325 000 eiro par nojaucamu ēku Ikšķiles centrā

Skolas iela 4, Ikšķile. Ekrānšāviņš no Google maps
Skolas iela 4, Ikšķile. Ekrānšāviņš no Google maps

19.aprīlī Ikšķiles novada deputātiem komiteju sēdē nācās lemt par ēkas iegādi Skolas ielā 4, Ikšķilē, par 325 000 eur un vēl par 1 838 128 euro (viens miljons astoņi simti trīsdesmit astoņi tūkstoši viens simts divdesmit astoņi eiro ) rekonstrukcijai, pamatojoties uz domes priekšsēdētāja un vietnieces solījumiem, ka ēkas iegāde ir ļoti izdevīga, un visiem tā būs tikai labāk, un mums ir svarīgi bērni un izglītība.
Tiesa, degsme un melošana, ar kuras palīdzību tika attaisnota ēkas iegāde, vairāk liecināja par personīgu ieinteresētību.

Vai pašvaldībai ir jāpērk ēkā šobrīd?
Nē, jo pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības, bet šobrīd ēkas iegāde ir domes vadības iniciatīva, kas nav uzskatāma par ekonomiski izdevīgu! Ēku tiek jau ilgstoši tirgota, tomēr pircējs nav atradies. Ēkas vērtējumu veica īpašnieka izvēlēts vērtētājs.

Vai ir veikta ēkas tehniskā stāvokļa ekspertīze?
Cik mums zināms, nav. Esošais SIA “Interbaltija” īpašuma vērtējums ir bez ēkas inženiertehniskā stāvokļa izvērtēšanas.
Ikšķiles novada domei jau ir pieredze ar ēku Daugavas prospektā 34, kura tika iegādāta bez tehniskā stāvokļa novērtēšanas un vēlāk to nācās nojaukt, jo rekonstruēt nebija iespējams!

Vai ēkas pagrabs, kas aizņem 997.6 km² no 2308 m2 ir izmantojams?
Ēkas pagraba griestu augstums ir 1.8 metri –  šeit varētu uzņemt filmas “Gredzenu pavēlnieks” turpinājumu un izvietot hobitu ciematu. Ēkas pagrabā pieejams tikai mākslīgais apgaismojums.

Kad ir uzsāktas pārrunas par ēkas iegādi?
Cik noprotams no I.Trapiņa teiktā un vērtējuma datuma 2016.gada 25.novembris, tad pārrunas jau uzsāktas ne vēlāk kā 2016.gada novembrī.

Vai novada domes vadība ir veikusi aprēķinus ēkai Skolas iela 4?
Par ēkas iegādi pašvaldības amatpersonas bija nolēmušas jau pirms budžeta pieņemšanas, jo budžetā šie izdevumi ir paredzēti – budžets tika apstiprināts 2017. gada 25. janvārī, tad kādēļ par šiem 3 mēnešiem pašvaldības speciālisti – Attīstības nodaļa 3 cilvēku sastāvā, Būvvalde – 8 cilvēku sastāvā nav sagatavojuši ne remonta izmaksu tāmi, ne plānoto naudas plūsmu, ne to, cik lielas un kādas telpas nepieciešamas.

Citāts no kopētās lapeles:
1. stāvā vajadzētu pietikt vietai doktorātam, bibliotēkai, KAC un policijai. Šobrīd bibliotēka ar doktorātu aizņem ~500m2.

2017.gada 19.aprīļa Ikšķiles novada domes Tautsaimniecības komitejas laikā, kad tika lūgts iekļaut Skolas iela 4 ēkas pirkuma lēmumprojektu dienas kārtībā, I.Trapiņš steigšus devās sakopēt mistiskus aprēķinus.
Šie aprēķini nedod nekādu skaidrību jo tajos ir daudz kļūdu un pieņēmumu, un tiem nav nekāda juridiska spēka vai atsauces par aprēķinu veicējiem. Kā var lasīt vienā no lapelēm – ir atsauce “Variants Nr.2”, kas ļauj domāt, ka ir arī citi varianti, bet ar tiem nevienu deputātu neiepazīstina, tieši tā pat, kā ar SIA “Interbaltija” vērtējumu.

Kā izskatās I.Trapiņa sagatavotā informācija pašvaldības deputātiem?
Pašvaldības deputāti komitejās un domes sēdēs lemj un balso par iepriekš sagatavotiem lēmumprojektiem. Par ēkas iegādi Skolas ielā 4, Ikšķilē uz finanšu komiteju bija sagatavots lēmumprojekts, bet tam klāt nebija nekādas papildu informācijas.

Ikšķiles novada domes Finanšu komitejas lēmumprojekts

papildus informāciju, sakopēja un izsniedza deputātiem I.Trapiņš personīgi, bet viņa nav pievienota lēmumprojektam, kas ļauj viņu uzskatīt kā neoficiālu informāciju.


Vai iespējams atbildīgi pieņemt lēmumu par ēkas iegādi?
Izvērtējot informāciju, kas bija pieejama, grūti iedomāties, kā iespējams pieņemt lēmumu ar tik minimālu un slikti sagatavotu informāciju.
I.Trapiņš lasot ziņojumu par īpašumu Skolas ielā 4, noklusēja par hipotēkas apgrūtinājumu īpašumam, kā arī nesniedza nekādu informāciju par īpašnieku piekrišanu pārdot īpašumu Ikšķiles novada pašvaldībai!

Kā dzirdams komiteju diskusijā, priekšsēdētāja vietniece Dace Kļaviņa apstiprināja, ka pašvaldība nav veikusi nekādus detalizēti precīzus aprēķinus par iespējamo doktorāta un bibliotēkas izvietošanu, kuriem ir ļoti specifiskas prasības un to reglamentējošie noteikumi.

Būtu nopietni jāvērtē deputātu rīcība, kuri balsoja par ēkas iegādi komitejās, balstoties uz šo pieticīgo informāciju.
Kā skaudrs atgādinājums varētu būt vēl nesen zaudējumos – vai nav vnk norakstītie 274 000 LVL norakstītie Ikšķiles novada pašvaldības līdzekļi apt. 400 000 euro (četri simti tūkstoši eiro) par Kultūras kalna tehnisko projektu.

Ikšķiles pašvaldības tautsaimniecības komitejas audio ieraksts

Cik maksā Skolas ielas 4 telpu remonts?

Lai pateiktu iespējami precīzi būtu nepieciešami aprēķini, bet ja izmantojam pašvaldības paziņotos skaitļus:

1 396 340 eiroIkšķiles novada domes iedomātās remonta izmaksas.
325 000 eiroĪpašuma iegāde bez īpašumtiesību reģistrācijas izmaksām.
1 721 340 eiroIzmaksas kopā, bez āra teritorijas labiekārtošanas un stāvvietu izbūvēšanas.
766,68 eiroRemonta izmaksas par vienu kvadratmetru
Ēkai kopsummā ir 2245,2 kvadratmetri kas var tikt izmantoti, tai skaitā 997,6 m2 pagrabs ar 1.8m griestu augstumu

Vai ēkas teritorijā ir pietiekami vietas lai izvietotu nepieciešamo auto stāvvietu skaitu apmeklētājiem?

Šis ir viens no lielākajiem trūkumiem, jo jau šobrīd ēkas apmeklētāji automašīnas atstāj veikala “Maxima” stavvietā. Piemēram Jelgavā, ir ieviesta biļešu sistēma lai ierobežotu citu iestāžu apmeklētāju automašīnu atstāšanu veikala stāvvietā.

Informācija par ēku Skolas ielā 4?

Ēka nodota ekspluatācijā 1980 .gadā un piederēja Ogres rajona patērētāju biedrību savienībai. Ēkā bija izvietots pārtikas veikals, konditoreja, frizētava, sadzīves pakalpojumi un kafejnīca.

Pievienojam informāciju kas netika sniegta novada domes deputātiem.

1.stāva plāns (griestu augstums 2.40-2.95 m) (.pdf)
2.stāva plāns (griestu augstums 2.30-2.95 m) (.pdf)
Pagraba plāns (griestu augstums 1.8 m) (.pdf)
Informācija par būvi Skolas iela 4, Ikšķile (.pdf)
Zemes robežu plāns Skolas iela 4, Ikšķile (.pdf)
Zemes robežu plāns (.jpg)
1.stāva plāns (.jpg)
2.stāva plāns (.jpg)
Pagraba plāns (.jpg)

Runājot par attīstību, pilnīgi noteikti ir nepieciešami atbrīvot Ikšķiles Mūzikas un Mākslas skolas telpas no doktorāta un bibliotēkas, bet tas būtu jādara nešķērdējot pašvaldības līdzekļus.
Skolas ielas 4 īpašumu var iegādāties, bet novērtējuma vajadzētu būt atbilstošam. Noteikti vajadzētu izskatīt arī citus objektus kas ļautu veikt ilgtermiņa attīstību nekoncentrējot visu Ikšķiles centrā.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu