Maksa par apkuri draud pieaugt uz pusi

Ikšķile
Ikšķile

Mājsaimniecībām par apkuri šoruden var nākties maksāt par 45-50% vairāk nekā iepriekšējā apkures sezonā, par tik krasu siltumenerģijas sadārdzināšanos vēstulē vairākām ministrijām brīdina Latvijas Pašvaldību savienība (LPS).

 Tā mudina valdību nekavējoties sākt risināt ar jauno apkures sezonu saistītās problēmas, ko arī par enerģētiku atbildīgais ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) sola darīt. Taāu tas, kā var noprast no ministra sacītā, lielā mērā būs atkarīgs no budžeta iespējām, tā šodien raksta Diena.

Gazprom gāzes piegādes cenas palielināsies vidēji par 35% un atbilstoši Ekonomikas ministrijas provizoriskiem aprēķiniem apkures cenas varētu atgriezties 2008.gada līmenī. Ir trīs darba virzieni pie kuriem varam strādāt, šodien intervijā LNT sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL), jautāts, vai, viņaprāt, iedzīvotāji varēs samaksāt rēķinus.

A.Kampars šodien tiekas ar Gazprom vadību, kas Rīgā atver savu biroju. Runa būšot par gāzes cenas mehānisma izvērtēšanu, salīdzinot ar cenām, ko redzam spot tirgū.

"Kampars tiksies ar Gazprom vadību, lai parrunātu gāzes cenu veidošanās mehānismus, tas nebūs ātrs un viegls process. Mēs zinām, ka Gazprom ir vienīgais gāzes piegādāts, tas kārtējo reizi raisa jautājumus par mūsu atkarību no viena gāzes piegādātāja," V.Dombrovskis vairāk aicināja pašiem meklēt risinājumu.

"Principā arī pašiem jādomā par atjaunojamo energoresursu izmantošanu, kuri Latvijā par laimi ir, un mājokļu energoefektivitāti. Apkures tarifu atgriešanās 2008.gada līmenī būs vēl viens papildus arguments domāt par mājokļa siltināšanu. "Viņš sacīja, ka valdība uzsāks sarunas ar Rīgas siltumu un Latvenergo par tarifu pazemināšanu un speciālām atbalsta programmām maznodrošinātajiem, lai iedzīvotāji varētu tikt galā ar lielajiem rēķiniem.

Valdība varētu lemt arī par nodokļa politiku. Šobrīd dabas gāzei ir paredzēts piemērot PVN pilno likmi, taāu, iespējams, ka uz nākamo apkures sezonu būs tomēr jāsaglabā samazinātā PVN likme, pieļauj premjers. Savukārt skcīzes nodoklis dabasgāzei dodot samērā nelielu īpatsvaru – 1,6 santīmi uz kubikmetru.

Kā Dienai komentēja Parex bankas ekonomists Zigurds Vaikulis, ir stipri apšaubāma iespēja panākt labvēlīgākas gāzes iepirkuma cenas. Līdz ar to teju vienīgais, kas var pasargāt mājsaimniecības no pārāk krasa apkures sadārdzinājuma šoruden, ir atlikt akcīzes piemērošanu siltumenerģijas ražošanā izmantotajai dabasgāzei un atstāt spēkā pazemināto 10% PVN likmi siltumenerģijas piegādei. Finanšu ministrijā (FM) Dienai norādīja, ka priekšlikums ar nākamo gadu vairākām precēm un pakalpojumiem, tajā skaitā siltumenerģijas piegādei, piemērot 21% PVN pamatlikmi vēl ir apspriešanas stadijā. Līdz ar to vēl nevar droši pateikt, ka šis priekšlikums uz valdību tiks virzīts, noteica ministrijā. Tā gan ir aplēsusi: ja siltumenerģijas piegādei 10% vietā tiktu piemērota 21% PVN likme, tas budžetā papildus dotu vairāk nekā 14 miljonus latu.

Ekonomikas ministrs sola aizstāvēt pazemināto PVN likmju saglabāšanu siltumenerģijas piegādei, ja valdībā tiks rosināts šim pakalpojumam piemērot 21% likmi. Savukārt ideju atlikt akcīzes piemērošanu dabasgāzei uz vēlāku laiku A. Kampars neatbalsta, jo tad budžetā ieplānotie resursi no šī nodokļa būtu jāmeklē citur.

Ilze Zālīte, Barbara Ālīte

(papildināts IKSKILE.COM)

Brīdis pārdomām!
Cik tālredzīgi Ikšķiles pašvaldība rīkojās uzstādot jaunus gāzes katlus, un cik tas ziemā izmaksās iedzīvotajiem.  

19 KOMENTĀRI

  1. ceresim,ka no janvara gaze atkal bus letaka-ta Kampars.Dabiski,ka veletos visi iedzivotaji,lai maksa par siltumu butu zemaka.Bet varu teikt tikai labako par “Livu”apsaimniekosanu sakara ar siltumu.Salusi neesam nevienu ziemu.Siltuma pieslegsana ir savlaiciga.Tagad tiek siltinata ari silta udens padeve.Nu skatisimies-ka bus skolai,vai daudz ietaupis siltinot.

  2. Tu esi izvēlējies nepareizo niku 🙂 RTU ir tehniskā augstskola un vēl 90-to gadu sākumā praktiski visi mācijās matemātiku, fiziku, ķīmiju, materiālu pretestību, ražošanas organizāciju. Man ir mašīnzinību bakalaura(ne auto) un ekonomista kvalifikācija. <br />
    Kad nu tava ziņkāre ir apmierināta, vai sniegsi sakarīgu atbildi par jautājuma būtību – apkures un siltā ūdens tarifiem? Vai pazudīsi tikpat “asprātīgi” kā uzradies?

  3. Tieši tāpēc nespeciālistiem neviens to informāciju nedod, jo ja dotu, tad motivācija maksāt jau sen būtu zudusi.<br />
    <br />
    Es kādu laiciņu atpakaļ biju ielicis rakstiņu par to cik apkure izmaksā privātmājā tepat Ikšķilē… izmantojot to pašu kurināmo par nedaudz augstākiem tarifiem nekā to iepērk PA “LĪVI”, man sanāca stipri lētāk nekā viņiem. Tad, kur viņiem tā naudiņa “izkūp”?

  4. Nav man diplomu, bet būtu normāli, ja K.Grīnberga piedāvato informāciju varētu izlasīt arī bez diplomiem. Visi te ikšķilē specialisti, ir arī aviacijas inženieri, padomāsim arī par tiem nespeciālistiem kuriem jāatrod argumentācija maksāt.

  5. Informācija pareizajā virzienā, bet tā tomēr ļoti grūti sasaistāma ar konkrētiem cipariem rēķinā.<br />
    <br />
    LĪVI maksātais gāzes tarifs 2010/Izlietots gāze/Uzsildīts J katlu mājās/Saņemts pie patērētājiem/Sildīšanas fiksētās izmaksas/Zudumi/Tarifs<br />
    Jan ? / ? / ? / ? / ?<br />
    Feb ? / ? / ? / ? / ?<br />
    Mar ? / ? / ? / ? / ?<br />
    Apr ? / ? / ? / ? / ?<br />
    Mai ? / ? / ? / ? / ?<br />
    Jun ? / ? / ? / ? / ?<br />
    Jul……<br />
    <br />
    Komentāri no speciālistiem<br />
    <br />
    Man kā nespeciālistam ar diviem RTU diplomiem šāds variants būtu saprotamāks 🙂

  6. <a href=”http://www.lg.lv/uploads/filedir/File/Vestnesis/2010/2010.03._Tarifi.pdf<br” target=_blank>www.lg.lv/uploads/filedir/File/Vestnesis/2010/2010.03._Tarifi.pdf<br</a> />
    <br />
    P/A “Līvi” ir 4 lietotāju grupā, šeit ir redzams siltumapgādes tarifu izmaiņas iemesls, un iemesls kapēc kāpj maksa par siltā ūdens sagatavošanu, gāzes cena sāka pieaugt ar šī gada 1. aprīli

  7. Kā, nebūs argumentācija? Es nevaru atbildēt par visu māju un pierunāt viņus nosiltināt dzīvokļus. Mans dzīvoklis ir noiltināts un manā dzīvoklī vienmēr ir par karstu, bet citi salst. Es negribu atkal ziemas mēnešos maksāt 300 latus mēnesī par apluri!

  8. Pareizi raksti par to, ka privātmāju iedzīvotājiem nav jāmaksā par siltumu daudzdzīvokļu mājās. Bet arī daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem nav jāuztur visa Ikšķiles novada apsaimniekotāji – PA Līvi. Abi labi, vai ne? 🙂 Šādām runām nevajadzētu būt labi pārvaldītā pašvaldībā, kur visi cipari būtu atklāti pieejami :(<br />
    <br />
    Par siltuma tarifiem gribu teikt, ka manuprāt tie tiek rēķināti tā, kā to dara monopolisti – visus izdevumus saliek uz izlietoto siltumu. Tādēļ, ja katra māja ietaupīs pusi no apjoma, iegūs tikai 2x lielākus tarifus. Protams, ja taupīs tikai viena māja vai piemēram skola, tad viņiem cipars izskatīsies ļoti labs – būs ko palielīties un citus par nelgām saukt. Bet kad visi “sasiltināsies” tad maksās to pašu ko iepriekš. Tiešs pierādījums šim ir Ls 2,92 par ūdens kubikmetra sildīšanu jūnijā. Kopš gada sākuma tas bija ap Ls 2,30. Kā zināms, gāzes cena ceļas tikai jūlijā (nezinu, pat vai lielajiem patērētājiem kā Līvi tā mainās).<br />
    <br />
    Par tiem katliem jau labi, ka maina. Jauns arī zapiņš ir labāks par nobrauktu zapiņu 🙂 Un tas nav tikai iedzīvotāju, bet arī skolas, bērnudārza, Domes, doktorāta, Līvu sildīšanai.

  9. vislabak vares parbaudit nakosa ziema,cik skolas telpas ietaupis siltumu,jo skola pasreiz tiek siltinata un no katlu majas ies atseviski siltinata trase.Tad ari rekinasim-vai siltinasana atmaksajas?Un tad ari bus skaidraks,vai atmaksajas siltinat daudzzivoklu majas.Cik dzirdets-tad loti minimali,uzlabojas tikai vizualais skats.

  10. Jauni katli un moderna apkures automātika samazina, nevis palielina kurināmā materiāla patēriņu. Paldies Ikšķiles pašvaldībai, ka tā ir nomainījusi vecos nerentablos katlus. Par siltumenerģijas lietderīgu izmantošanu ir atbildīgi namsaimnieki nevis siltuma ražotāji. Ja ikšķilieši vēlas sildīt atmosfēru, par to arī jāmaksā. Ja vēlas taupīt naudu ir jātaupa siltumenerģija, jāizolē caurās sienas, logi un pārsegumi. Tas nav jādara pašvaldībai par sabiedriskiem līdzekļiem. Lielākā daļa ikšķiliešu dzīvo privātmājās, maksā nodokļus un paši rūpējas par apkuri savās mājās. Par viņu nodokļiem nav jāapkurina vai jāsiltina daudzdzīvokļu mājas.

  11. Apkures maksa 2010. gada janvārī (iepriekšējā apkures sezona) vienā no Dainu ielas namiem bija 2,27 LVL/m2! (vidēji Ikšķilē 1,71 LVL/m2) Salīdzināšanai – vienā no Saulkalnes namiem -0,90 LVL/m2, vienā no Oges namiem (Mālkalnes prospekts)- 0,80 LVL/m2, Salaspilī – ap 0,90 LVL/m2. Vai tiešām Ikšķilē ir tik briesmīgi slikti daudzzīvokļu nami? <br />
    Pieņemot, ka janvāris būs bargs ziemas mēnesis manas izmaksas par siltumu būs – 3,18 LVL/m2! Vidēja dzīvokļa platība 60 m2 – 190 LVL/mēnesī. Piebildīšu, ka nesiltinātas (divstāvu) privātmājas gāzes apkures izmaksas gadā ir līdz 600 LVL.

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu