Fiziskas aktivitātes pirms mācībām

Ikšķiles vidusskola. Foto: Ikskile.tv
Ikšķiles vidusskola. Foto: Ikskile.tv

Jau ilgu laiku pašvaldība virza sabiedrībā neviennozīmīgi vērtētu projektu par centra laukuma “aizbūvi”.  Šodien e-klase.lv lasāms interesants raksts par fiziskās aktivitātes svarīgumu pirms mācībām.

Kanādas provincē skolēnus mudinās pirms stundām pastaigāties

Organizācijas Active Healthy Canada veiktais pētījums liecina, ka Prinča Edvarda sala ir Kanādas province, kurā bērni visbiežāk skolā nokļūst ar autobusu vai automašīnu, nevis iet kājām vai brauc ar velosipēdu.
Televīzijas kompānija CBS vēsta, ka šo situāciju plānots mainīt, jo vairāk tādēļ, ka nesen veikti zinātnieku atklājumi apliecina – fiziskas aktivitātes pirms mācībām nāk par labu ne tikai skolēnu veselībai, bet arī koncentrēšanās spējām.

Active Healthy Canada
 dati liecina, ka Prinča Edvarda salā vecāku automašīnās vai skolas autobusos mācību iestādēs nokļūst par 40% bērnu vairāk nekā vidēji valstī. “Tas nozīmē, ka ik dienas viņi sev liedz vidēji 45 minūšu ilgas fiziskās aktivitātes, kas atstāj negatīvu iespaidu uz veselību, veicina liekā svara veidošanos,” sacīts pētījumā. Tajā secināts, ka daudzviet bērniem nemaz nav nodrošināti nepieciešamie apstākļi, lai uz skolu dotos kājām vai ar velosipēdu. Piemēram, Inglvudas skola atrodas ārkārtīgi noslogotās Transkanādas šosejas malā, līdz tai nav ierīkots trotuārs, un absolūti visi skolēni mācību iestādē ierodas ar skolas autobusu vai vecāku automašīnās.

“Es labprāt uz skolu dotos kājām vai brauktu ar velosipēdu, taču tas nav iespējams drošības apsvērumu dēļ. Turklāt es dzīvoju tik tālu, ka ik rītu nāktos uz skolu nākt divas stundas,” sarunā ar CBS sacījis devītās klases audzēknis Noa Mērfijs (Noah Murphy). Taču, sākot ar nākamo mācību gadu, skolēniem beidzot būs iespēja izstaigāties pirms stundām. Skolas direktors Rendijs Rīrdons (Randy Reardon) stāstījis, ka vasaras mēnešos tikšot iekārtota aptuveni kilometru gara taciņa no netālā Krepo ciemata līdz skolai. “Skolas autobuss kursēs tikai līdz ciematam, bet pēc tam skolēni kāda skolotāja vai administrācijas darbinieka pavadībā kājām nāks līdz skolai. Es ceru, ka ar laiku par šādām kolektīvām pastaigām interesi sāks izrādīt arī tie, kurus vecāki uz skolu ved ar automašīnām, un lūgs, lai viņus izlaiž ciematā, nevis pie pašas skolas,” stāstījis R. Rīrdons.

Ziņu aģentūra AFP atgādina, ka pērnā gada nogalē Kopenhāgenas un Orhusas universitāšu zinātnieki, veicot testus, kuru laikā tika pārbaudītas bērnu koncentrēšanās spējas, konstatēja, ka tās ir labākas tiem skolēniem, kuri uz skolu nākuši kājām vai braukuši ar velosipēdu. Viens no pētījuma autoriem Nilss Egelunds (Niels Egelund) atgādinājis, ka cilvēki pēc fiziskām nodarbēm parasti mēdz izjust enerģijas pieplūdumu un spēj ražīgāk strādāt. Taču viņu un viņa kolēģus pārsteidzis tas, ka fiziskās aktivitātes, kas ilgušas vien dažus desmitus minūšu, atstājušas ilgas pozitīvās sekas četru vai pat piecu stundu garumā.

Angliskā versija:
http://www.cbc.ca/news/canada/prince-edward-island/story/2013/05/23/pei-active-kids-school-bus-584.html

 

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu