Ikšķiles novadā skolas neslēgs, piecgadīgie un sešgadīgie bērni mācīsies un pedagogi saņems algas

Ikšķiles vidusskola
Ikšķiles vidusskola

Prasmīgai saimniekošanai arī krīze nekaitē – tā jāsecina pēc Ikšķiles novada priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Rudzīša apgalvojuma, ka ikšķiliešu jaunās paaudzes izglītošana no valsts samazinātā finansējuma izglītībai necietīs.

Alternatīva – privātais bērnudārzs

Valdības lēmums izdarīt Izglītības likuma grozījumus, kas paredz pārtraukt obligātu pirmsskolas apmācību, ikšķiliešus nav mudinājis tos tūlīt ņemt vērā  un atteikties no piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanas skolai.

“Tā kā mūsu novads nav no trūcīgajiem, esam paredzējuši saglabāt pirmsskolas apmācību un algot skolotāju. Esam nolēmuši arī nemazināt pirmsskolas pedagogu algas. Bērnudārza skolotājām atalgojums jau  tā nav liels – viņām nav iespēju kā vispārizglītojošā skolā strādāt pusotru divas slodzes, nav arī piemaksu par klases audzināšanu un burtnīcu labošanu,” skaidro J.Rudzītis. Pirmsskolas pedagogu algām Ikšķiles pašvaldība atvēlējusi 40 000 latu gadā, otrajā pusgadā šim nolūkam būs nepieciešami 20 000 latu, kas ir paredzēti budžetā.

Ikšķiles novadā šobrīd darbojas viena pirmsskolas izglītības iestāde “Urdaviņa”, kuru apmeklē vairāk nekā 350 bērnu, taāu visiem vietas nepietiek. Pašlaik rindā uz bērnudārzu stāv apmēram divsimt mazuļu. Kamēr jauns (vai pat vairāki) bērnudārzs novadā vēl tikai ieceru stadijā, tiek meklēti citi risinājumi, kur izvietot bērnus.

J.Rudzītis iesaka  izbūvēt bērnudārzu 120 vietām bijušajā Elkšņu skolā, kur kādreiz jau atradusies pirmsskolas izglītības iestāde. Perpektīvā par bērnudārzu varētu pārveidot arī Tīnūžu veco pagastmāju, kur līdz šim telpas nomājusi katoļu pamatskola.

Šobrīd rindu uz bērnudārzu iespējams samazināt, pateicoties uzņēmēja Andreja Graša iniciatīvai – sev piederošajā īpašumā ierīkot privāto bērnudārzu. “Andrejs Grasis piedāvāja šo pakalpojumu un pašvaldība to pirks. Uzņēmējs veicis aprēķinus, ka viena bērna uzturēšanās privātajā dārziņā varētu izmaksāt  180 latu. Ja pašvaldība no kopējās summas sedz 120 latu, tad vecākiem jāpiemaksā 60 latu. Tas ir daudz lētāk nekā jebkurai auklei,” saka J.Rudzītis.

Pašvaldība plāno piedāvāt vecākiem, kuru bērni stāv rindā uz  PII “Urdaviņa”, apmeklēt privāto bērnudārzu ar tiesībām atgriezties pašvaldības bērnudārzā, ja pienāks viņu kārta. Vecāki, kuru bērni apmeklē pašvaldības bērnudārzu, maksā tikai 30 latu par ēdināšanu.  

Tīnūžu pamatskola – pieprasīta novadā un apkārtnē

Pašvaldībai nav jālauza galva arī par Tīnūžu pamatskolas slēgšanu vai tās pārveidošanu par Ikšķiles vidusskolas filiāli. Tīnūžu pamatskolā šobrīd mācās gandrīz divas reizes vairāk (180 ) skolēnu nekā nepieciešams. Lai skola nebūtu jāslēdz, tajā jābūt ne mazāk par simts audzēkņiem.

“Tīnūžu pamatskolu saviem bērniem nereti izvēlas ne tikai Ikšķiles novada, bet arī Ogres iedzīvotāji. 1.klasē šajā mācību gadā pieteikušies vairāk nekā 20 bērnu. Vecākiem ir ļoti ērti pa ceļam uz darbu Rīgā atvest no rītiem bērnus uz skolu un vakarā paņemt. Tas nenozīmē, ka Tīnūžos var mācīties tikai tie bērni, kuru vecāki pārvietojas ar personiskajām automašīnām. Skolēnu un skolotāju rīcībā ir arī pašvaldības transports Mums ir divi autobusi – mazais un lielais. Abi ir norīkoti bērnu pārvadāšanai,” stāsta J.Rudzītis.  

