Vai zobuārsts no Jaunā Laika saraksta ir labāks nekā citi?

Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs realizē partijas „Jaunais laiks

To, ka Ikšķiles novada domē  valda partijas „Jaunais laiks” kandidātu sarakstā iekļauto personu atbalstīšana, apliecina Guntara Kurmja apstiprināšana par Ikšķiles novada domes izpilddirektoru, kuru priekšsēdētājs Indulis Trapiņš stādīja priekšā kā lielisku speciālistu, arī bez konkursa juristes vietu ieguvusī Dace Kļaviņa ar amatalgu 720,- LVL mēnesī.

Nu jau atbalstīšana sasniegusi apmēru, kad paredzēts jau uzņēmējdarbības atbalsts, kas kropļo godīgu konkurenci – materiāls no finanšu komitejas darba kārtības, kas gan tiek pasniegts atbalstāmajā „Ikšķiles novadā deklarētajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam” mērcē.

Šajā sakarā uzaicinu visus zobārstniecības pakalpojumus sniedzējus vērsties ar iesniegumu Ikšķiles novada domē un cerēt uz, vismaz tik pat dāsnu, atbalstu.
1. Par līdzfinansējuma piešķiršanu SIA „Radiks” zobārstniecības pakalpojumu sniegšanai Ikšķiles novada bērniem līdz 18 gadu vecumam

Ņemot vērā  SIA „Radiks”, reģ. Nr. 40003131304, jurid.adrese Skolas iela 7-1, direktores Dinas Kokoreviāas 2009.gada 27. oktobra iesniegumu (saņ. Reģ. nr. 1194) ar lūgumu piešķirt papildus Ls 350.00 līdzfinansējumu zobārstniecības pakalpojumiem Ikšķiles novadā deklarētajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam un pamatojoties uz LR likuma „Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 6. punktu,

dome, atklāti balsojot ar „______” balsīm,  „par”_____,„pret”_____,    „atturas”______, nolemj:

  1. Piešķirt līdzfinansējumu Ls 350,00 apmērā SIA „Radiks”, reģ. Nr. 40003131304, zobārstniecības pakalpojumu sniegšanai Ikšķiles novada bērniem līdz 18 gadu vecumam,

Līdzfinansējuma finanšu līdzekļus paredzēt no Ikšķiles novada pašvaldības Pārvaldes budžeta līdzekļiem, kods 2512 – pievienotās vērtības nodoklis valsts budžetam.

 

 

Ikšķiles novada dome
“JAUNAIS LAIKS”
deputātu kandidātu saraksts
687.iecirknis – IKŠĶILES NOVADA DOME

 

 

 

Nr.
kandi-
dējot
Vārds,uzvārds
(17)
Dzimis Pamatdarbs Amats Nav
nekādu
atzīmju
atzīmes
“+”
Svītro
jumi
1 INDULIS TRAPIŅŠ 1961 SIA “AKNO” rīkotājdirektors 92 133 25
2 JĀZEPS MEIKŠĀNS 1937 pensionārs 176 25 49
3 JĀNIS SLUCKIS 1960 SIA “Flīzētājs” valdes priekšsēdētājs 179 34 37
4 DACE KĻAVIŅA 1976 SIA “Pils&Sēta” valdes locekle 203 14 33
5 IVARS VIĻUMS 1957 P/A “Līvi” ūdens apgādes un kanalizācijas dienesta vadītājs 175 54 21
6 KASPARS KRŪMIŅŠ 1969 SIA “ANEK” valdes priekšsēdētājs 204 19 27
7 ĒRIKS ZIRNĪTIS 1969 SIA “NĪRKOF” valdes loceklis 213 12 25
8 OĻEGS RĪTIŅŠ 1969 Reval Hotel Latvija apsardzes dienesta vadītājs 218 8 24
9 SARMĪTE CELMA 1969 SIA “ARTAS BC” valdes locekle 198 26 26
10 KAZIMIRS NEKRAŠS 1945 IK “Kokvedējs” īpašnieks 210 10 30
11 DINA KOKOREVIČA 1961 SIA “RADIKS” rīktājdirektore 202 19 29
12 GUNTARS KURMIS 1969 SIA “Maxima Latvija” ēku ekspluatācijas inženieris 222 5 23
13 GATIS TURCIŅŠ 1977 SIA “Eldita” montāžas daļas vadītājs 214 11 25
14 RASMA SIMSONE 1960 Latvijas Pasts motorizētais pastnieks 213 9 28
15 ILONA IGALE 1981 SIA “Peslaks metālapstrāde” biroja adminstrators 212 11 27
16 ZANE BAIDEKALNE 1962 SIA “Andris” marketinga speciālists 213 11 26
17 ARVĪDS AKMANIS 1959 LATVENERGO elektrotīklu dispeāers 200 27 23

 

Kariess – tas ir zoba cieto audu bojājums kariesu izraisošas miklofloras darbības rezultātā. Zoba kariess – neatgriezenisks process. Jo ātrāk ir uzsākta ārstēšana, jo mazāks postījums tiek nodarīts zobam, līdz ar to mazāk nepatīkamu sajūtu pacientam.

Kariesa rašanās cēloņi:
Slikti tiek ievērota zobu higiēna; lielu daudzumu cukura un balto miltu saturošas pārtikas lietošana uzturā, vitamīnu, kalcija un fosfora trūkums organismā, svaigu augļu un dārzeņu nepietiekamība uzturā; fosfora nepietiekamība dzeramajā ūdenī; ekoloģija; iedzimtība. Bieži kariesa rašanās ir saistīta ar grūtniecību, kuras laikā notiek sievietes organisma fizioloģiska pārkārtošanās, ir lielākas prasības pēc kalcija. Kariesa attīstību bērnam veicina nepareizs uzturs un mātes slimības grūtniecības laikā.

Kariesa sākumstadijā parasti nav sūdzību. Tālākajā tā attīstībā bojātā zoba emalja kļūst mīksta: rodas primārais kariess. Šajā periodā parādās jūtīgums pret saldu, skābu, pret zobu birstītes pieskaršanos. Procesa attīstība izraisa dentīna bojājumu un karioza dobuma veidošanos (sekundārais kariess). Turpmākajā gaitā kļūst mīksts zoba dentīns, rodas asas sāpes, uz bojātās vietas nokļūstot ēdienam, karstam vai aukstam ūdenim, taāu sāpes pāriet pēc kairinājuma novēršanas (dziļais kariess).

Ja pacients savlaicīgi nedodas pie ārsta un kariozais process netiek apturēts, emaljas un dentīna bojājumus izraisošās baktērijas nokļūst zoba mīkstumā (pulpā) un rodas tās iekaisums – pulpīts. Neizārstēta pulpīta rezultātā iekaist zoba sakni aptverošie audi.

Atcerieties: ārstēšanai kariesa sākumstadijā pietiek ar vienkāršu plombas ievietošanu, taāu laikā, kad process ir jau ielaists, ir nepieciešama nopietnāka ārstēšana un līdz ar to arī lielāki līdzekļi.

38 KOMENTĀRI

  1. ta ka esmu Ikskiles iedzivotaja un esmu izmeginajusi arsteties pie abam,neko labu nevaru pateikt,tadel jariko konkurss,nevis pec partijas piederibas.Blombites gazas ara ka vienai ta otrai.Un naudina vajadziga abam.

  2. Tikai precizējot. Esmu dzirdējusi, ka bezmaksas ārstēšana bērniem tagad ir arī pie Dr. Celmas. Mūs interesēja vienīgi higiēnists; varbūt šajā jomā cita situācija.

  3. Visu cieņu godājamajam Upaciera kungam, kuram ir būtiski aizstāvēt opozīcijas intereses tāpēc vien, lai nešķistu, ka viņš neko nedara. Tomēr, diez vai ir vietā pārmetums par partijas biedru interešu aizstāvēšanu, jo tik mazā pilsētā kā Ikšķile, starp tās patstāvīgajiem iedzīvotājiem būtu grūti atrast daudz tādu cilvēku, kurus nesaista pilnīgi nekas vairāk vai mazāk personisks.

  4. Tas ,it kā nav pa tēmu,bet atļaušos ,tomēr,nokomentēt.Nezinu kā šobrīd,bet vēl pērnā ziemā pie dr.Celmas bija pieejams bērniem zobu labošanas pakalpojums pa brīvu.Es neesmu zobārsts ,līdz ar to neņemos spriest par darba kvalitāti,bet pēc Ogres zobārsta apmeklējuma dzirdēju dažus ne īpaši labus vārdus par paveikto mana bērna mutē.<br />
    <br />
    Ne viss kas pieejams pa velti nav pēc tam jāatmaksā dubultā,kā tas bija manā gadījumā.

  5. Kā izkārtne OPOZĪCIJA, protams bija, jo savādāk nav pozīcijas.<br />
    Avīzēs arī nevarēja dzirdēt par opozīciju.<br />
    <br />
    Un ja pieņem, ka Jums taisnība, tad kādēļ šie opozicionāri tik ātri apprecējās ar bijušajiem ienaidniekiem?

  6. Jūs,šķiet, par deputātu darbu interesējaties tikai tagad,par šā brīža sasaukumu.Izskatās, ka Jūs neesat bijis informēts par iepriekšējo. Tā laika opozīcija nu nemaz nesēdēja klusi.Vienkārši nebija izdomājuši šādu portālu(ikšķile.cpm).Un tur ir viena no viņu kļūdām….

  7. Šajā rakstā ir pārāk daudz kariesa un pārāk maz korektas informācijas, kas ļautu spriest par šā fakta fonu. Protams, partijas biedru lobēšana neizskatās glīti. Bet cien. Iesūtīta Ziņa tā arī nepaskaidro, vai bija citi iesniegumi; kāds īsti bija šā iesnieguma pamatojums, ja pakalpojumu apmaksā valsts, vai tika ierosināts sludināt konkursu uz pašvaldības iepirkumu utt.<br />
    Cik zinu, Ikšķilē (pilsētā) ir trīs zobārstniecības kabineti: minētais SIA Radix, Dr. Celmas un Dr. Lazdānes. Vasarā gadījās apzvanīt visus, interesējotos par bezmaksas higiēnista pieejamību bērniem. Šādu iespēju tobrīd piedāvāja tikai SIA Radix – ar piebildi, ka mēnesī bez maksas apkalpo, šķiet, tikai desmit bērnus, jo pietrūkst finansējuma. Pieļauju, ka šis iesniegums tapis tieši tāpēc, bet varbūt kļūdos. Taāu rakstītājam to vajadzētu paskaidrot, lai komentāros nav jānodarbojas ar minējumiem. Un lai taāu vēršas domē ar līdzīgiem iesniegumiem arī citi pakalpojumu sniedzēji – Ls 350, zinot zobārstniecības pakalpojumu cenas, par īpaši “dāsnu” summu grūti nosaukt. Šādu summu Ikšķiles bērnu labā, ja tas nepieciešams, dome taāu varētu atvēlēt vēl kādam kabinetam? Vai jārīko dentistu konkurss? Pēc kādiem kritērijiem? Jādala šī summa ar 3? Vai nav tā, ka birokrātijas jābūtībās reizēm pazūd veselais saprāts?

  8. Īstenībā nav nekas slikts, ja pašvaldība atbalsta konkrētus (īpašus)uzņēmējus. Lai gan šo atbalstu ir jāsniedz ar konkrētu mērķi un tas nedrīkst būt konkurenci kropļojošs. Ja runājam par mēķiem, tad parasti tie ir divi: 1) Krīzes apstākļos palīdzēt izķepuroties uzņēmumiem, kuriem iet grūti un kuru loma ir būtiska, jeb valdībā lietotais termins “sistēmiski svarīgiem”.; 2) Nodrošināt pakalpojuma pieejamību noteiktai iedzīvotāju grupai vai noteiktā reģionā, kurā ekonomiski un finansiāli nav izdevīgi sniegt šo pakalpojumu (Piemēram tas varētu būt zobārstniecības kabinets Tīnužos, kur klientu skaits ir ierobežots, bet sabiedriskā transporta trūkuma dēļ nokļut Ikšķiles centrā iedzīvotājiem nav iespējas).<br />
    <br />
    Pieņemu, ka SIA RADIKS gadījums varētu atbilst pirmajam gadījumam. Ja tomēr SIA RADIKS neatbilst ne pirmajam ne otrajam gadījumam, tad atbalsta sniegšana no pašvaldības puses ir konkurenci kropļojoša, jo šis atbalsts nostāda šo uzņēmumu izredzētā stāvoklī. Pareizāk būtu sludināt konkursu uz pašvaldības iepirkumu noteiktiem pakalpojumiem un uzvarētu tas, kas vislabāk apmierinās pasūtītāja prasības.<br />
    <br />
    Jebkurā gadījumā pašvaldībai būs jāveic naudas izlietojuma kontroli…., jo bērnu zobu labošanas pakalpojumus apmaksā valsts budžets,…… un te es gribētu atgādināt “zelta roku” gadījumu, kad dažs labs par vienu un to pašu darbu ņēma samaksu no valsts budžeta un vēl no klienta.

  9. Nezinu tādu terminu “domnieki”. Dome ir visi 15 deputāti kopā. Un korekti būtu sacīt pašvaldības, nevis domes darbinieki. Savukārt, vai tomēr var precizēt šo “sabiedrisko darbību publiskajā un privātajā sektorā”?<br />
    Pašvaldības darbinieki saņem algu, deputāti arī. Kas ir tā sabiedriskā darbība?

  10. Nu, nu! Drīzāk teiktu, ka daži nav spējgi atbildīgi strādāt sabiedriskajā sektorā. Sabiedriskais sektors prasa daudz vairāk darba nekā, privatais bizness, sabiedriskajā sektorā ir jāskaidro lēmumu pamatotība.

  11. Vienkārši, pašvaldība saņemot iesniegumu, ievāc informāciju par pakalpojuma pieejamību un pieprasījumu. <br />
    <br />
    Ja naudu dalīt tikai uz iesniegumu pamata, tad jau nevajag darbiniekus, vajag tikai priekšsēdi un kasieri.

  12. Vai tad kāds pārmet ko stomatologam? <br />
    Stomatologs labo zobus, pašvaldība atkarība no nepieciešamības sadala finansējumu lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību.<br />
    <br />
    Iespējams, ka D.Kokarēviāa ir labākā stomatoloģe un viņai vajag piesķirt 1000Ls, bet tas ir japamato ar nepieciešamību, nevis tikai ar iesniegumu.

  13. Redziet, ja rakstā būtu minēts, ka finansējumu lūguši visi Ikšķilē praktizējošie zobārsti, bet saņēmusi tikai Kokoreviāa, tad būtu gauži neglīti. Bet šādas informācijas nav!

  14. iesaistoties politikā ir jārēķinas ar objetīvu, uz faktiem pamatotu kritiku nevis apmelojumiem un samazgu šaltīm. Nopēlumu pelna tie, kuri producē apmelojumus, nevis tie, kuri iesaistās sabiedriskā darbā.

  15. Cilvēkam ejot politikā ir jārēķinās ar iespējamo kritiku. Šis konkrētais gadījums ir tikai maza daļa no tā, kas notiek, uzskatu, ka tikai, cenšoties izdarīt perfekti, var panākt ciešamu rezultātu, bet gadījumos, kad sāk visu pavirši, nevar cerēt uz labu rezultātu.<br />
    <br />
    Šie cilvēki, kas šobrīd vada novadu, paši ir bijuši opozīcijā un tobrīd izvēlējās sēdēt klusu un gaidīt iespēju. Viena tāda bija, bet nesanāca, 01.06.2009 ieguva otru un izmantoja. Jautājums ir, vai tie, kas zin abas ierakumu puses, ir ko manījuši savā rīcībā, manuprāt, nē, viņi nemeklē sadarbību, tikai piedāvā sēdēt, kā viņi sēdēja un klusēja, balss parādījās tikai pirms vēlēšanām.<br />
    <br />
    Iespējams visi nav gatavi klusēt.

  16. Sorry- tiešām, ne tā izteicos par tiem darbiniekiem, bet stilam ir nozīme, jo saprotam, nu kurienes rakstiņi…<br />
    „Runa ir par mums visiem, kā dzīvojam un kā redzam lietas. Interneta komentāri ir tāds savdabīgs fenomens, kas ļauj saskatīt mūs bez bruņām. Bruņas šajā gadījumā ir cilvēka kultūra, pieklājība, iecietība, sabiedriskās normas, arī kauns un bailes… Tas viss pazūd, kad var rakstīt anonīmi un/vai aiz interneta vadu sienām.<br />
    Tad, lūk, šādos apstākļos arī atklājas tas, ka daudzi no mums dzīvi redz caur sacensības prizmu, bet tas ir nepareizi. Sacensība ir labs līdzeklis savā laikā un vietā, bet tas nevar kalpot kā dzīves pamats. <br />
    <br />
    Sacensībai jābūt. Bet galvenokārt katram pašam ar sevi. Lai katru dienu mēs būtu labāki, nekā vakar. Lai katru jaunu reizi, kad ietekmējam citu cilvēku dzīves, mēs tās bagātinātu, nevis grautu. „<br />
    (R.Dzintars)<br />

  17. Nu īstenībā šobrīd veidot vienotību būtu laiks novadu vadošajiem, jo neviens jau nesaka, ka nevajag atbalstīt stomatologus, bet šāda neskaidra, neizvērtēta rīcība jau rada to nepatīkamo nevienlīdzības sajūtu, vienam saka mēs vērtēsim salīdzināsim, otriem tik dod un atskaitīties nav gatavi.<br />
    <br />
    Pietiek ar savējiem, nav tālu jāmeklē, Bērnu Klīniskajā Universitātes slimnīcā jau skaidro par savējiem. <br />
    <br />
    P.S. Domes darbiniekus neievēl, un runas stils netika apspriests.

  18. Pievienojos “tiešām”….<br />
    Vai tas nozīmē, ja ievēlētu Domes darbiniekus no “Iedzīvotājiem..” tad viss būtu OK? Jāāā,tad gan, manuprāt, Dome varētu “lepoties” ar īpaši izsmalcinātu runas stilu un tādiem pašiem darbiem. Tas jau spiežas arā no šādiem rakstiņiem.Pietiek jau no tā, kas tiek runasvīru palaists ēterā no RadioSWH….To tautā sauc par d….nu. Parasti tādiem jautā, vai Tu ar tādu muti arī maizi ēd?…

  19. Pirms te veselīgi atraugājaties, ieskatieties no citas puses.<br />
    Pašvaldībai ir jāizvērtē pieprasījums-piedāvājums un nedeformējot konkurenci jāsadala pakalpojuma iepirkums, ko šajā gadījumā pašvaldība neveic. Vai arī gribat teikt, ka Ikšķilē ir tikai viens stomotologs.<br />
    <br />
    Protams tā ir tikai sakritība un visi tikai apmelo un melš.

  20. precīzi Kasparsf, pat, ja būsiet publiski simpatizējis. Normāli cilvēki rūpīgi pārbauda faktus pirms apvaino kādu, pie tam apvainojumu pamato ar neapgāžamiem faktiem, bet šādi pseido godīguma aizstāvji uzgāž samazgas un jūtas gandarīti. Bet lai jau, ja no tā veselība uzlabojas.

  21. Manuprāt raksta autors Iesūtīta Ziņa, gribēja pateikt, ja Jūs būsiet kādā kandidātu sarakstā un nedod Dievs tas saraksts tiks ievēlēts, Jūs nekad, bez nosaukšanas par zagli, nevarēsiet Ikšķilē veikt nekādus darbus vai domes pasūtījumus.

  22. Ko raksta autors gribēja pavēstīt? Par iespēju bērniem bez maksas labot zobus pie dr. Kokorēviāas? Atgādināt JL deputātu kandidātu uzvārdus? Aicināt savlaicīgi apmeklēt stomatologu un neiedzīvoties kariesā?

  23. Cik zinu,līdz šim bija spēkā likums, ka zobārstniecība un 1x gadā higiēna bērniem līdz 18 gadu vecumam tiek apmaksāta no valsts budžeta – kabinetos, kuriem bija līgums ar VNC. Minētajam D. Kokoreviāas kabinetam, šķiet, vienīgajam Ikšķilē tāds bija. Vēl šogad šo iespēju izmantojām. Vai valsts to vairs nenodrošina?

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu