Ikšķiles mākslinieki – trīs izstādēs pilsētas svētkos

Ikšķiles mākslinieki – trīs izstādēs pilsētas svētkos.
Ikšķiles mākslinieki – trīs izstādēs pilsētas svētkos.

Ikšķiles 825 gadu jubilejas svētku ietvaros pilsētā notiks trīs izstādes, kurās būs apskatāmi dažādu laika posmu Ikšķiles mākslinieku darbi.

Jau izsenis Ikšķile ir daudzu mākslinieku, radošu cilvēku mājvieta un iedvesmas avots. Šādus vaibstus pilsēta ieguva jau 20. gadsimta pirmajā pusē, kad šeit uz dzīvi apmetās mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, Nacionālās operas un Nacionālā teātra dekorators Jānis Kuga, ap sevi pulcinot radošo inteliģenci.

Ar pagājušā gadsimta mākslinieku daiļradi ikšķilieši un pilsētas viesi varēs iepazīties izstādē IKŠĶILES VECMEISTARI.

Piektdien, 6. augustā pulksten 19.00 – izstādes atklāšana Ikšķiles ev. lut. baznīcas izstāžu telpā.

Pulksten 20.00 baznīcas dārzā Rīgas Doma draudzes kora, V.Vārdauņa mežragu kvarteta un Ikšķiles vokālā ansambļa “Grams” koncerts.

Sestdien, 7. augustā pulksten 11.15 Skolas ielā 2, Ikšķiles vidusskolas mazajā zālē tiks atklāta izstāde IKŠĶILES MĀKSLINIEKU UN FOTOMĀKSLINIEKU DARBI (apskatāma 7. – 9. augustā no pulksten 11.00 – 19.00).

Savukārt 7. augustā pulksten 14.00 J.Kugas ielā 10, Jāņa Kugas namā notiks izstādes JĀNIS KUGA UN VIŅA AUDZĒKŅI – IKŠĶILIEŠI atklāšana un grāmatas IKŠĶILES ALMANAHS 3. laidiena atvēršana.

Grāmata tapusi ar Ikšķiles novada pašvaldības un Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Tāpat kā abu iepriekšējo grāmatu sastādītājs un mākslinieks ir Valdis Villerušs.

Trešajā grāmatā apkopoti raksti par Ikšķiles vēsturi un kultūrvēsturi, to autori ir latviešu kultūrā pazīstamas personības.

Izstādē būs apskatāmi profesora Jāņa Kugas gleznojumi un sešu viņa vadītās Dekoratīvās meistardarbnīcas audzēkņu – ikšķiliešu darbi. Tā ir pirmreizēja iespēja redzēt vienkopus latviešu mākslas vēsturei nozīmīgus, bet maz zināmus māksliniekus.

Izstāde apskatāma 7.augustā no pulksten 15.00 – 19.00, 8. – 9. augustā no pulksten 11.00 – 19.00.

Visu triju ekspozīciju kurators un mākslinieciskais iekārtotājs ir ilggadīgais LMA profesors un LZA Goda doktors Valdis Villerušs.

Ieva Niedra

 

 

4 KOMENTĀRI

  1. Tas, lai izstādes būtu apskatāmas arī skolas laikā, lai bērni un jaunieši, kas, iespējams, patreiz izbraukuši brīvdienās, varētu iepazīties un apzināties sava novada kultūras mantojumu – lūk, tas ir jautājums, kas būtu tālredzīgi jāparedz tautas vēlētajiem priekšstāvjiem. Domes kultūras un izglītības komiteja ar abām skolotājām priekšgalā- a-ū!!! kur jūs esat? Vai tikai avīzes pirmajā lapā?

  2. Vai nevarētu nopublicēt laikus, kuros izstādes var apskatīt. Cik ilgi tās būs redzamas? Vai tās vēl būs apskatāmas skolas laikā (septembrī).<br />
    Arī “Zaļo salu” izstādes ēkās nespēju noķert – cik aizbraucu – ciet viena, otra vai visas ēkas.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu