Uz sākumu Ziņas Pilsētā RAPLM apšauba 200 000 latu vērto Ikšķiles kultūras nama projektu

RAPLM apšauba 200 000 latu vērto Ikšķiles kultūras nama projektu

Ikšķiles Estrāde 2008.gada vasarā.
Ikšķiles Estrāde 2008.gada vasarā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), izvērtējot Ikšķiles novada domes rīcību kultūras nama tehniskā projekta izstrādē, kas izmaksājusi 237 220 latus, secinājusi, ka atbilstoši novada teritorijas plānojumam pašvaldībai nebija un nav tiesiska pamata realizēt šo projektu, pastāstīja RAPLM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Ilze Dišlere.

Novada pašvaldība 2007.gada sākumā noslēdza līgumu par Ikšķiles novada kultūras nama būvobjekta tehniskā projekta izstrādi bez spēkā esoša detālplānojuma, kā arī netika ievērots Būvniecības likums, kas paredz, ka būvēt drīkst, ja tas tiek veikts saskaņā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu, detālplānojumu un šo plānojumu sastāvā esošajiem apbūves noteikumiem.

Ikšķiles novada pašvaldības saistošie noteikumi paredz, ka jauktas atpūtas teritorijā ar sportu, tūrismu un atpūtu saistītu objektu būvniecību nepieciešams pamatot ar detālplānojumu. Pēc RAPLM rīcībā esošās informācijas, Ikšķiles novada domē detālplānojuma projekts par Skolas ielas kvartālu, kurā ir iekļauta jauna kultūras nama objekta apvienošana ar estrādes rekonstrukciju, tika atcelts.

Neskatoties uz ministrijas izteiktajiem iebildumiem, Ikšķiles novada pašvaldība tos neņēma vērā un pagarināja būvprojekta tehniskā projekta izstrādes izpildes termiņu, tādējādi mēģinot legalizēt noslēgtā līguma tiesiskumu pēc detālplānojuma stāšanās spēkā, informē RAPLM.

Ministrija, izvērtējot radušos situāciju, uzskata, ka finanšu līdzekļi vairāk nekā 200 000 latu apmērā ir izlietoti būvprojektam, kurš nav izstrādāts atbilstoši detālplānojumam.

Tāpat RAPLM secināja, ka pašvaldības brīvdabas estrāde tika iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējas nozīmes valsts aizsargājamais kultūras piemineklis – vēsturiska notikuma vieta. Noteikumi paredz, ja, veicot saimniecisku darbību, paredzama kultūras pieminekļa vai tā aizsardzības zonas pārveidošana, kas būtiski maina pieminekļa funkciju vai formu, nepieciešams iepriekš iesniegt attiecīgas atļaujas. Līdz ar to vietējās nozīmes valsts aizsargājamajam kultūras piemineklī – Ikšķiles brīvdabas estrādē – ir liegts sākt būvniecību.

RAPLM uzskata, ka Ikšķiles novada pašvaldībai bija jāņem vērā ierobežojumi attiecībā uz valsts aizsargājamo kultūras pieminekli un tā aizsardzības zonu.

Pašvaldība nav ievērojusi likuma par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu, kas noteic, ka jebkurai rīcībai ar pašvaldības finanšu līdzekļiem un mantu jābūt likumīgai. Līdz ar to pašvaldība ar tiem var rīkoties atbilstoši tiesiskajā regulējumā noteiktajā kārtībā.

Kā norāda RAPLM, Ikšķiles novada pašvaldība nav nodrošinājusi būvniecības procesa tiesiskumu savā darbībā, kā to nosaka likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmā daļa, – ka pašvaldībai jānodrošina būvniecības procesa tiesiskums savā administratīvajā teritorijā.

Ministrija uzskata, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas jau kopš 2007.gada pēta Ikšķiles jaunā kultūras nama projektēšanu, vajadzētu vēlreiz pievērsties šim jautājumam.

Kā ziņots, Ikšķiles novada iedzīvotāji protestēja pret ambiciozā un dārgā kultūras centra “Kultūras kalns” projekta realizēšanu pašvaldībā. Ikšķiles novada sabiedrībai aktīvi iesaistoties, projekts tika apstādināts.

http://www.delfi.lv/news/national/novadi/article.php?id=31637593

 

RESURSSDelfi.lv

17 KOMENTĀRI

  1. Domājams, ka “foršo projektu” vari dabūt. Vajag griezties pie pašvaldības esošām vai bijušām amatpersonām vai pie “foršā projekta” slavenās līdzautores. Varbūt par puscenu varēsi dabūt. Bet ko ar to iesāksi? – Agrāk, kad rasēja uz vatmaņpapīra,taupīgi cilvēki izmantoja otru pusi, bet ko tagad?

  2. Gribēt var daudz ko. Es,piemēram, gribu gudrus domniekus un inteliģentu, tālredzīgu pašvaldības vadību. Bet – nav lemts…

  3. gribam kultūras nama foršo projektu, ko Ikstena un Villeruši noraka! estrāde stāv tukša un sapelējusi, tāpāt vecais sapelējušais kultūršķūnis. drīz sabruks, tad jūs visi 5 Ikšķiles aiztāvji varēsiet gaudot cik gribat. nekas navpa velti iztērēts, ja vien nebūtu foršais projekts norakts. man kauns par mūsu pilsētas tā saucamajiem aiztāvjiem!

  4. Beidzat vienu reizi vārīties par to estrādi. <br />
    1. Atradāt šedevru, kuram nevar pieskārties. Dzīve tak mainās.<br />
    2. Atbildat uz jautājumu: kas tajā estrādē notiek?<br />
    Varbūt kļūdos, bet visu laiku liekas ka U… & Co grib tajā estrādē un kultūras namā realizēt kautkādas savas biznesa intereses. Diemžēl reali neredzu ka kāds kaut ko līdz galam reāli novestu.<br />
    Tā nu sanāk, paši neko nevaram izdarīt un citem arī neļaujam.

  5. Kas maksā par pagājušās muļķības aktualizēšanu? Estrādi aizsargā likums, nevienam šeptmanism to nojaukt neizdosies. Ikšķile jāveido kulturāli un racionāli nevis agresīvi un tumsonīgi.

  6. 1200 ikšķilieši augstu vērtē estrādes vēsturisko vērtību, labo akustiku un ciena 80-to gadu entuziastu darbu un parakstījās par estrādes saglabāšanu, tādēļ citādi domājošiem vajadzētu gan padomāt vai viņu nemaldās. Ja dažiem šķiet, ka viņi ir gudrāki par visiem, iesakam būvēt savu vidi nevis postīt citiem piederošu. Vēl neviens projekts nav pabeigts, arī Rudzīšlaika murgs ne. Nomierinieties, nekas nenotiks tā kā Rudzīša un Karpova laikos.

  7. 237000 + procentiem un soda naudas labi noderēs ielu remontiem. Par nepabeigtu un nederīgu projektu vispār nav jāmaksā. Lai tik KNAB aktivizē un piedzen izšeptēto naudu.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu