Ēna pār Reģionālo pašvaldības policiju

Tieši pirms Reģionālās pašvaldības policijas izsludinātā konkursa par vienu latu dibināts uzņēmums saņēmis 60 tūkstošu latu (84,5 tūkstoši eiro) vērtu pasūtījumu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».
Pērn neilgi pirms pašvaldību vēlēšanām, politisko kaislību gaisotnē nepamanīts palika kāds darījums Ķekavas novadā. Reģionālā pašvaldības policija īsā laikā izsludināja trīs iepirkumus par trīs automašīnu nomu. Tās esot bijušas nepieciešamas kutera pārvadāšanai, policijas darba nodrošināšanai, kā arī administrācijas un dežūrdaļas operatīvajām vajadzībām. Konkursā uzvarēja SIA «ANP Baltic». Tas dibināts vien divas nedēļas pirms izsludinātā iepirkuma. Tā pamatkapitāls tobrīd bija viens lats.

Ieinteresētie varbūt ir, bet pretendents bija viens

Taču mēneša laikā nezināmā firma, bez iepriekšējas pieredzes tika pie 59 400 LVL jeb 84 518,50 EUR (bez PVN) vērta pasūtījuma. «ANP Baltic» uz trīs gadiem policijai iznomāja trīs «Mitsubishi Montero» markas automašīnas. Iestādes vadītājs Māris Bomiņš raidījumam «de facto» noliedz, ka kāda no pašvaldības policijas amatpersonām būtu ieinteresēta šajā darījumā. Tajā pašā laikā atzīstas, ka konkursos bijis tikai viens pretendents – «ANP Baltic».

Sludinājumu portālā redzams, ka līdzīgas šīs markas 2009. gada automašīnas cena ir apmēram 12 tūkstoši eiro. Tas nozīmē, ka ienākumi uzņēmumam no šī darījuma varētu būt mērāmi līdz pat 50 tūkstošiem eiro.

Saimnieku atrast – grūti

«de facto» vēlējās noskaidrot, kas ir šis uzņēmums «ANP Baltic», kurš bez iepriekšējas pieredzes policijai piegādāja pat operatīvo transportu. Tā juridiskā adrese atrodas vienā no Pārdaugavas, Elvīras ielas piecstāvu namiem. Pirmā stāva dzīvoklis pieder Jevgēnijai Pareiko, kas devusi piekrišanu «ANP Baltic» juridiskās adreses reģistrācijai savā īpašumā. Taču dzīvokļa durvis neviens neatvēra. Paskastīte bija pārpildīta ar neizņemtiem reklāmas bukletiem. Savukārt, ieskatoties dzīvoklī caur logiem, tā vien šķita, ka jau labu laiku šeit neviens nav bijis.

SIA «ANP Baltic» vienīgais īpašnieks ir kāds 29. gadus vecs Jaroslavs Koroļovs. Lursoft datu bāzē neizdodas atrast, ka Koroļovam iepriekš būtu piederējis kāds cits uzņēmums. Koroļova deklarētajā dzīvesvietā «de facto» sastop kādu kungu. Viņš piezvana Karoļovam un iedod telefonu «de facto». Tajā Koroļovs apņemas pēc trīs dienām satikties ar «de facto». Taču vēlāk uz telefonzvaniem vairs neatbild.

Tajā pašā laikā no «ANP Baltic» pagājušā gada pārskata noprotams, ka šis darījums ar Reģionālās pašvaldības policiju, iespējams, ir vienīgais uzņēmuma ieņēmumu avots. Tas liek domāt, ka «ANP Baltic» ticis izveidots tieši šim konkursam.

Taču tā brīža Ķekavas novada mērs Roberts Jurķis («Vienotība»), kurš pārraudzīja policijas darbu, korupcijas pazīmes šajā darījumā nesaskata.

Apšaubāma gan ir paša bijušā domes priekšsēdētāja attieksme,

cik rūpīgi viņš sekojis līdzi tam, kas noticis policijā. «de facto» pieķer Jurķi, stāstot par izdevīgo darījumu, tajā pašā laikā Jurķis nezina, ka mašīnas tiek nomātas nevis ir nopirktas.

Ēna pār Reģionālo pašvaldības policiju

Taču šis darījums nav vienīgais, kas, iespējams, met ēnu pār notiekošo Reģionālajā pašvaldības policijā. «de facto» rīcībā nonākušas fotogrāfijas. Tajās redzama viena no nomātajām «Mitsubishi» automašīnām, kas 11. aprīlī, piektdienā, pulksten 16:21 novietota maksas stāvvietā Blaumaņa ielā, Rīgā. Galvaspilsēta nav Reģionālās pašvaldības policijas apkalpojamā teritorija. Ar šo mašīnu tajā dienā brauca policijas priekšnieka vietnieks Germans Ivanovs, kurš bijis redzams uzbeku restorānā «Čihana Sato». Piektdienās Ivanova darba laiks beidzoties jau pulksten divos dienā. Taču Ivanova priekšniekam nav pārmetumu par to, ka dienesta auto, iespējams, izmantos personīgām vajadzībām. Policijas priekšnieks Bomiņš to uzskata par «normāla situācija, ja cilvēks brauc pēc pasākuma, nav ēdis pusdienas, iebrauc. Likums viņam to atļauj.» Tajā pašā laikā noliedz, ka tā būtu dienesta auto «izmantošana personīgām vajadzībām. Mums bija atklāšana, gadadienas svinības Vangažos».

Taču tieši šajā jautājumā Ķekavas novada domē šobrīd izvērtē Bomiņa atbilstību amatam. Šis neesot bijis vienīgais gadījums, kad apšaubāma ir dienesta auto izmantošana. Bomiņam paskaidrojums jārakstot jau trešo reizi. Ķekavas novada mērs Valts Variks (Vidzemes partija) apliecina, ka «ir pieprasīti atsevišķi paskaidrojumi un pašlaik vērtējam, kādas ir šīs atbildes, kāda ir attieksme pret darba devēju un vispār lojalitāti».

Aizdomīga šī policijas rīcība ar «Mitsubishi» markas automašīnām ir arī tāpēc, ka pērn, maijā policija operatīvajā līzingā paņēma vēl piecas mašīnas. Taču tās jau piegādāja «Nissan» automašīnu oficiālais pārstāvis Latvijā, nevis nezināms uzņēmējs.

RESURSSTVNET/De Facto

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu