Telpas Ikšķiles bērniem ir!

Stūra veikals gaida nomnieku.
Stūra veikals gaida nomnieku.

Vēl nesen – “treknajos gados” – Ikšķiles vadoņi bija atvēzējušies Kultūras kalnam, bez jebkāda plāna tā racionālai izmantošanai.

Šodien Ikšķilē jau apritē ir saprātīgāki risinājumi – tiek meklētas konkrētiem projektiem piemērotas telpas. Un jāsaka, ka iespējas pilsētas vajadzību apmierināšanai ir ļoti labas.

Vēl tikai gadu atpakaļ Ikšķilē bija liela rosība dažādās vecās, jaunās un pavisam jaunās komerctelpās. Pašlaik vecais tirdzniecības centrs ir tukšs – "IKI" izplešanās plāni apturēti, konkurences cīņu ar "Maximu" nav izturējis "Stūra veikals", arī daudzdzīvokļu māju kvartāla modernizētais kiosks "Ilma" pārtraucis darbību.

Kas Ikšķiles pilsētai un novadam šodien vajadzīgs? Bērnudārzs, jauniešu centrs, mākslas studija, pieejamāka un daudzfunkcionālāka bibliotēka un doktorāts. Esmu pārliecināts, ka šobrīd ar aktīvu un mērķtiecīgu rīcību par saprātīgu cenu var iegūt nomā piemērotas platības visām šīm vajadzībām. Domāju, ka visi brīvo telpu īpašnieki šodien būtu priecīgi par 5 gadu nomas līgumiem ar fiksētu nomas maksu.

Mans priekšlikums pārdomām būtu sekojošs.

1. Bērnudārzs domes ēkā – vecajā bērnudārza ēkā.

2. Dome un doktorāts uz veco tirdzniecības centru.

3. Bibliotēka,  jauniešu centrs un municipālā policija – Stūra veikala ēkā.

4. Mākslas projekti vairāk saistīti ar šo projektu virzītājiem, jo viņi ar domi nav saistīti ar darba līgumiem. Ja piemērotākās ir telpas Zaļajās pļavās, tad arī tās var nomāt.

Es apzināti nepieminu Ikšķiles Kultūras biedrības namu. Tā turpmākā attīstība kopā ar estrādi ir plašāks jautājums, kur pirmkārt jāvienojas īpašniekiem un pašvaldībai. Mans personīgais viedoklis – šīs ēkas renovēšana nav lietderīga, jo ar atjaunošanu nav iespējams efektīvi izmanot zemes gabalu un radīt organisku sasaisti ar estrādi.

Esmu pārliecināts, ka pašvaldībai ir visu objektu īpašnieku kontaktinformācija.

Ja šo lasa objektu īpašnieki, tad publicējiet savu piedāvājumu (vismaz ielieciet logā paziņojumu!), lai pašvaldībai "informācijas trūkuma dēļ" nebūtu jātērē laiks un resursi izpētei un nereālai celtniecībai dažādos attālos novada centros.

Veiksmīgu nedēļu, Ikšķile!

P.S. Tīnūžu Tautas namā un apkārtējās ēkās vietām vajadzētu pietikt visām nodarbībām. Protams, tās vajag arī finansēt, bet tas jau cits stāsts.

34 KOMENTĀRI

  1. Ja tas par banku ir tiesa, vai nebūtu izdevīgi Stūri atpirkt tieši tagad, pie tagadējām NĪ cenām? Turklāt priekš tāda kultūras/informācijas centriņa tam bez labās atrašanās vietas ir vēl viena laba īpašība: tas ir viegli pieejams visiem, arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

  2. Nav teikts, ka Super patiešām gribēs. Nav teikts, ka banka pati ar savu NĪ kompāniju nenopirks, lai pieturētu līdz labākiem laikiem. Tas viss pašvaldības darbiniekiem ar dažiem tel zvaniem un e-pastiem noskaidrojams.

  3. Par stūra veikalu esmu dzirdējis, ka nu jau tas ir bankas īpašums… un tas nozīmē, ka noma nav iespējama. No bankas var tikai nopirkt…. un droši vien Super netto dos vairāk kā pašvaldība var atļauties.. 🙁

  4. Veikalu bibliotēkai varētu nomāt pašvaldības sabiedriskā labuma nodibinājums. Īpašnieki daļu nomas maksas varētu norakstīt kā ziedojumu un dabūtu nodokļu atlaidi. Kurš par šo variantu ko vairāk zina?

  5. Kafijas automāts u.c. automāti jau mūsdienu sabiedriskajā telpā uzrodas paši – kā sēnes 🙂 Tur nav ko iebilst.<br />
    <br />
    Tūrisma informācijas centrs ar suvenīru veikaliņu bibliotēkas izpildījumā – kāpēc ne? Nav pašvaldības funkcija? Lai pašvaldība bibliotēku konkursa kārtībā nodod koncesijā privātajiem un dod naudu grāmatām + premiālos par apmeklētājiem un lasīšanu! Lūk, tā jau ir aizsapņošanās :)<br />
    <br />
    Par SUPERNETO nezinu, bet grūti noticēt, ka nāks. Šodien ir optimizācijas laiks, agresīva tirgus iekarošanu nomainījusi peļņas rādītāju izvērtēšana katrā veikalā, katrā plauktā. Stūra īpašnieki gribētu veikalu iedabūt (augstāka nomas maksa), bet nedomāju, ka tas notiks.

  6. Stūra telpas kopā ar līdzšinējo noliktavas platību šādam pagaidu variantam būtu gana lielas. Stiklotais stūris ar lielajām vitrīnām labi pārskatāms no ielas,un to varētu labi izmantot tīri pievilcīga tēla radīšanai – būtu jauki garāmgājējam caur to pamanīt kādu gleznu, foto, kādu informācijas/atklātnīšu stendu, kur varētu iegādāties, piemēram, Ikšķiles karti, tūrisma info bukletus, atklātnītes ar vietējiem skatiem, vietējo mākslinieku radītas Z-svētku kartītes…nu, tagad sapņoju :)<br />
    Kafejnīcu pieminēju ne kā biznesa, bet pieticīgu omulības oāzi. Tas varētu būt pavisam mazs stūrītis, kaut ar lielo kafijas automātu un vietējo konditoreju pievestām maizītēm – kur garāmejot apsildīties, kādu satikt,parunāties… Tādas vietas mums pašlaik nav.<br />
    Bet vai šie sapņu kuģi jau nav uzdrāzušies aisbergam, kas saucas SUPERNETO? 🙂

  7. Arī variants.<br />
    <br />
    Bērnuārzam būt!<br />
    <br />
    Tirgus ir tas pats kas veikals – šodien finansiāli pat apkuri nepavilks. <br />
    <br />
    Skola lai labāk ir skola – tur jābūt savai videi, apkārtnei un arī režīmam (labā nozīmē). Ir ideja, ka Lupīnu ielā varētu sporta centru un ģimnāziju. Bet tas nesanāk “rīt uz pusdienlaiku” … <br />
    <br />
    Pagaidām paliek (pus)tukšs(pilns) vecais tirdzniecības centrs un dome ar dakteriem uz ielas 🙂

  8. 1.Domes vietā(atpaķal) bērnudārzs. OK<br />
    2.Dzeltenajā veikalā labāk redzētu kā tirgus paviljonu.<br />
    3.Domi un doktorātu un visus pūlciņus un menteni uz skolu.<br />
    3.Jaunu skolu ar pienācīgu stadionu un sporta zāli (var būt ar pelbaseinu) Lupīnu ielā.

  9. Vienīgā ideja, kurai es vēl kaut cik piekrītu ir – Bibliotēkas un jauniešu centra ierīkošana bijušajā Stūra veikalā, telpas tiešām varētu vūt atbilstošas, turklāt tas ir pilsētas centrs. Protams, manā skatījumā tam ir arī vairāki mīnusi – kas notiks ar esošajām bibliotēkas telpām? tā SuperNetto esamība Ikšķiles pilsētā arī nenāktu par skādi.<br />
    Par tām pārējām idejām – pilnībā nepiekrītu – pārvietot Domi un Doktorātu vecajās AIBEs veikala sienās būtu neprāts. Nu nav taāu jākoncentrē visa “dzīvība” pilsētas centrā. Es saprotu, ka tiek izvirzītas tādas idejas, jo nav pietiekamu resursu jaunu ēku celšanai, bet nu nav jārīkojas absurdi. Manuprāt daudz racionālāk būtu ar laiku Ikšķiles domes ēkai izveidot piebūvi – bibliotēkas galā, taisnajā lenķī attiecībā pret esošo ēku (par garumu nemāku teikt), tādējādi paplašinot bibliotēkas un Domes telpas, kā arī veidojot daudz brīvu, neizmantotu telpu, kuras varētu lietot iedzīvotāju vajadzībām. Pēc tam visu, protams, izpildit vienotā stilā. Ēku veidotajā taisnajā lenķī ( tas būs no birzītes puses) būtu iespējams izveidot brīnišķigu ainavu – centrā ierīkojot kaut vai strūklaku. Tā tik tāda inovatīva vīzija no manas puses vien ir, varbūt no rakstītā grūti spriest kā tas ir, bet nu, manuprāt, tas ir pieņemamāk nekā visu virzīt uz centru, un atstāt no tā netik attālās viwetas tukšas.

  10. Tieši tā – 5 gadu laikā ekonomika atgūsies un veikali gribēs tirgoties. Pa to laiku arī izveidosies jaunas tradīcijas atvērtājkai sabiedriskai dzīvei un arī vienotāka izpratne, ko un kā īsti būvēt.

  11. Stūra veikals atrodas bibliotēkai piemētā vietā, pilsētiņas cetrā, veikala, pasta tuvumā, labi sasniedzams gan gājējiem, gan braucējiem, arī skola nav tālu. Telpu platība varbūt ir nepietiekoša (Ikšķiles novada bibliotēkai vajadzētu ~ 800 m2), bet veikala telpas būtu daudz piemērotākas par patreizējām. Veikala telpas varētu izmantot līdz sabiedriskā centra būvniecībai. Agrāk vai vēlāk, ir jābūvē kultūras nams, laikmetīga bibliotēka, muzejs un arī cienījamas domes telpas, racionāli – vienotā ansamblī.

  12. Stūra veikals.<br />
    Ja ir ziņas par nelegālo būvniecību pilsētas centrā, būtu laiks dzirdēt arī par Administratīvās komisijas lēmumiem. Vai kāds no būvvaldes šo lasa?<br />
    Ja par alkatību, tad tukša ēka nepelna neko.<br />
    <br />
    Par mazo izstāžu zāli – tāda mierīgi var funkcionēt bibliotēkas paspārnē. Manis piedāvātais jauniešu centrs realitātē ir daudzfunkcionāla telpa (-as), kuras var izmantot arī seniori, nevalstiskas organizācijas un projektu grupas. <br />
    Par kafejnīcu – kā pamatbizness tā nespēs izdzīvot, jo īpaši bez alkohola. Un šo pilsētas centra daļu būtu vērts pasludināt par brīvu alko un niko, un protams – visu novadu brīvu no narko.

  13. Man patīk Pirmā Mārtiņa un Antras idejas!<br />
    Cik dzirdēts, vecākā gadagājuma cilvēkiem ir grūti kāpt uz mūsu bibliotēkas otro stāvu; šai ziņā “Stūris” būtu labs, piemērots. Bet vai tas sakrīt ar profesionāļu domām?

  14. Es tomēr gribu vērst uzmanību, ka meklēts tiek risinājums bērnu un jauniešu telpu vajadzībām! Nevis tādam vai citādam veikalam. Padomāsim par savu vērtību sistēmu …

  15. Pasapņot jau var. Tikai nav tur biznesa ne ar eko, ne ar ziepēm. Rīgā stenderiem varbūt 1 veikals uz 50t iedzīvotājiem, ne jau 5t.<br />
    Pašvaldība ir vienīgā alternatīva šiem objektiem šajos laikos.

  16. Kurš krīzes laikos nāks blakus Maximai? Un pat ja nāktu, diezi vai iekš Stūra vai Smirdīgā 😀 Kaut Stūrī varētu būt kāds bišķi ekskluzīvs, kur pārdod, par piemēru, Stendera ziepes, tējas, kādu eko, grāmatas, kanceleju vai ko. Bet ko mēs te vispār runājam? Kam pašlaik pieder tas Stūris?

  17. Stūra veikals pēc atrašanās vietas jau varētu būt iekārojams daudziem mērķiem. Vēl kādam veikalam, picērijai vai tml. Bet bibliotēkai – cēli. Ja vēl pievienotu patlaban Ikšķilē neesošo grāmatnīcu + mini izstāžu galeriju + mazītiņu café – sanāktu vesels centrs, kur palaikam sarīkot arī kādas literāras/mākslas tikšanās, lasījumus…<br />
    Domes/bērnudārza ēkai jau blakus eventuāli paplašināms rotaļu laukums, zaļā zona, skola (kam bērni jāved arī uz to) – arī labi.

  18. Kā jau rakstīju, laba iniciatīva. Bērnudārzu tam paredzētajā un labi piemērotajā ēkā. Bibliotēkai stūra veikals arī ļoti piemērots un atrodas labā vietā. Arī domei sarkanais veikals der, labi piebraucams, atklātas telpas, var iekārtot modernu biroju.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu