Iedzīvotāji neatbalsta Ikšķiles kultūras nama rekonstrukciju

Ikšķiles kultūras biedrības nama rekonstrukcijas meta attēli.
Ikšķiles kultūras biedrības nama rekonstrukcijas meta attēli.

Vakar, 12.maijā, Ikšķiles novada domes komiteju sēdē būvvaldes vadītāja Anda Kauliņa iepazīstināja deputātus ar sabiedriskās apspriešanas rezultātiem kultūras nama un brīvdabas rekonstrukcijas meta projektam.

Kaut gan arhitekta Ulda Asarīša piedāvātais meta projekts figurējis jau iepriekšējā domes deputātu sasaukuma laikā, pašvaldībā tas tika iesniegts tikai šāgada aprīļa sākumā. A.Kauliņa projekta ilgo ceļu pie sabiedrības skaidro ar dažādiem škēršļiem, ko izraisījušas Ikšķiles kultūras biedrības aktivitātes un citi neparedzēti iemesli.
 
Sabiedriskā apspriešana notika laikā no 6.aprīļa līdz 5.maijam, un tās ietvaros tika organizēta prezentācijas sapulce, kuras laikā arhitekts Uldis Asarītis iepazīstināja iedzīvotājus ar iecerēto kultūras nama rekonstrukciju.

Sapulces dalībnieku domas dalījās, un viens kopīgs viedoklis tās gaitā neizkristalizējās. Daudz konkrētāk iedzīvotāji savas domas pauduši sabiedriskās apspriešanas aptaujas laikā. Ikšķiles novada pašvaldībā tika saņemtas 49 aptaujas lapas. 41 aptaujas lapā pausts noraidījums šādas rekonstrukcijas variantam, savukārt atbalsts esošās ēkas rekonstrukcijai pausts tikai 8 aptaujas lapās.

Kopējais iedzīvotāju viedoklis ir, ka Ikšķilei nepieciešams plašāks kultūras nams, kur sekmīgi varētu darboties visi pašdarbības kolektīvi, un skatītāju zāle līdz 500 sēdvietām (Asarīša projektā tika paredzēta skatītāju zāle 250 vietām – red.).

Iedzīvotāji arī izteikušies, ka līdzekļu ieguldīšana esošā kultūras nama rekonstrukcijā, veidojot piebūves, būtu neracionāla līdzekļu izlietošana, kas, vienalga, nedotu vajadzīgo telpu apjomu.

Uz jautājumu par vecās ēkas nojaukšanu vai saglabāšanu, 13 iedzīvotāji izteikušies par ēkas nojaukšanu, 27 uzskata, ka ēka saglabājama kā vēturiska celtne to renovējot, bet  8 aptaujas lapās nav izteikts viedoklis šajā jautājumā. Arī sabiedriskās apspriešanas organizētajā prezentācijas sapulcē domas dalījās par nepieciešamību saglabāt vai nojaukt esošo ēku.

Galvenie sabiedriskās apspriešanas secinājumi – saglabāt kultūras biedrības namu tā vēsturiskajā veidolā, savedot kārtībā un turpinot remontu, kas jau ir uzsākts, tajā pašā laikā domājot par jauna kultūras nama celtniecību.

Procesu atvieglo fakts, ka ideja par jauna kultūras nama jeb sabiedriskā centra celtniecību, ietverta arī Ikšķiles novada ilgtermiņa attīstības programmā, kas vēl ir tapšanas stadijā.

“Ņemot vērā sabiedriskās apspriešanas rezultātus un konsultējoties ar kultūrvides komisiju, tagad mēs varēsim konkrētāk formulēt ideju par jauna kultūras nama celtniecību,” norāda Ikšķiles novada domes priekšsēdetājs Indulis Trapiņš.

Vēl ir tikai jāatrod piemērota vieta, kur varētu atrasties jaunais kultūras nams.

2 KOMENTĀRI

  1. Mans viedoklis – vecais ir nojaucams, kad ir skaidrs un no sabiedrības puses akceptēts, kas jauns vietā būvējams. Līdz tam uzturam darba kārtībā un normāli finansējam ne tikai apkuri, bet arī cilvēkus, kas tur darbu organizē. <br />
    Nākotnē es tur iedomājos tiešām sabiedrisko centru (jēdziens “kultūras nams” ir sašaurina efektīvas lietošanas iespēju), kas strādātu līdz pat 14 stundām diennaktī – no rīta un pa dienu iestādes, dienas otrajā pusē – jaunieši, vakarā pašdarbnieki, brīvdienās visi kopā un lielie pasākumi.<br />
    Šādā kopskatā pilnīgi pievienojos sabiedriskās apspriešanas rezultātam.

  2. tas skunis jau sen bija novacams.Renovesana vajadziga tam nedaudzam darbiniecem un ta ir lieka naudas teresana,ja ir iespeja uzbuvet jaunu ,normalu kulturas namu:jaunu,modernu ar visam komunikacijam.Lai novada domei veicas!Tikai ka ar ieprieksejo projektu?Cik lidzeklus tas noeda?Jaizsludina konkurss!Lai tas butu caurspidigs un visiem apskatams!Kads sim skunim vesturisks veidols???

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu