Juceklis Ikšķiles ceļu būvniecībā

Skolas ielas posma un gājēju celiņa rekonstrukcija (posmā no Strēlnieku līdz Lejas ielai)
Skolas ielas posma un gājēju celiņa rekonstrukcija (posmā no Strēlnieku līdz Lejas ielai)

Meklējot informāciju par Skolas ielas 9. un 11.nama ceļa pārbūvi, atklāju vairākas lietas. Jau iepriekš izteicu neapmierinātību ar to, ka 48 dzīvokļu iemītnieku ikdienas soli un nākotnes dzīves vidi ietekmējošs projekts ir bijis noslēpums līdz pat ekskavatora ierašanās brīdim.

Izrādījās, ka mēs, šo dzīvokļu iedzīvotāji, esam tikai dekorācija bērnudārza piebrauktuvei. Tomēr šajā gadījumā runa ir vairāk par nevērību pret iedzīvotājiem un paviršību, kuru piespiežoties var saukt par nelielu pārpratumu.

Kā jau visiem zināms, Ikšķiles novada dome ir iecerējusi attīstīt Kultūras centra projektu Skolas ielas un estrādes rajonā. Lai celtniecība notiktu likumīgi, nepieciešams veikt šīs teritorijas detālplānošanu. Detālplānojuma projekta sabiedriskā apspriešana ir izraisījusi plašu diskusiju un 2008.gada 8.oktobrī publicēts paziņojums, ka dome paziņos par lēmuma pieņemšanu. Tātad, Skolas ielas kvartāla (pie skolas) detālplānojums vēl nav apstiprināts un, ņemot vērā aso diskusiju par Kultūras centra projektu, izmaiņām vēl jābūt. Tai pašā laikā tieši šajā rajonā tiks veikts viens no trim šajā gadā paredzētajiem ceļu būves projektiem.

PA “Līvi” 2008.gada 28.septembrī izsludinājusi iepirkumu “Skolas ielas posma un gājēju celiņa rekonstrukcija (posmā no Strēlnieku līdz Lejas ielai) Ikšķilē”. Šis ielas posms ir nogāze, pa kuru pašlaik var pārvietoties tikai fiziski veseli kājāmgājēji. Rekonstruējamais ielas posms sākas detālplānojuma teritorijā, tieši pie Strēlnieku ielas, kas ved uz domes ēku. Lūk, šai Strēlnieku ielai piedāvātā detālplānojuma projektā ir paredzēts izbūvēt otru brauktuvi. Es šeit saskatu gan citas ceļu risinājuma iespējas, gan reljefa izmaiņu variantus. Es personīgi uzskatu, ka pastāv iespēja Kultūras centru būvēt kopā ar Kultūras biedrību tās ēkas zemas gabalā. Iepirkuma procedūra ir noslēgusies un darbus par Ls 17.598,33 (bez PVN) apņēmusies paveikt SIA “Invert Group”. Priecē, ka iepirkuma cena ir ievērojami zemāka par plānoto summu Ls 32.000, tomēr tas arī saasina uzmanību uz iespējamu zemas kvalitātes materiālu izmantošanu un neprecīzo plānoto tāmi.

Viss iepriekš minētais, protams, ir diskutējams. Diemžēl Ikšķiles gadījumā šaubas vienmēr tiek tulkotas par labu pašvaldības vadītāju viedoklim, nevis iedzīvotājiem. Tomēr ir lietas, kuras objektīvi norāda uz jucekli ceļu būvē un iepirkumos.

  1. Ceļu būvniecības pasūtījumi tiek izsludināti augusta un septembra beigās. Vai tas saistīts ar cerību uz zemāku cenu sezonas noslēgumā? Vai nespēju novērtēt laika apstākļu ietekmi uz būvniecību? Varbūt tas ir pēdējais mēģinājumu kaut ko uzbūvēt pirms vēlēšanām, lai būtu kur lentītes pārgriezt?
  2. Ceļu būvniecību pasūta gan dome, gan PA “Līvi”. Vai Ikšķile ir tik milzīga? Kādēļ man kā PA “Līvi” no domes administrētam klientam jāmaksā par koplietošanas ceļu būvniecības administrēšanu? Nedomāju, ka tādas izmaksas ir iespējams noteikt un apmaksāt no domes atsevišķi. Ja apgalvo, ka tādu izmaksu nav, tad man rodas šaubas, vai projekta izpilde tiks atbilstoši uzraudzīta.
  3. Ceļu būves iepirkumus pārrauga un acīmredzot darbu izpildi kontrolē dažādas personas. Vai tas nodrošina labāku rezultātu? Varbūt tas tomēr liecina par šī būvniecības (ne)gadījuma raksturu?