Un turpina “Autobusiem ir noteikts maršruts. No rīta mazais autobuss atved no Tīnūžiem piecgadīgos un sešgadīgos bērnus uz Ikšķili un pēcpusdienā aizved atpakaļ. Tad izvadā pa mājām sākumklašu audzēkņus, kuri mācās Tīnūžu pamatskolā. Savukārt lielais autobuss  atved un aizved uz Ikšķili un Ogri  skolotājus un vecāko klašu skolēnus. No Ogres ar pašvaldības autobusu pēcpusdienās uz mājām brauc arī Ogres vidusskolu, arodskolu un Ogres Meža tehnikuma audzēkņi”.

Ikšķiles pašvaldība ir pirmā valstī, kas 1992.gadā iegādājās autobusu, ko izmanto skolēnu pārvadāšanai. J.Rudzītis rēķina, ka pa novada ceļiem ripo jau piektais autobuss, kas nopirkts par pašvaldības līdzekļiem. Priekšsedētāja vietnieks atgādina, ka Ikšķiles pašvaldība savulaik atvēlējusi naudu arī Tīnūžu pamatskolas celtniecībai. “Visi tik runā, ka Cesvaines vidusskola ir pirmā vispārizglītojošā skola valstī, kas uzcelta par valsts līdzekļiem. Bet mēs bijām pirmā pašvaldība, kas par saviem līdzekļiem pirms desmit gadiem uzcēlām Tīnūžu pamatskolas jauno ēku,” uzsver J.Rudzītis.

18 KOMENTĀRI

  1. Krīzes apstākļos varēja abas skolas apvienot un Tīnūžu skolas direktori apstiprināt par Ikšķiles vidusskolas direktori vai vietnieci. Pašlaik Ikšķiles vidusskolā valda nesakārtotība,ienācēja no Ķeguma diktē savus noteikumus, Ikšķiles vidusskolai nav vairs savu labu tradīciju, jo skolotāju sastāvs ir nomainīts uz ienācējiem, kuri nebija derīgi Ogres privātskolai un Ķeguma vidusskolai. Žēl, jo Ikšķiles vidusskolā joprojām ir daži spēcīgi kadri!

  2. Starp citu, par to, ka bērnudārzā apkures sistēma ir nejēgā, man teica gan Līvu darbinieki, gan vecāki. Garderobes ir ziemā ir pārkurinātas, bērni, kamēr apģērbjas, krietni uzkarst . Un tad dodas laukā …<br />
    <br />
    Dažas durvis trepju telpās ir izvietotas “neērti”. <br />
    <br />
    Par apgaismojumu iekštelpās nekādu būtisku novērojumu nav. Trepēs apgaismojumu ieslēdz kustību sensori. Tie gan strādā mazliet neprecīzi un ieslēdz ekonomiskās lampas. Dārgo ekonomisko lampu kalpošanas ilgums būtiski saīsinās, ja tās tiek bieži ie/izslēgtas – tās būtu lietderīgāk darbināt ar laika releju – nepārtraukti ieslēgtas noteiktā laikā. Pie kustību sensoriem pieslēdz parastās spuldzes, kas ieslēdzas nepietiekama apgaismojuma gadījumā 🙂

  3. Labrīt, viszine!! Tīnūžu pamatskolā matemātiku nemāca direktore un nekad nav mācījusi!!! Nevajag spriest par lietām, par kurām trūkst informācija. Un ja ir tik liela interese uzzināt, nevis tikai aprunāt, tad abas novada skolas ir diezgan pretimnākošas informācijas sniegšanā.

  4. Nabaga audzinātājas – šitādu senci grupiņā. Droši vien veici detektīva darbu un cītīgi āekoji, cikos gaismu izslēdz, cikos ieslēdz. Cerams, ka izdevās atklāt kādu pārkāpumu un nesaimniecisku rīcību – tā teikt,priekš sirds:)

  5. Kā jau teicu-ne visos priekšmetos ir problēmas.Par matemātiku esmu dzirdējusi labus vārdus ,jo māca direktore un esot stingra,un latv.val.arī ,bet ,kā jau teicu-tā ir problēma visās skolās.<br />
    <br />
    Manam bērnam nav problēmu ar mācīšanos.Bez tam,viņš vairs nemācās mūsu novada skolās,tāpēc arī problēmu nav,bet iesākt mācīties citā skolā bija lielas problēmas,jo zināšanās bija lieli robi.

  6. Arī kā bērnudārza absolventa sencis apliecinu, ka mums grupa un audzinātājas “Urdaviņā” bija lieliskas. Tādēļ vēl jo vairāk skumji par rindā paliekošajiem 🙁 <br />
    <br />
    Esmu arī dzirdējis optimistisku viedokli no vecās-jaunās vadības aprindām: “Drīz jau to bērnu nebūs tik daudz.” Arī valsts līmenī tas ir populārs teiciens un bieži vien vienīgais redzamās rīcības nepateiktais izskaidrojums.

  7. Nav ko salīdzināt Ikšķiles un Tīnūžu skolas.Tīnūžos skolotāji nav tik iedomīgi ka Ikšķilē, kuri apvieno vairākas nodarbes stundu laikā, pagarinātās grupas darbojas formāli, nekad nezini kura skolotāja būs ar bērniem (var gadīties ka Jakubova kurai vispar nevar uzticēt bērnus). Privātskolotāji bija un būs, bet Ikšķiles skolotaji pēc stundām nedarbojas ar skolēniem, tas nu ir fakts!

  8. Mans bērns beidza Tīnūžu pamatskolu bez privātskolotāju palīdzības un turpina mācības Rīgā. Varu teikt, ka sagatavots bija atbilstošā līmenī un mācības Rīgā nekādas grūtības nesagādāja( sevišķi latviešu val. un matemātika). Paldies skolotājām! Nevajag sava bērna problēmas novelt uz skolotājiem!

  9. Tas ir jauki,ja mūsu pašvaldībai nav jāsamazina skolotāju algas,bet ja tās nesamazina-vai kāds pārbauda skolotāju darba atdevi un rezultātus. Ja mācoties Tīnūžu skolā,vēl ir jāmācās pie privātskolotāja,vai tas nav tāds,kā saka krievu bizness,jo skolotājs algu saņem,bet bērns mācīties jāved un jāmaksā citam skolotājam no savas kabatas.<br />
    <br />
    To es nesaku par visiem priekšmetu skolotājiem.Un šī problēma nav tikai augšminētajā skolā vien.Agrāk skolotāji centās-ja redzēja kad bērns vielu neapgūst,atstāja pēc stundām,jo no bērnu sekmēm bija atkarīga skolotāju prēmija un viņi centās.Tagad viņiem viss vienalga-algu saņem un savas stundas nosēž un viss.Kas ar to bērnu-kāda kuram daļa. <br />
    <br />
    Vai tomēr nevajadzētu pārbaudīt katra skolotāja darba augļus un no to rezultātiem tad arī skatīties ,kuram atstāt tādu pašu algu un kuram -darba kvalitātes stimulēšanai-tomēr tās algas samazināt.

  10. Par privāto bērnudārzu. Kāpēc Ikšķiles bērnudārzs ir tik dārgs? Varbūt tāpēc, ka salīdzinoši siltajā ziemā lieliskajā būvē apkure Ls 8000 mēnesī? Vai Elkšņu skolas uzturēšana plānota tikpat ekonomiska?<br />
    <br />
    Par iepirkumu piekrītu – vajag piedāvāt arī citiem. Kaut vai tāpēc, ka minētais projekts visus 200 droši vien nepaņems. Ja var par 120 (nomaksā visus nodokļus, nodrošina darba laiku, izglītības kvalitāti un vecāki brīvprātīgi ar mieru piemaksāt starpību), tad kādēļ maksāt vairāk? Un mazākus bērnudārzus var gan Turkalnē, gan Kalnājos, Elkšņos izveidot. Uz priekšu – nolikumu, pieteikšanos un uzraudzību!

  11. “Prasmīgi saimniekojot” Rudzītis ir nolicis rindā 200 nodokļu maksātāju bērnus, bet tagad nekaunīgi plātās, ka par šo pašu nodokļu maksātāju algu “sataupījis” algām. <br />
    <br />
    40% bērnu nevar apmeklēt bērnudārzu “taupīgas saimniekošanas ietvaros”. Vēl “taupīgāka” tā “saimniekošana” bija tad, kad 10 mēnešus Ikšķiles bērnudārzs vispār bija slēgts. Jāni, tu taāu atceries, kā toreiz tieši par šo tēmu atkāpies. Un tagad lielies :(<br />
    <br />
    Par Elkšņu skolu – paskatieties kartē! Tie 200 rindā stāvētāji nedzīvo Elkšņos. <br />
    <br />
    Ja Tīnūžu pamatskolu izveidotu par Ikšķiles filiāli, tad varētu nevest Ogres bērnus skaita uzturēšanai, bet brīvajās telpās izvietot bērnudārzu (filiāli). Tikai tad neko būvēt nevajadzēs, bet bez būvēšanas jau nekāda “saimniekošana” nesanāk …

  12. Kur gan mūsu priekšsēdētājs un deputāti, jo Jānis jau ziņo “Andrejs Grasis piedāvāja šo pakalpojumu, un pašvaldība to pirks.”<br />
    <br />
    Problēma ļoti aktuāla, bet prasās pēc iepirkuma?<br />
    Gatavojieties, uzņēmēji!!!!

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu