Mazliet par vārda brīvību

Ikskile.com ekranšāviņš.
Ikskile.com ekranšāviņš.

Ikšķilē 2008. gadā darbu uzsāka privāts interneta portāls Ikskile.com. Tas ir novada nozīmīgākais publiskais resurs, kurā ne tikai publicē informāciju, bet arī ļauj to komentēt. Tieši komentāri to būtiski atšķir no oficiālā portāla Ikskile.lv.

Ikšķilē 2008. gadā darbu uzsāka privāts interneta portāls Ikskile.com. Tas ir novada nozīmīgākais publiskais resurs, kurā ne tikai publicē informāciju, bet arī ļauj to komentēt. Tieši komentāri to būtiski atšķir no oficiālā portāla Ikskile.lv.

Ikskile.com pirms pašvaldības vēlēšanām, tāpat kā visa novada opozīcija (pozīcijā bija Zemnieku savienība vienpersoniski), kritizēja pastāvošo kārtību. Kritika izpaudās dažādo autoru iesniegto rakstu saturā un komentāros. Pēc vēlēšanām, kad pozīcijā kopā ar ZS nokļuva visa vecā opozīcija, bet jaunais spēks Apvienība Iedzīvotāji kļuva par jauno beztiesisko opozīciju, Ikskile.com turpina ieturēt pastāvošajai varai, kas faktiski ir pārgrupēta vecā vara, kritisku attieksmi.

Jāatzīmē, ka šeit gan nav pamata runāt par portāla redakcijas politiku, jo tādas nemaz nav! Portālā joprojām parādās kritiski raksti, parādās arī tas, ko varētu saukt par būtiskas informācijas pārpublicēšanu, lai tā sasniegtu plašāku auditoriju. Tomēr kopš 2008. gada ir notikušas būtiskas izmaiņas. Ir ievērojami pieaudzis publikāciju skaits arhīvā un var novērot arī “redakcijas” un auditorijas nogurumu. Kā tas izpaužas?

Raksti tiek pievienoti pakās pa 3-5 dienā reizi vienā vai divās nedēļās. Līdz ar to nav saprotamas redakcijas prioritātes, bet daža publikācija zaudē auditoriju vēl pirms to kāds vispār ieraudzījis. Šajā viļņveida informācijas plūsmā tiek zaudēta saikne ar iepriekšējām līdzīgas tēmas publikācijām un to komentāriem. Rezultātā bezjēdzīga kļūst arī katra jaunā publikācija, jo tās arvien biežāk sāk izskatīties pēc piekasīšanās. Vai tāds tagad ir Ikskile.com redakcijas mērķis – radīt savā auditorijā to pašu apātiju, kāda bija visā novadā ZS vienpersoniskās vadonības laikā?

Viss nav tik bezcerīgi, ja vien Ikskile.com izstrādātu šodienas satura apjomam atbilstošu informācijas grupēšanas politiku, saprastu un deklarētu paši savas prioritātes, kā arī mazliet paplašinātu savu piedāvājumu komentētājiem un komentāru lasītājiem (priekšlikumi zemāk). Viena vajadzība ir komentāri un diskusijas par “da jebko”, otra – paziņot jaunumus, uzdot jautājumus. Piemēram, Jānim ir skaits mocītis, bet es nezinu, kādas markas. Vai kāds var pateikt?

Un nemaz nebūtu slikti, ja tomēr publika beidzot uzzinātu savu varoņu vārdus. Ikskile.com nav Diena, bet, īpašniekiem paliekot anonīmiem, tā noteikti nekļūs ne par Dienu, ne Delfi.

Šo rakstu sacerēju pēc zemāk redzamo komentāru sērijas. Radās sajūta, ka šis brīdis ir jāieraksta skurstenī :)

E-klase nākamgad arī Ikšķiles vidusskolā

Andris 29.07.2010 13:04
E-klase ir ļoti labs pasākums. Ļoti labi, ka IKSKILE.COM par to informē. Tikai ja zudīs iespēja brīvi komentēt, tad jau mēs par to varēsim tikpat “brīvi” lasīt Ikskile.lv. Padomājiet par savu apmeklējumu statistiku :)
E-klases ir reāls risinājums vienai konkrētai vecāku un skolas komunikācijas vajadzībai. IKSKILE.COM varētu ņemt piemēru – atvērt sadaļu, kurā komunikācija komentētāju-pļāpātāju starpā netiktu ierobežota ar sadaļas noteikumiem, jo lielākie pļāpas (es tai skaitā) parasti nespēj noturēties nekādos rāmjos. Tādu bez-noteikumu haidparku, uz kuru vajadzības gadījumā pārcelt komentārus, kuri izrādās neatbilstoši kādai citai sadaļai. Tā nebūs dzēšana – tā būs informācijas (lai nu kāda tā būtu) sakārtošana :)

IKSKILE.COM 28.07.2010 23:55
Ar šo tad arī beigsim netēmu, Skaidrīt, OTTO, Andri utt.

? 28.07.2010 23:35
Vai Andra un OTTO komentāros ir rakstīts par E- klasi? Atkal blata būšana, kā jau pie Jāniem.

IKSKILE.COM 28.07.2010 23:10
Visi turpmākie komentāri šeit, kas neattiecās uz rakstu “E-klase nakamgad arī Ikšķiles vidusskolā” tiks dzēsti.

Andris … IKŠĶILE.COM 28.07.2010 20:46
Piekrītu, ka neatbilst sadaļai. Žēl, ka piemērotākas sadaļas nav :)

IKSKILE.COM 28.07.2010 19:52
Dargie ikšķilieši Jūsu diskusija ir neatbilstoša sadaļai!

6 KOMENTĀRI

  1. tiesam,velme butu sanemt daudzpusigu informaciju par Ikskiles dzivi,domes darbu utt.Zinas tiesam ir fragmentaras,nebutiskas un pat varetu teikt neinteresantas.Savstarpejas sarakstes javeido diskusiju lapu.Sabiedriba,novadi,domes sedes……tada sajuta,ka Pale viens pats pilseta-nekas nemainas menesiem ilgi.

  2. Andris kā saucēja balss tuksnesī 🙂 <br />
    <br />
    Šajā portālā pirmoreiz ieskatījos apmēram pirms pusotra gada. Un šajā laikā arī man ne reizi vien radušās pretrunīgas domas tā sakarā. No vienas puses, prieks un paldies, ka šāda vietne un līdz ar to iespēja cilvēkiem virtuāli satikties un apmainīties domām par svarīgo pastāv. No otras – daudz kas šajā pastāvēšanā izbrīna. Pirmkārt, Andra jau pieminētā īpašnieku anonimitāte (kāpēc gan?) un absolūti pasīvā loma tā satura veidošanā. <br />
    <br />
    Pēc visa spriežot, sākotnējais mērķis bijis novada iedzīvotājiem sniegt daudzpusīgu informāciju par vietējām aktualitātēm. Tā diemžēl nenotiek. Ziņas ir fragmentāras (ja nu kāds ko iesūta), stihiska (kas nu kuram šķitis svarīgs), pārpublicētas (nereti ar vairāku dienu novēlošanos) no centrālajiem un rajona medijiem, pašvaldības portāla. Uz ik pa brīdim uzdotajiem jautājumiem komentāros, kālab šeit nav nekādas informācijas par to vai citu, ne reizi vien gana strupi atbildēts ar domu: gribi lasīt – raksti pats! Proti, portāls tādējādi sevi prezentēts kā tādu pašapkalpošanās ēstuvi, kur vitrīnā gan ir boržomi un aizvakardienas desmaizes – bet ja gribi ko vairāk, nāc “ar groziņu

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu