Infrastruktūras objekti Latvijā…KAS TOS LIETOS???

Skolas bērzu birzs krīt!
Skolas bērzu birzs krīt!

Pēdējā laikā ļoti aktuāla tēma gan presē, gan politiķu runās, ir demogrāfiskā situācija Latvijā.

Centrālā statistikas pārvalde publicē datus par dzimstības rādītājiem un tie apliecina, ka dzimstība Latvijā turpina strauji samazināties, t.i. 2010.gadā piedzimuši par 11% mazāk bērnu nekā 2009.gadā. Arī 2009.gadā ir bijis dzimstības kritums.
Politiķi ir apzinājušies, ka situācija ir nopietna un ziņo, ka demogrāfijas ziņā LV valsts sākusi balansēt uz tā sauktās sarkanās līnijas.

Sociālantropologs Roberts Ķīlis jau 2010.gadā atgādināja: "ka sabiedrības pašatražošanai vidēji ģimenē nepieciešami «divi bērni un vēl desmitdaļa», bet Latvijā šis rādītājs ir vidēji 1,4 bērni, turklāt aptauja parādījusi, ka cilvēki nemaz nevēlas
lielas ģimenes – aptaujā atklājies, ka arī iedomāti ideālos apstākļos vidēji ģimene vēlētos tikai 1,69 bērnus. Iemesli bērnu skaita samazinājumam ir vecāku vēlme ilgāk un vairāk dzīvot sev pašiem un nedrošība par spēju bērnus uzturēt. Ķīlis atzīmēja arī kontracepcijas uzvaras gājiena ietekmi."

Izklausās pavisam bezcerīgi, pat ja apstākļi būtu ideāli sabiedrība nevēlas sevi apgrūtināt ar pēcnācēju radīšanu. Tātad problēma ir nevis labklājībā, bet LV iedzīvotāju domāšanā. Steidzami ir jāveic pasākumi, kas maina domāšanu un bērnu audzināšanu padara par prestiža lietu!

LNT ziņās 2011.gada martā tiek paziņots, ka Labklājības ministrija nedomā sākt dzimstību veicinošu propagandu nācijas izdzīvošanas vārdā. Tai pat laikā tai esot daudzas idejas, kā atbalstīt ģimenes, lai tās izšķirtos par mazuļiem. Šo ideju vidū esot doma par pašvaldības auklīšu dienestu veidošanu, taāu idejas realizāciju kavējot finanšu trūkums.

Nu re, cik atbildīga pieeja, atrasts "malējais", t.i. pašvaldības, kuru finanšu trūkums neļauj uzlabot valsts dzimstības rādītājus. Lai gan manā skatījumā ir dažādas pašvaldības ar dažādām finanšu iespējām, bet dzimstības veicināšanas pasākumiem ir jābūt valsts politikas līmenī, jo valsts pilsoņi ir tie, kas veido valsti.

Iepriekšminētajās LNT ziņās Labklājības ministrija pauž arī viedokli, ka Latvijas nācija balansējot uz izdzīvošanas līnijas, kas no rozā toņa kļūst arvien sarkanāka.

Jāsaka, ka vismaz reālo situācija ir apzināta un tas jau ir pirmais solis, lai sāktu rīkoties, bet diemžēl rīcība diez vai sekos, jo ministrija liek uzsvaru nevis uz konkrētiem dzimstības stimulācijas pasākumiem, bet uz cerībām, ka dzimstības rādītājus nedaudz varētu uzlabot lielais skaits pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās dzimušo sieviešu, kurām varētu piedzimt pirmais mazulis, kad tās sasniegs 25. gadu vecumu.

Diemžēl jāsecina, ka valstiskā līmenī nekas netiek darīts un netiek arī plānots kaut ko darīt. Tiek cerēts tikai uz situācijas pašatrisināšanos. Tipiska oligarhu valdības pozīcija… tiem jau nerūp, kas būs viņu biznesa klienti – latvieši, arābi vai ķīnieši.

Un te rodas jautājumi: Kam mēs būvējam Stikla kalnu, Dienvidu tiltu, ceļus, sporta halles, stadionus, sporta laukumus?????? Vai tie būs mūsu bērni, kas lietos šos miljonu vērtos objektus?

Uz šiem jautājumiem man ir viena atbilde: Pirms neesam atrisinājuši jautājumu par dzimstības palielināšanu savā zemē, līdz R.Ķīļa minētajai minimālajai robežai, kas nodrošina attīstību (divi bērni un vēl desmitdaļa), tikmēr jebkuri ieguldījumi infrastruktūras būvniecībā ir līdzvērtīgi noziegumam pret tautu. Šie līdzekļi ir jānovirza dzimstības stimulēšanai, un tikai pēc situācijas normalizēšanās var domāt par infrastruktūras objektu būvniecību.

Hermanis DJOMKINS

36 KOMENTĀRI

  1. savs labums-bus darba vietas.Ari tas nav maz.Vai tiesam viss ir jakritize?Darbs risinas milzu soliem.Ta ka varbut nebus nemaz tik slikti.Vaidetaji bus vienmer.Visvieglak jau ir kritizet.Ari par skolu bija dazadi uzskati,bet firma stradaja godam un tagad ir skaisti!!!

  2. Tikai fakti, varbūt kāds jautājums…<br />
    <br />
    Kas uzvarēja šajā iepirkumā?<br />
    <a href=”http://www.ikskile.lv/lv/pasvaldiba/iepirkumi/?view=article&aid=13279″ target=_blank>www.ikskile.lv/lv/pasvaldiba/iepirkumi/?view=article&aid=13279</a> <br />
    <br />
    1.13. Piedāvājumu atvēršanas datums 07.12.2010., plkst.10.00, Strēlnieku ielā 10, Ikšķilē, pašvaldības sēžu zālē.<br />
    <br />
    Firma: pilnsabiedrība “C.OCK.SH

  3. Iepriekšējais ir cits Andris, es nekādus pieņēmumus pagaidām neizsaku. Tikai fakti :)<br />
    <br />
    <a href=”http://doveiks.lv/2011/04/03/iepazisimies-pilnsabiedriba-c-ock-sh/” target=_blank>doveiks.lv/2011/04/03/iepazisimies-pilnsabiedriba-c-ock-sh/</a>

  4. Stadionu būvēs nepazīstama, Būvkomersantu reģistrā nereģistrēta Pinsabiedrība. Noslēpumainībai ir kāds pamats un līguma slēgšanai ar nereģistrētu, nepieredzējušu veidojumu arī ir kāds pamats. Atkārtosies bērnudārza piedzīvojumi.

  5. Vai 700.000 par vienu skolas stadionu ir daudz vai maz? Par tādu naudu visas Latvijas pirmklasniekiem varētu mācīt svešvalodas veselu gadu.<br />
    <br />
    Diena: Ietaupot 700 000 latu, skolēniem no 1.klases nemācīs svešvalodu<br />
    <a href=”http://www.diena.lv/lat/politics/hot/ietaupot-700-000-latu-valsts-budzeta-skoleniem-no-1-klases-nemacis-svesvalodu” target=_blank>www.diena.lv/lat/politics/hot/ietaupot-700-000-latu-valsts-budzeta-skoleniem-no-1-klases-nemacis-svesvalodu</a>

  6. Bērniem ir ļoti liela privilēģija mācītie skolā pie birzs skolas un nodarboties sporta laukumos birzī. Tagad šī privilēģija Ikšķiles bērniem ir vardarbīgi atņemta. Ja īstenos izpilddirektora ideju līdzās stadionam izbūvēt ielu, tiks nodrošināta arī dumgāzu deva. Tumsonīgāku izdomu ir grūti iedomāties.

  7. Tas, ka sporta LAUKUMS IR VAJADZĪGS, skaidrs ikvienam – jaunam vai vecam! Šeit ir jautājums – vai sporta stundām ir vajadzīgs vesels STADIONS ar tribīnēm, kura dēļ nu upurē birzs daļu? Nez kāpēc Rudzītis gadiem, un to veiksmīgi turpināja Trapiņš, tā nolaida tos nabaga skolas sporta laukumus?

  8. Es arī agrāk mācijos IVSK un atceros kā skrējām pa dubļiem, mans sīkais arī tur tagad mācās un stāsta ka tas laukums neatbilst nevienām normām, takā jauns sporta laukums ir vajadzīgs OBLIGĀTI!

  9. lai nozagetu vienu koku savas privatmajas teritorija(vecu izpuvusu osivajadzeja komisijas,sledzienus,atlaujas,kas vilkas 2 gadu garuma,lidz beidzot apnika,nozageju un samaksaju soda naudu.Par berziem attiecigas iestades maksa ne mazu naudinu,kas atskaitisies?Normali tas nav.Kur palikusi ZALIE?

  10. Nacionālajā teātrī izrāda “Čīkstošo klusumu”.<br />
    Starp citu bērni vēl, paldies dievam, nedzimst mēģenēs. Tā kā būs vien jādara. Skaistas runas te nelīdzēs. :))

  11. Nevajag krist otrā galējībā… lai gan es to uztveru kā demagoģiju no tavas puses.<br />
    <br />
    Visam jābūt sabalansētam gan infrastruktūras apjomam, gan arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanās ir nepieciešama. Raksta mērķis bija parādīt, ka valstī par to nedomā un negrib domāt. Tas nebija aicinājums kļūt par trusīšiem 🙂

  12. Vispār Hermanim viena prātīga doma! Infrastruktūras nekādas un sekas kā āfrikā, ceļu nav, skolu nav, tiltu nav, teātra un kīno nav, vispār nekā nav, un vienīgais prieciņš dzīvē atliek drāzties kā trusīšiem.

  13. Vai koms varētu nopublicēt vandālisma seku un vandālisma autoru – domes deputātu fotokompilāciju. Lai tauta redz savus varoņus.<br />
    p.s. skolotājas lūdzu priekšplānā.

  14. Tik daudz bērzu līķus vienkop, ko bērnu sporta stundu vārdā oficiāli nožmiegusi Ikšķiles valdība, reti var ieraudzīt! Un ja nebūtu vieta stadionam – tā jau saucas “Stadions” Lupīnu ielā – tur, liekas, nebūtu jāveic tik liels vandālisms!

  15. viss jau nebeidzas ar uzcelsanu.Galvenais ir lietderigi izmantot,turet sakoptu,lai”tupelu varoni”,kas apraksta viaduktus un majas to pa vakariem nesaposta,seviski,ja paredzetas tribines.Ceresim,ka bus atbildiga persona,preteja gadijuma-kartejais pufelis.Novelu Ikskiles berniem,tas ir-skolniekiem nomainit smekesanu pret aktivu dzives veidu-sportosanu!!!!

  16. Man arī patīk Ikšķile… tāpēc neesmu vienaldzīgs par to, kas notiek Ikšķilē.<br />
    <br />
    Raksts gan nav par Ikšķili, bet par Latviju kopumā un demogrāfijas problēma ir valstiskās jeb nācijas pastāvēšanas jautājums.

  17. Stadions protams skolai ir vajadzīgs. Tas, ka muļķi un zagļi neuzbūvēs viņu par adekvātu cenu arī skaidrs. Bet no tā bērni vairāk nedzims, un tie kas piedzims, tāpat aizbrauks prom. Varēs mūsu deputāti vecumdienās futeni patrenkāt.

  18. Ikšķiles fenomens ir galējības. Nekopt, nolaizt nedarīt neko, vai olimpiskas būves. Saprātīgi un civilizēti te nekas nevar notikt. Normāli būtu sen jau patriekt ceturtdaļmiljona izšķērdētājus par nederīgo KK projektu, pilsētas infrastruktūras un skolas sporta laukumu nolaidējus, bet ikšķilieši atkal ievēl tos pašus nejēgas. Vai nav mazohisti?

  19. Vai tad Ikšķiles skolai kaut kur ir kāds vecs stadions? Nu gan jaunumi! Dzīvoju te daudzus gadu desmitus, bet par stadiona esamību uzzinu tikai tagad!!!??? Esmu redzējusi tik pie skolas pamesto sporta laukumu… XXX, uzraksti, kur atrodas novecojušais stadions, iešu apskatīt, kamēr nav renovēts!

  20. Padomāju loģiski. Skolai rudenī un pavasarī vajadzīgs sporta laukums. <br />
    <br />
    Stadions par 700.000 ir par dārgu tikai skolas programmai, bet no pašvaldības vadības nav nekādas informācijas, kā šo investīciju izmantos pēc stundām un arī vasarā. Ar stadionu saistītā koku izciršana ir sekas tam, ka ir nepārvarama vēlēšanās IZTĒRĒT 700.000!<br />
    <br />
    Ja jau Ikšķiles vadoņi patiešām rūpējas par bērniem un ir gatavi jebkādām izmaksām, tad kur ir solītās bērnudārza vietas? Ne tās, kur vēl 100 lati mēnesī jāpiemaksā, bet pašvaldības bērnudārzā? Kas notiek ar Tīnūžu skolas bērnu grupu ideju? Vai nepieciešamām pārbūvēm vajadzīgi miljoni?

  21. Ja šis temats ir saistīts ar to ka skolai būvē jaunu stadionu, tad aizveriet visi savas mutes un padomājiet loģiski kādu labumu šis stadions varētu nest. Skolai tas ir vajadzīgs, jo savādāk nav kur rudenī un pavasarī arā normāli sportot, vecais stadions jau ir novecojis

  22. Ja šis temats ir saistīts ar to ka skolai būvē jaunu stadionu, tad aizveriet visi savas mutes un padomājiet loģiski kādu labumu šis stadions varētu nest. Skolai tas ir vajadzīgs, jo savādāk nav kur rudenī un pavasarī arā normāli sportot, vecais stadions jau ir novecojis

  23. Cilvēks veido vidi – vide veido cilvēku. Dzimstības samazināšanos veicina nolaiztā vide un nestabilitāte visās dzīves jomās. Ja negribam izmirt, ir jārīkojas atbildīgi gan sociālajā jomā, gan infrastruktūras veidošanā. Mūsu valsts neveiksmju pamatā ir godprātības un profesionalitātes deficīts.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu