Kas ierobežo informācijas pieejamību Ikšķiles novadā?

Katrs cilvēks, kas nonāk virtuālajā pasaulē, sastopas aci pret aci ar milzīgu informācijas apjomu. Tomēr gudri ļaudis jau senos laikos bibliotēkām veidoja katalogus, bet internetā tādi ir meklēšanas roboti jeb vienkārši – meklētāji.

Meklētāji ir programmas, kas automātiski skanē interneta lapu miljonus un droši vien pat miljardus, datus apkopo un skārto datu bāzēs pēc noteiktiem statiskiem un mainīgiem algoritmiem tā, lai vienkāršs interneta lietotājs, ierakstot vienā lodziņā vārdu vai frāzi, atrastu to, ko meklējis, kaut ko līdzīgu tam, ko meklējis, kā arī to, ko meklēšanas robots pēc viņa uzkrātās informācijas uzskatīs par atbilstošu meklētajam.

Mūsu Ikšķiles novada plašumos ir tikai dažas interneta lapas, kuras ir saistītas ar Ikšķiles novada pašvaldību un sabiedrisko dzīvi. Par Ikšķiles novada domes un tās iestāžu oficiālo informāciju sniedz tikai viena lapa – www.ikskile.lv. Tomēr tās uzbūve ir neērta lietotājiem, tai nav izstrādāts struktūras attēlojums un katalogs. Tik pierastās meklētāja funkcijas lapā nav vispār. Tomēr to varētu atrisināt visur esošie interneta meklētāji.

Jau iepriekš esmu meklējis dažādus Ikšķiles novada dokumentus, un bieži tos arī atradu – Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas mājas lapā. Nepievērsu uzmanību, ka nekad rezultātus nesaņēmu no Ikskile.lv. Šodien tomēr nolēmu pārliecināties, vai man vienkārši neveicas vai ir kāds knifs.

Attēlos redzami trīs meklēšanas rezultāti – ikskile.lv, ikskile.com, iedzivotaji.lv. Pašvaldības lapa pastāv jau gadiem ilgi, ikskile.com laikam kādu gadu, bet iedzivotaji.lv vēl mazāk. Katrs, kas šo lasa, var atkārtot manu eksperimentu.

Man personīgi ir radušās ļoti ļaunas aizdomas, ka informācijas nepieejamība Ikšķiles novadā nav neprofesionālas rīcības rezultāts. Ikškiles novada lapa ir ļoti “profesionāli” sagatavota tam uzdevumam, kas tai veicams – izpildīt likuma prasības, bet netraucēt valdošo sakārtoto dzīvi. Ikskile.lv ir apzināta noslēgta meklēšanas robotiem.

Kāds varbūt kliegs: “Sazvērestību murgi – tam vajadzīgi tūkstoši!” Atbildēšu ar vienu citātu. “Kas būtu darāms, lai Jūsu web lapu parādītu šīs meklēšanas rezultātos: 1. Pirmkārt uzrakstīt pareizu robots.txt failu, kuram jābloķē visu informāciju, kuru Jūs nevēlaties, lai atrod caur meklēšanas sistēmām.”

“Apvienības Iedzīvotāji” deputāti pirmajā Domes sēdē iesniedza priekšlikumu par informācijas pieejamības uzlabošanu. Piekrītu oponentu teiktajam, ka prasība bija mazliet nelaikā – vēlēšanas jau aiz muguras. Būtiskāks tās trūkums gan ir nepietiekama konkrētība. Domāju, ka AI to noteikti precizēs jau tuvākajā laikā. No savas puses pievienoju sekojošu formulējumu, kura izpildi var kontrolēt katrs pie interneta ticis novada iedzīvotājs:

“Nodrošināt www.ikskile.lv publiskās daļas brīvu pieejamību meklētāju indeksēšanai N dienu laikā. Atbildīgais (saskaņā ar nolikumu) – Domes priekšsēdētāja vietnieks.”

Kā pārbaudīt izpildi? “Ierocieties” lapā, paņemiet 3-5 vārdu frāzi un ierakstiet savā meklētājā. Kāds ir rezultāts? Man ir izdevies atrast tikai “Zaļo salu” projekta pieteikumu. Laikam jau tādēļ, ka PDF dokuments. Ne iepirkumi, ne Domes sēdes protokoli neparādās.

Sākumam būtu jāpanāk, lai vismaz www.ikskile.lv atrod 🙂

13 KOMENTĀRI

  1. Varēsiet visi draudzīgi uzsist bumbu pilsētas svētkos,jo ,kā skatos,programmu sastādījis vecais sasaukums un viņi neko citu kā bumbas dzenāšanu nav varējuši,kā jau kuro gadu,izdomāt!Būs jautri svētki-patiesībā sanāk ka Ikšķile ir sportistu pilsēta, ja sporta spēles var nosaukt par Pilsētas svētkiem.

  2. Izskatās, ka Doveika kungs atkal ir saīsināts no darba. Nu galīgi vairs nav ko darīt cilvēkam. Varbūt vajag vairāk basketbolu paspēlēt? Galva izvēdinās, nav visādi jocīgi rakstiņi jāliek. Vai arī ikskile.com maksā par šitām muļķībām, jo citu vairs nav ko publicēt, pašslavināšanās beigusies un domes deputātus jau neaprej.

  3. Var jau teikt,kad ikskile.lv ir +,bet ja man tur ko vajag ,atvainojos,nemāku atrast.Nezinu kāpēc Stopiņi varējuši uztaisīt pārskatāmu lapu-šī lapa ir ,kā saka Kasparsf “cilvēkam parastam”,jo elementāri visu var atrast.Bet mūsu pašvaldības mājas lapā jāiet caur lapas karti un arī tad beigās atmetu ar roku,jo nav pacietības meklēt un rakāties.Tādā ziņā tā ir ļoti laba,jo ,ja arī tur daudz kas ir sarakstīts,retais to izlasa,jo vienkārši neatrod.<br />
    <br />
    Bet ja com ir tenkotāju lapa,tad jau Kasparsf un āibrix pieskaita sevi tenkotājiem,jo ,cik skatos,ir regulāri šīs lapas apmeklētāji.Vai nav jauki!

  4. Man kā labs piemērs šķiet šī, ne tik tālo kaimiņu lapa . <a href=”http://www.lielvarde.lv” target=_blank>www.lielvarde.lv</a> Ir forums, ir meklētājs, ir sludinājumu sadaļa, ir gaumīgs, neuzbāzīgs dizains. Var atrast meklētājā. Sliktās lietas neatradu.

  5. Dargie “demagogi” protams arī es, iet runa nevis par saturu bet par informācijas pieejamību. Vietējais kurš zin adresi atradīs ikskile.lv bet piemēram tūrists kas grib saprast vai ceļojuma laikā apmeklēt Ikšķili vai novadu meklēs pēc vārdiem kas viņaprāt atbilstu rezultātam. Ikskile.lv ir uzbūvēta pēc principa mēs te klusām pa maliņu, kautkādu infu ieliekam pret likumu ķeksi izpildam un ir ok.<br />
    <br />
    Un tagat jautājums: Vai šādā veidā mēs popularizējam sava novada atpazīstamību un nodrošinām cilvēku informētību?

  6. Ieraksti meklētājā kaut vai salaspils.lv <br />
    Tur arī nav nekādas tenkas, nav arī nez kāds dizains. <br />
    <br />
    Nocitē manā rakstā vietu, kur es būtu teicis, kas lapā jāliek! Es tikai gribu normāli (mūsdienīgi, laikmetīgi …) atrast to, kas tur IR IELIKTS.<br />
    <br />
    PS Savā garajā komentārā tu esi sarakstījis daudzas lietas par lapas saturu. Piekrītu visam. Tikai virsuzdevumu jeb misiju gan tu neesi ne formulējis, ne no pašvaldības dokumentiem citējis 🙂

  7. Autors izdarījis secinājuumu nemaz nepadomājot par to, kas ir pašvaldības mājas lapas virsuzedevums.<br />
    Manuprāt pašvaldības mājas lapai jāietver sekojošais:<br />
    vispārējie dati, ģeogrāfiskā karte,<br />
    pašvaldības vadība, tās struktūra, pašvaldības iestādes un uzņēmumi, darba un pieņemšanas laiki, informācija par pašvaldības darbu, budžetu,<br />
    pašvaldības saistošie noteikumi un nolikumi,<br />
    domes sēžu darba kārtība,<br />
    informācija par iepirkumiem<br />
    informācija par uzņēmējdarbību un sabiedriskajām organizācijām,<br />
    pašvaldības iepirkumi,<br />
    svarīgākās aktualitātes.<br />
    To visu ikskile.lv var atrast.<br />
    PAŠVADĪBAS MĀJAS LAPA NAV TENKU UN SAMAZGU VĀCELE, tās uzdevums, (starp citu tieši tāpat kā nopietnu komercfirmu mājas lapām) ir informēt savus iedzīvotājus (klientus) par aktualitātēm (biznesā par produktiem un biznesa aktivitātēm).<br />
    Cik esmu ievērojis, tad lielākajai daļai novadu tieši šādas šīs lapas arī ir, citiem, arī lielām pilsētām šīs lapas tiešām ir ar novecojušu informāciju. Bet Ikšķiles lapa patreiz savu uzdevumu pilda. Tenkotājiem lai paliek com.<br />
    Un vēl – izskatās, ka autors aiz pārliekas “internetizācijas” ir pazaudējis cilvēku…<br />
    Un tad nu man nav skaidrs kam un kur autors savu formulējumu grib pievienot.

  8. Ikskile.lv tagad patiešām ir sienas avīze. Tikai tai sienas avīzei ir kādas pārsimt lapas un mēs neesam pionieru nometnē, kur lietus laikā nekā cita nav ko darīt, kā tikai sienas avīzes lasīt. <br />
    <br />
    Nevajag koncepcijas un stratēģijas, lai no koda IZŅEMTU ierakstu, kuram pašvaldības portālā nemaz NAV JĀBŪT! Vismaz ne publiskajās lapās.

  9. no sākuma vajag veikt iedzīvotāju aptauju, tad izstrādāt stratēģiju, tad to apstiprināt un tikai tad kautko pārtaisīt! Savādāk sanāk ka skrien kā dulli un dara nezin ko! ;-)<br />
    A ja nopietni tad šobrīd ikšķile.lv ir domes “sienas avīze” kuru cilvēks “parstais” elementāri atver, ierakstot adresi, ja ir doma lapu veidot interaktīvu un Ikšķili popularizējošu tad protams ka vajag pārtaisīt, bet tas jau ir konceptuāls lēmums.<br />
    Manas domas ka oficiālajai informācijai ikskile.lv ir +/- OK, bet klaāām paliek ikskile.com.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu