Ne amatpersonu cūkas, ne amatpersonu druvas, bet amatpersonas spēlē pārmetumu futbolu, žurnālisti uzjautrinās.
[jwplayer mediaid=”9236″]
(Ikšķiles novada domes izpilddirektora G.Kurmja skaidrojums par mežacūkām  Video: Facebook.com/nilsusakovs)

Cūkas tika izlaistas 6 km no Ogres, attēlā redzamais aplis norāda 6 km robežu, kuras tiešā tuvumā ir Tīnūži, Kranciems un E22 Maskavas ceļš, kur jau bez mežacūkām pietiek avāriju. Kura no amatpersonām atbildēs, ja notiks kārtējā smagā avārija, bet šoreiz mežacūku izraisīta?

Vai Ikšķiles pašvaldības amatpersonas atbildēs, ja mežacūku sivēnmāte uzbruks kādam Ikšķiles novada bērnam?
Būtu nopietni jāvērtē, kādēl I.Trapiņš vieglprātīgi aicināja vest Rīgas mežacūkas uz Ikšķiles novadu, nevis iebilda pret to. Nav saprotams, kā varēja runāt par Kangaru kalniem, bet izlaist pie Tīnūžiem. Vēl absurdākus I.Trapiņa spriedelējumus padara tas , ka Kangaru kalni nemaz neatrodas Ikšķiles novadā.
Lai tik Rīga ved mežacūkas uz mūsu mežiem. Mums ir divi aktīvi klubi, kas nodarbojās ar medībām. Visa kārtība ir tāda, kāda ir mūsu valstī, ar visām licencēm un pārējo. Meža masīvi mums ir lieli – Kangarkalni līdz Kangariem. Lai tikai ved, viss ir kārtībā,” sacīja Trapiņš (BNS).

Lielie Kangari ir lielākais osu valnis jeb grēda Latvijā, kā arī tāda paša nosaukuma dabas liegums. Tie atrodas Ropažu novadā un Ogres novada Suntažu pagastā.

Šodien jau viedokļi krasi mainījušies, jo ar mežacūku sivēnu glābšanu ir iebraukts svešā dārzā un zaļā gaisma dota cūku izšaušanai.
Tas, ka situācija tiks risināta ar mednieku palīdzību, bija paredzams, tagad pašvaldības uzņēmuma “Ikšķiles māja” vadītājs Jānis Gunārs Rubenis, kas vada vienu no Ikšķiles novada mednieku klubiem, varēs darba laikā nodarboties ar savu hobiju – medībām.

Šoreiz politiskajā spēlē, par ko maksā vēlētāji, cietīs dzīvnieki, amatpersonas bezatbildīgi plātīs rokas.

TVNET.LV

Mednieki Ikšķilē izšaus mežacūkas, kas apdraud iedzīvotājus

Ikšķiles novada mērs Indulis Trapiņš (V) vietējiem mednieku klubiem lūdzis monitorēt situāciju ar mežacūkām novadā, nepieciešamības gadījumā arī dzīvniekus izšaujot tik lielā mērā, cik pieļauj izsniegtās medību atļaujas.

Trapiņš skaidroja, ka ne Ikšķiles, ne acīmredzot arī Rīgas pašvaldība iepriekš nevarēja rēķināties ar izveidojušos situāciju.

Tika plānots, ka izvestie dzīvnieki pielāgosies jaunajai videi, taču pēc pirmās pārvešanas secināms, ka pilsētas dzīvnieki ir pārāk pieraduši pie cilvēka un vairs nebaidās.

Pašlaik Ikšķiles iedzīvotāji jau sūdzējušies par izjusto apdraudējumu, jo mežacūkas brīvi un bez bailēm nākot pagalmā un pat skrienot cilvēkiem virsū. Dzīvniekus nebiedējot arī suņi.

Trapiņš skaidro, ka šajā situācijā, kad dzīvnieki jau apdraud cilvēku, ir jārīkojas. Tādēļ tik lielā mērā, cik pieļauj normatīvi, mežacūkas Ikšķiles mežos tiks nomedītas. Tas ir svarīgi arī, lai novērstu Āfrikas cūku mēra izplatības riskus.

Rīgas Medību koordinācijas komisija turpinās pilsētā noķertās mežacūkas izvest uz Rīgas domei piederošajiem mežiem, kas atrodas Ikšķiles administratīvajā teritorijā.

Lai arī sākumā Ikšķiles mēram iebildumu nav bijis, pašreiz noprotams, ka par šo risinājumu pašvaldība nav sajūsmā, tomēr aizliegt Rīgas pašvaldībai šādi rīkoties nevar.

 

2 KOMENTĀRI

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu