Vēstures mantojums jeb mazas nejēdzības ap ielām

Bumbieru iela, Ikšķile 2008.gads
Bumbieru iela, Ikšķile 2008.gads

To, ka pie stacijas pazudusi pilsētas karte, būs jau vairākus gadus ievērojis katrs uz vilcienu gājējs.
Tā ka, mīļie draugi un potenciālie tūristi, nebrauciet pie mums uz dullo, ar domu- gan jau atradīšu.

Ar smukajām zaļajām ielu nosaukumu plāksnītēm pilsēta dižojas centrā un vēl šur tur… Dažās ielās norādes ir tikai no vienas puses, dažās jāiztiek ar to, ko paši mājinieki uzzīmējuši (piem., Mērnieku iela. Neatradu nevienā krustojumā oficiālu norādi, kas tā ir par ielu).

Arī uz likumīgo mājas lapu www.ikskile.lv diez ko nevar paļauties, jo, uzspiežot saitei “karte”, parādās uzraksts svešā mēlē Not Found.

1999. gadā drukātā “Jāņa sētas” karte (ja kāds tādu vēl var atrast) arī stipri maldinās Ikšķiles apmeklētājus. Pilsēta, gods kam gods, tomēr ir izaugusi šajos gados. Stipri izaugusi. Desmitiem jaunu ielu, simtiem māju…

Un pat ja Jūsu meklētās ielas ir kartes atspoguļotajā reģionā, tomēr var sagaidīt daudz pārsteigumu. Piemēram: Vai Ozola iela (uz jaunajām ielu nosaukuma plāksnītēm) un Ozolu iela (“Jāņa sētas” kartē, kā arī visos citos avotos) ir viena un tā pati iela?? Vai atkal Ozolu ielas iedzīvotāji palaiduši garām ielas pārdēvēšanas procesu…

No vietējo iedzīvotāju viedokļa būtu interesanti uzzināt, ar ko atšķiras zaļās plāksnītes no baltajām. Izņemot ar rūsu- baltās neapstrīdami vinnē. Vai ir kādas svarīgākas ielas un citas mazāk?
Vai vietās, kur saliktas jaunās zīmes, noteikti bija jāatstāj arī vecās, norūsējušās, pie žogiem pietītās vai pie stabiem pienaglotās?? Cik maksā pārkniebt āetras drātis vai izraut divas naglas no staba?
Acīmredzot, tas ir atsevišķs pakalpojums, ko veic cita instance.

Pāris ielas (piem., Bumbieru) visticamāk ir ko nogrēkojušās jau sensenos laikos vai arī gaida viesus no mūsu bijušās lielās padomjzemes, jo zilajās ielu plāksnītēs saglabājies pat krieviskais teksts.

P.S. Nevienu Padomju (Lejas) vai Komjaunatnes (Lībiešu) ielas norādi gan neatradu…

Laikam slikti meklēju.

Gints

 

6 KOMENTĀRI

  1. jā, briesmīgs gan mums tas Rudzītis un ko!<br />
    Kas, tā vietā lai āīkstētu un lādētu valdību grūti pašam noķibināt nost to plāksnīti? Vai tomēr bail ka tas бумбиеру ielas iedzīvotājs būs neapmierināts par tādu darbību?

  2. Ar ielu nosaukumiem problēma ir daudz lielāka, kā aprakstīts rakstā. Jāsāk ar to, ka Ikšķiles domei nav ielu saraksta!!! Ar to nav iespējams iepazīties, tādēļ gadījumā, ja ir vēlēšanās kādu ceļa posmu nosaukt par ielu, ir jāzīlē kafijas biezumos, vai ielas nosaukums ir izmantots vai nav. Tādēļ nav brīnums, ka pastāv grēki ar vecajām ielām un to nosaukumiem. Kārtējais Rudzīša un ko nepadarītais darbs.

  3. Cik mīļi! Šitā plāksnīte muzejam būtu labs guvums.<br />
    Ja gadījumā kādreiz parādīsies jauna,jācer,ka iela nebūs “pārdēvēta” par Bumbiera ielu, kā noticis ar Ozolu ielu. Tā turpinot,sagaidāmas arī Plūmes iela un Ābola iela, Papeles iela un Kārkla iela, Gana iela un Lībieša iela.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu