni aukstu un kanalizācijā. Vai atkal AI vaina? Kur Latvijā dārgāk?

  2. Sveiciens Līviem!<br />
    Šodien jums ir lieliska iespēja parūpēties par iedzivotāju vajadzībām – no krāna pazudis dzeltenais ūdens un avāriju meistars saka, ka nezinot, kad tas ūdens parādīšoties. Viņa atbilde man bija pretjautājums: “Zini, cik ilgā laikā var uzpumpēt torni?” Es nezinu!<br />
    <br />
    Ja atbilde uz šo eksistenciālo jautājumu būs jāmeklē NRA, Viļuma kungs, iesūtiet linku!

  3. Gribetos zinat,kādi ir siltuma zudumi no siltuma trasēm,ja aukstā sniegotā ziemā visas siltumtrases ir bez sniega.Piemēram no Skolas ielas -9 līdz skolotāju mājai .Tur kadi 300m sniegs bija nokausēts,mājas iedzīvotajiem ir astronomiskas summas pat par 1.ist dz. Man dzīvoklī pietika nomainīt logus,lai dzīvoklī būtu 24.grādi pašā aukstakajā laikā.

  4. Kāpēc apkures cena Ikšļilē ir viena no Latvijā augstākajām? Vai tiešām Iķškiles mājas ir vissliktākajā stāvoklī Latvijā? Ja jau tā ir, ta kāpēc, atšķirībā no citām pašvaldībām, vēl joprojām neviena māja netiek siltināta?

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu