Agate Zālīte

Agate Zālīte
Agate Zālīte

Mākslinieku Zobenu ģimenes lepnums – deviņgadīgā Agate Zālīte – dejotprasmes apguvi baleta studijā/dejas teātrī „Grande

          Meitenes talantu pamanīja studijas vadītājs Tālis Sils, un jau pēc pāris gadiem Agate izdejoja Odetustudijas izrādē „Gulbju ezers”.
Plašākai publikai topošā balerīna uzstājās „Sapņu fabrikā” 2007. gada koncertuzvedumā „Cabaret plin, plin”. Kopš 2008. gada Agate izdejo Pinokio izrādē „Pasaka par leļļu meistaru” Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē. Kad 2008. gada jūnijā mūsu operā viesojās Maskavas Lielais teātris ar operu izrādēm „Rozentāla bērni” un „Jevgēņijs Oņegins”, masu skatos tika aicināti mazie Latvijas bērni, kuru skaitā bija arī Agate. No 2008. gada uz operas skatuves Agate atveido meitenes lomu baletā „Dons Kihots”, bet 2009. gadā – „Leļļu operā” mazo Malvīni.
Agate Zālīte
Agate Zālīte
         2009. gadā Agate dejoja mazās Marijas lomu baletā „Riekstkodis” studijas „Grande” izrādē Dailes teātrī. Ar mazo dejotāju individuāli strādā horeogrāfe Tatjana Pavļeņina un panākumi neizpaliek – februārī starptautiskajā deju forumā „Rīga 2009” Agate iekļuva finālā ar deju „Lapsas polka”. Ar šo pašu deju viņa kļuva arī par Latvijas fināla laureāti bērnu Starptautiskajā horeogrāfijas festivālā-konkursā „V Rīgas pavasaris 2009”, kas notika maijā, iegūstot festivāla Lielo balvu (Grand Prix).
Agate Zālīte
Agate Zālīte
         2009. gada vasarā Starptautiskajā baleta konkursā„Opus Dance Lloret de Mar” (Spānijā) ar Tatjanas Pavļeņinas iestudētajām dejām „Lapsas polka” un „Mušas sapnis” kategorijā klasika Agate ieguva 1. vietu solo dejā. Deju forumā „Rīga 2010” meitene ieguva diplomu par teicamu sniegumu finālā, kā arī žūrijas speciālbalvu „Labākā soliste” par dejām „Mušas sapnis” un „Briljanta variācija”. Šīs pašas dejas tika pamanītas Starptautiskajā bērnu un jauniešu horeogrāfijas festivālā-konkursā„VI Rīgas pavasaris 2010” – Agate atkal ieguva 1. vietu un īpašo žūrijas balvu „Mazā pērle”.
Agate Zālīte
Agate Zālīte
         Jaunākie Agates sasniegumi: 1. vieta starptautiskajā baleta festivālā „Arabeska” par klasiskajām solo dejām „Mušas sapnis”, „Briljanta variācija”, „Polka”, kā arī diploms no žūrijas locekles, Latvijas Nacionālās operas vadošās solistes, Jūlijas Gurviāas par īpašu talantu un skatuvisko šarmu.
         Ar horeogrāfes Tatjanas Pavļeņinas iestudētajām dejām – „Lelles variācija”, „Vāverītes variācija”, „Pinokio variācija” – Agate bieži uzstājas „Latvijas Koncertu” organizētajos mūzikas lektorijos. Savu dejotprasmi Agate rāda arī deju studijas „Dzirnas” atskaites koncertos. Kopš 2010. gada septembra Agate papildina savas zināšanas un prasmes Zitas Ersas baleta studijā.
         Agatei ir interese par mūziku, tādēļ viņa sāka apmeklēt sagatavošanas klasi Jāzepa Mediņa mūzikas skolā un šobrīd viņa mācās klavierspēli Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas 2. klasē
        Agates ģimene vairākās paaudzēs ir cieši saistīta ar mākslu. Viņas vecmāmiņa Astrīda Zobena (1947-2010), vectētiņš Aleksandrs Zobens un māmiņa Kristīne Zobena-Zālīte ir Latvijā pazīstami keramiķi un mākslas pedagogi, tādēļ Agate ne vien dejo un mācās mūziku, bet arī glezno, – 2010. gada vasaras nogalē Agate piedalījās vizuāli plastiskās mākslas izstādē Daugavas muzejā Doles salā.
         25. septembrī turēsim īkšķus par Agati – viņa stāsies uz LNT šova „Latvijas Zelta Talanti” skatuves!

Agate Zālīte no Rīgas dejos baletu. “Gan baletā, gan klavierspēlē bez apņēmības neiztikt,- ir daudz jāstrādā un ne vienmēr viss sanāk, jāatkārto viens un tas pats daudz reižu, līdz izdodas!” par sevi saka topošā pianiste un balerīna Agate Zālīte.

 

9 KOMENTĀRI

  1. Lieliski,var tikai priecaties par talantigo Agati.Labprat,ko tuvak uzzinatu par visu Zobenu dinastiju.Tikai vai jau starptautiskos konkursos startejusai meitenei bija japiedalas sai sova?Ta dabigi ir zurijas kompetence.Sovs ir ar domu-meklejam talantus.Vina jau ir atrasta.Lai veicas!

Atbildēt

Jūsu komentārs
Lūdzu norādiet savu vārdu