Ikšķiles novada iedzīvotājiem ir tiesības savlaicīgi un mūsdienīgā formā saņemt informāciju par visiem lēmumiem. Katru pašvaldības ikdienas darba kārtības jautājumu un projektu ir iespējams iepriekš izsludināt, pieņemtā lēmuma motivāciju izskaidrot, korekti atbildot arī atšķirīgu viedokļu pārstāvjiem. Tad nebūs pārpratumi, aizdomas un apvainojumi.

Aktuālas un interesantas interneta lapas spēj uzturēt privātpersona ar Ls 6,5 tūkstošu un mazākiem gada ienākumiem, bet pašvaldība ar Ls 6,5 miljoniem nespēj. Tā nav tehnoloģiska problēma. Tā ir attieksme pret saviem darba pienākumiem un klientiem – vēlētājiem. Tādēļ šodien ne tikai internetā, bet arī uz ceļiem vērojams juceklis.

9 KOMENTĀRI

  1. Daru ko varu 🙂 <br />
    <br />
    gvgv. Talkās eju, savu kāpņutelpu mazgāju, atkritumus urnai garām nemetu, ar kaimiņiem sveicinos un nerātnus jauniešus no blēņu darīšanas atturu. Vai gvgv labo sarakstā ir kāda cita man domāta ailīte? Man jāuzmin? Tagad palīdzu ar viedokli. Es ar savu, gvgv ar savu.<br />
    <br />
    <br />
    Gintam. Uz domi arī kādus gadus atpakaļ esmu bijis un iešu vēl. Vai man telepātam jābūt un jāuzmin, kādi projekti domē tiek gatavoti? Vai domei tomēr pašai jāinformē un jāaicina? Diemžēl situācija ir tāda, ka par jauku vai sliktu laiku varam runāt, bet nopietnās lietās “parastais cilvēks” nav vajadzīgs ne ar profesionālu piedāvājumu, ne ar vienkāši laba risinājuma ideju. Es gribu mainīt tiešu šo attieksmes lietu, nevis klausīties atrunas par apstiprinātu un jau konkursos izsolītu projektu mainīšanas neiespējamību. <br />
    Starp citu, es domāju, ka dome ļoti uzmanīgi lasa ikskile.com un tādēļ es ļoti rūpīgi pārdomāju katra mana piedāvājuma vai kritikas lietderību 🙂

  2. Johaidī!<br />
    Aizejiet uz domi un pasakiet, ka liekas taciņa, kas pa malu iet ir labāks risinājums. Uzmetiet uz kādas rūtiņu lapas savu vīziju. Ielieciet to mājas lapā, lai cilvēki palabo un pakomentē, lai piezīmē savu versiju… Neviens negaida profesionālu advokātu viedokļus.<br />
    Gaida Jūsu zīmējumus, idejas, skices… <br />
    Nevajag visu noliegt, nepiedāvājot savu viedokli, jo tāda nav…

  3. Uz tā kalna, ja pieiet ar tādu vērienu kādu dome piedāvā estrādes kalna pārvietošanai, var uztaisīt normālu ielu, lai arī stāvu. Tam būtu nepieciešams dažus simtus kubikmetru grunts nedaudz uz leju pārvietot, iespējams 3-4 kokus nozāģēt. Tas kalns ir neapdzīvots domes zemes gabals un neatgādina vēsturisku vai ģeoloģisku ūnikumu.<br />
    Var būvēt kāpnes. Dāvana māmiņām ar ratiņiem un velosipēdistiem. Ziemā pirms vēlēšanām …

  4. Tās kāpnes no Skolas ielas līdz Lejas ielai jau sen bija vajadzīgas. Citādi uz tā kalna, kas skaitās “iela”, turklāt vēl viena no galvenajām Ikšķiles ielām, varēja tikai kaklu nolauzt. Jau vairākus gadus Lejas un tuvāko ielu iedzīvotāji uz Skolas ielas minētā posma labiekārtošanu liek lielas cerības. Divās vēstulēs domei ar daudziem parakstiem ir bijuši lūgumi sakārtot šo krauju, citādi, lai nokļūtu augšā kalnā, jāmēro vismaz 5 reizes garāks ceļa gabals.<br />
    Par mājaslapu. Kaut kāds pabriesmīgs produkts, kas jūlijā un augustā bija galīgi mēms. Nupat atkal sākusies “rekonstrukcija”. Cik ilgi tā notiks, nav zināms. Laikam tik ilgi, lai varētu sekmīgi novest līdz galam kultūras nama un centra plānojuma lietas, iedzīvotājiem nezinot. Ka tikai nesanāk tāpat, kā ar ielu “rekonstrukciju”. Nupat tur bija bardaks. Kā var notikt informācijas iegūšana no šīs domes mājaslapas, ja par naudas ieguldīšanu kaut kādos pasākumos ir zināms tikai “naudas piešķiršana tehnikas iegādei” un kaut kāds mistisks numurs. Tuvāk uzzināt neko nav iespējams. “Iepirkums par kaut ko” un numurs. Un viss. Kaut kāds sviests! Ne pamatojuma, ne iztirzājuma. Kaut vai pāris teikumos.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu